Kültür ve popüler kültürde çikolatanın yeri ve öneminin kültür, tüketim, sağlık ve lezzet bağlamlarında incelenmesi: Gaziantep örneği
An analysis of the place and importance of chocolate in culture and popular culture in the context of culture, consumption, health and taste: Case of Gazi̇antep
  1. Tez No: 507993
  2. Yazar: DİLA SARIGÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Çikolata, Kültür, Popüler kültür, Tüketim, Sağlık, Lezzet, Chocolate, Culture, Popular Culture, Consumption, Health, Taste
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Çikolata, dünyanın birçok yerinde üretilen ve küresel çapta büyük bir tüketim hacmine sahip bir yiyecektir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de insanların severek tükettiği çikolata, oldukça uzun bir geçmişe sahiptir. Çikolatanın böyle uzun bir geçmişe sahip olması ve tarihle birlikte şekillenerek gelişmesi, onu sadece bir yiyecek maddesi olmaktan çıkarmış ve çok yönlü gastronomik bir öğeye dönüştürmüştür. Tarihin içinde gelişimine devam eden çikolata, kültür ve popüler kültür ile sıkı bağlar kurmayı başarmıştır. Bu çalışmanın amacı, çikolatanın kültür ve popüler kültür içindeki yerini ve önemini kültür, tüketim, sağlık ve lezzet bağlamlarında incelemektir. Bu incelemeyi yaparken, Türkiye'nin en büyük şehirlerinden biri olan Gaziantep örneklem olarak seçilmiştir. Çalışmada yöntem olarak betimsel tarama modeli uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak ise, anket yöntemi kullanılmıştır. SPSS programı kullanılarak verilerin analizi yapılmış ve çıkan sonuçlar tablolar halinde sıralanmış ve yorumlanmıştır. Çikolatanın kültür ve popüler kültürdeki yeri ve önemini kültür, tüketim, lezzet ve sağlık bağlamlarında araştıran bu çalışmanın sonucunda, katılımcıların mesleklerinin çikolatanın kültürle olan ilişkisinde anlamlı bir etki oluşturmadığı görülmüştür. Fakat, yaş, tüketim sıklığı ve özellikle de cinsiyetin çalışmanın sonucunu etkileyen anlamlı farklılıklar yarattığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Chocolate is a food which is produced in a lot of parts of the world and which has a big consumption volume globally. Chocolate ,which is fondly consumed in Turkey just like it is throughout the world, has a quite long history. That chocolate has such a long history and that it has developed by shaping together with history, have moved it from being just a foodstuff and transform it into a versatile gastronomic element. Chocolate developing within the history has accomplished to have strong ties with culture and popular culture. The purpose of this study is to examine the place and importance of chocolate in culture and popular culture in the contexts of culture, consumption, health and taste. While doing this examination, Gaziantep has been chosen as a sample as being one of the biggest cities in Turkey. Descriptive survey model has been applied as the method of the study. The method of survey has been used as the data collection tool. The analysis of the data has been done by using the SPSS programme and the results have been listed in charts and they have been commented on. As the result of this study which examines the place and importance of chocolate in culture and popular culture in the context of culture, consumption, taste and health, it has been seen that the occupations of the participants have no effect on the relationship between chocolate and culture. However, it has been observed that age, consumption frequency and especially sex have created meaningful differences that affect the result of the study.