Parkinson hastalarında yutma kaygısının anksiyeteve depresyonla olan ilişkisi
The relati̇onshi̇p between swallowi̇ng anxi̇ety and depressi̇on and anxi̇ety i̇n pati̇ents wi̇th parki̇nson's di̇sease
  1. Tez No: 507984
  2. Yazar: RÜMEYSA MACİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKCAN BASAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson, yutma kaygısı, anksiyete, depresyon, Parkinson, swallowing anxiety, anxiety, depression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada Yutma Kaygısı Ölçeği kullanılarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Parkinson Polikliniği'ne başvuran hastaların yutma kaygısının belirlenmesi ve bu kaygının depresyon ve anksiyete ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız etik kurul onayı alındıktan sonra 01.12.2017-01.03.2018 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Parkinson Polikliniği'ne başvuran 18 yaş üzerinde ve off döneminde olmayan 115 hasta ile yürütülmüştür. Çalışmada veri toplamak için tarafımızca yapılandırılmış sosyo-demografik özellikler ve tıbbi öykünün yanı sıra Budak ve arkadaşlarının yutma kaygısı ölçeği, beck depresyon ölçeği ve Hamilton anksiyete ölçeği hastalara uygulanmıştır. Gönüllülük esasına dayalı ve katılımcıların doldurduğu anket çalışılmıştır. Sayısal verileri içeren soruların analizinde ortalama ve standart sapma, frekans ve oran değerleri, nitel verilerin analizinde ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada Parkinson Hastalarında Parkinson Yutma Kaygısı ölçek puanı 7.26 bulunmuştur. Bu Parkinson hastalarında yutma kaygısının olduğunun göstergesidir. Çalışmamızda yutma kaygısı ile H&Y evrelemesi, Hamilton Anksiyete Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki mevcuttur. Çalışmaya katılan bireylerin %59'u erkek olup kadın cinsiyette yutma kaygısı ölçek puanları anlamlı ve daha yüksek bulunmuştur. Yutma kaygısı ile yaş ve hastalık süresi arasından anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Çalışmamızda depresyonu olan bireylerde yutma kaygısı daha yüksek çıkmıştır. Sonuç: Çalışmamızda Parkinson hastalarında yutma kaygısı puanı yuksek bulunmuştur. Yutma kaygısı kişinin yaşantısını ve tedavisini etkileyebilecek bir kavramdır. Parkinson hastalarında başka birine bağımlılığı önlemek ve kişinin daha iyi bir yaşam sürmesini sağlayabilmek için yutma kaygısını erken saptayıp müdahale etmek gerekir. Bu konuda daha çok çalışma yapılmalıdır
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The aim of this study was to determine the fear of swallowing in patients admitted to the Parkinson Polyclinic of Neurology Clinic of Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Training & Research Hospital of University of Health Sciences by using the“Fear of Swallowing Scale”and to evaluate the correlation of this fear with depression and anxiety. Materials and Methods: Our study was conducted with 115 patients over the age of 18 who were not in“off”period and admitted to the Parkinson Polyclinic of Neurology Clinic of Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital of University of Health Sciences between December 01, 2017 and March 01, 2018. In addition to sociodemographic characteristics and medical history structured by us to collect the study data, Budak et al.'s swallowing scale, Beck's Depression inventory and Hamilton anxiety rating scale were used to collect data in the study. A questionnaire based on volunteerism and filled by participants was studied. The mean and standard deviation, frequency and ratio values were used in the analysis of the questions including numerical data and the chisquare test was used in the analysis of the qualitative data. Results: In the study, the Parkinson Fear of Swallowing Scale score was found to be 7.26 in Parkinson patients. This is the indication for the presence of fear of swallowing in Parkinson patients. Our study revealed that there was a positive and significant correlation between fear of swallowing with the Hoehn&Yahr scale, Hamilton Anxiety Rating Scale and Beck's Depression inventory. 59% of the individuals participated in the study were male, and the scores for the fear of swallowing scale were found to be significant and higher in female gender. There was no significant correlation between fear of swallowing and age and duration of illness. In our study, individuals with depression had a higher score of fear of swallowing. Conclusion: Parkinson patients were found to have a higher score for fear of swallowing in our study. Fear of swallowing is a concept that may affect individual's life and treatment. It is necessary to determine and intervene in fear of swallowing at early stages in Parkinson patients to prevent dependence on another person and to be able to provide a better life for individuals. Further studies should be conducted on this topic.