Kurumsal spor organizasyonlarının örgütsel bağlılık ve yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of corporate sport organizations on organizational commitmentand and quality of life
  1. Tez No: 508130
  2. Yazar: OSMAN TOLGA TOGO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY BİÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Şirketler Ligi, Örgütsel Bağlılık, Yaşam Kalitesi, Rekreasyon, Basketbol, Business League, OrganizationalCommitment, Quality of Life, Recreation, Basketball
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Şirketler Ligine katılan kurumsal şirket takımı katılımcılarının, örgütsel bağlılık ve yaşam kalitelerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul ilinde Şirketler Liginde yer alan toplam 19 takımdan 235 organizasyona katılan erkek sporcu deney grubunadahil olup, organizasyona katılmayan ama iş gören 235 erkek çalışanda çalışmanın kontrol grubunu oluşturmuştur. Sporculara“Kişisel Bilgi Formu”,“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”, ve“WHOQOL-BREF-Yaşam Kalitesi Ölçeği”uygulanmıştır. Bulgular: Sporcu İş Görenlerle –İş Görenler arasında Yaşam Kalitesi T testi sonucu, Yaşam Kalitesi alt boyutu puanlarının, Fiziksel (tYK=,4,116, p0.05) alt boyutunda anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Sonuçlar: Sportif Organizasyonlara katılan şirket katılımcılarının, katılmayanlara göre örgütsel bağlılıklarının ve yaşam kalitelerinin belli alt boyutlarda yüksek olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: ThePurpose of thestudy, participation of corporatecompanyteamparticipating is toexamineorganizationalcommitmentandquality of life in corparateleague. Methods: Male athletesparticipating in 235 organizationsfrom 19 teams in theLeague of Companies in Istanbulprovincewereformedby 235 maleworkinggroupwhoare not participating in theorganization but whoareworkingwiththeexperimentalgroup.“Personal Information Form”,“OrganizationalDependenceScale”and“WHOQOL-BREF-Quality of Life Scale”wereappliedtosportsmen. Findings:SportsmanJobsAmongThoseWhoHaveObservedtheQuality of Life T-Test Result, Quality of Life Subscalescores, statisticalsignificancewasfound in all of thesubscales of physical (tCK =, 4,116, p 0.05). Conclusion:It is observedthattheparticipation of thecompanyparticipating in SportiveOrganizations is higher in certainsub-dimensions of organizationalcommitmentandquality of life thanthosewho do not participate.