Hastanede yatan yaşlı hastalar tarafından hemşirelik bakımının değerlendirilmesi
Evaluation of nursing care by hospitalized elderly patients in hospital
  1. Tez No: 508118
  2. Yazar: ESRA ÖZBUDAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL OKSAY ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım bağımlılığı, Hemşirelik, Hemşirelik bakımı, Hemşirelik bakımının değerlendirilmesi, Care dependence, Evaluation of nursing care, Nursing, Nursing care
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı Tokat ili merkezindeki kamu hastanelerinde hemşirelik bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi ve bazı değişkenlerle karşılaştırılmasıdır. Veriler, 01 Ocak-01 Nisan 2017 tarihleri arasında toplandı. Çalışmanın evrenini 65 ve üzeri yaşta, iletişim, nörolojik ve psikiyatrik engeli bulunmayan, en az 3 gündür hastanede yatan, kısmi/tam bağımlı, çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden hastalar oluşturdu. Çalışma örneklemine 380 hasta alındı. Veri toplamada,“Bilgi Formu”ile“Bakım Bağımlığı Ölçeği”ve“Hemşirelik Bakımını Değerlendirme Envanteri-HBDE”kullanıldı. Veriler, etik kurul ve kurum izinleri alındıktan sonra kurumlara gidilerek bilgilendirilmiş onamı alınan hastalardan yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Mann Whitney U, Kurskall Wallis, Post-Hoc Çoklu Karşılaştırma Testlerinden yararlanıldı. Sonuçlar 0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Çalışmada tüm hastalar ileri derecede bağımlı bulundu. BBÖ ile cinsiyet, medeni durum, yatış nedeni, refakatçi kalış süresi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı ancak eğitim durumu, kronik hastalık bulundurma durumu, refakatçi bulundurma durumu, yatılan servis, hastanede yatış süresi ile anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. Çalışmada, hastalar hemşirelik bakımını“iyi düzeyde bakım”olarak tanımladı. Tüm çalışma grubunda HBDE ile cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, yatış nedeni, refakatçi kalış süresi, hastanede yatış süresi, kronik hastalık bulundurma durumu ile aralarında anlamlı bir ilişki bulunmadı ancak hastaların yattığı servislerle HBDE arasında anlamlı ilişki bulundu. Dahili kliniklerde yatan hastaların, cerrahi kliniklerde yatan hastalara göre hemşirelik bakımını daha iyi olarak değerlendirdikleri saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the nursing care services in public hospitals in Tokat province center and to compare them with some variables. The data was collected from 01 January to 01 April 2017. The study's universe consisted of patients who were 65 years of age and older, who had no communication, neurological and psychiatric disability, who lived in hospital for at least 3 days, partly / fully dependent, volunteering to participate in the study. 380 patients were included in the study sample. Data collection were used“Care Dependency Scale”,“Nursing Care Assessment Inventory”and“Information Form”. The data were collected by face to face interviews from the patients who were informed consent after going to the institutions after the ethics committee and institutional permissions were obtained. Mann Whitney U, Kurskall Wallis, Post-Hoc Multiple Comparison Tests were used to evaluate the data obtained from the study. The results were evaluated at a significance level of 0.05. All patients in the study were dependent on advanced degree. It was found there was no significant relationship between CDS gender, marital status, cause of admission, duration of companion stay but there was a significant relationship with educational status, presence of chronic illness, presence of companion, hospitalized service, hospitalization time. In the study, patients defined nursing care as“good level care”. There was no significant relationship between NCAI and sex, marital status, education status, reason for admission, duration of stay, duration of hospitalization, presence of chronic illness, but there was a significant relationship with the patients services. It was found that the patients in the internal clinics evaluated the nursing care better than the patients in the surgical clinics.