The effects of the Customs Union on Turkish foreign trade and foreign trade legislation
Gümrük Birliğinin Türk dış ticaret hadlerine ve dış ticaret mevzuatına etkileri
- Tez No: 507967
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL NEBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İktisadi Entegrasyon, Avrupa Birliği, Gümrük Birliği, Türk Dış Ticareti, Economic Integration, European Union, Custom Union, Turkish Foreign Trade
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dünya tarihine bakıldığında devletlerin birbirleri arasında olan ticaret politikası; güçlü devletlerin güçsüz olanlardan vergi aldığı, sömürgeci-emperyalist devlet anlayışı, her iki devlet güçlü ise birbirlerine uyguladıkları vergi önlemleri ya da birbirlerine sağlamış oldukları vergi imtiyazları ile yürütülmekteydi. Ancak yürütülen bu politikalar bazen anlaşmalı taraflardan birine, bazen her ikisine ya da anlaşmalı taraflarda dahil olmak üzere diğer devletlere ekonomik zararlar verebilmekteydi. 2. Dünya savaşı sonuna kadar yaşanan siyasi ve ekonomik çekişmeler devletlerde büyük tahribatlara yol açmışlardır. Güçsüzleşen Avrupa devletlerini, komşusu olan Sovyet Rusya'nın komünizm etkisi altına alması endişesiyle birlikte ABD'nin bunu tehlike olarak görmesi ve bu tehlikenin ancak birlik olmuş bir Avrupa ile aşılacağını öngörmesiyle, birlik olması gereken Avrupa fikri ortaya çıkmış, ABD'nin maddi ve fikri desteğiyle temelleri atılmış olmuştur. Çalışmamız da ilk olarak iktisadi entegrasyon teorisinin açıklamasını, sebeplerini, türlerini, başarı koşullarını ve dünyadaki entegrasyon eğilimleri ele alınacak, daha sonra iktisadi entegrasyon teorisi türlerinden biri olan Gümrük Birliği Teorisinin etkileri incelenecektir. Ülkemizin Gümrük Birliği anlaşması yapmış olduğu Avrupa Birliği'nin tarihçesinden, kurum ve kuruluşlarından kısaca bahsedilecek, Ülkemizin Gümrük Birliğine giriş sürecine değinilecektir. Sonrasında gümrük birliğine girişte yapılan uyumlaştırma politikaları, revizyonlar, getirilen kanunlar, yönetmelikler, çalışma usul ve esaslar incelenecektir. Son olarak 1996 yılında yürürlüğe girmiş olan Gümrük iv Birliği Anlaşmasının, dış ticaret mevzuatımıza getirmiş olduğu yeniliklerle birlikte, dış ticaret verilerimiz incelenerek Türk Dış Hadlerine olan etkisi ortaya koyulacaktır.
Özet (Çeviri)
Looking at the history of the world, the trade policy of the states among each other; the colonial-imperialist state understanding that the powerful states were taxed by the weak, the tax measures they applied to each other if the two states were strong, or the tax privileges they had given each other. However, these policies have sometimes been economically disadvantageous to other states, including both parties to an agreement, sometimes both, or contracted parties. The political and economic disputes that lived until the end of World War II led to great destruction in the states. With the concern that the neighboring state of Soviet Russia would be exposed to communism and the US view this as a danger and that this danger could only be overcome with a united Europe, the European idea to unify emerged, with the material and intellectual support of the United States has been thrown away. Our work will first examine the explanations, causes, types, success conditions and integration tendencies in the world of economic integration theory and then examine the effects of the Customs Union Theory, one of the types of economic integration theory. It will be briefly mentioned from the history of the European Union, the institutions and organizations that our country has made a Customs Union agreement, and the process of entry into the Customs Union of our country will be mentioned. Afterwards, the alignment policies, revisions, laws, regulations, working procedures and principles of entry into the customs union will be examined. Finally, the Customs Union Agreement, which entered into force in 1996, examines our foreign trade data with the innovations brought about by our foreign trade legislation, and the impact on the Turkish Foreign Hades will be revealed. ii