Türkçülük temelinde Türkiye Cumhuriyeti'nin ideoloğu Ziya Gökalp
Ideologist of the Turkish Republic on the basis of Turkism Ziya Gökalp
- Tez No: 508217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Millet, Milliyetçilik, Türkçülük, Gökalp Türkçülüğü, Türkiye Cumhuriyeti, Nation, Nationalism, Turkism, Turkism of Gökalp, Republic of Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
ZORLU, Meltem. Türkçülük Temelinde Türkiye Cumhuriyeti'nin İdeoloğu Ziya Gökalp, Yüksek Lisans Tezi, Çorum, 2018. Bu çalışmada temel olarak Ziya Gökalp ve onun Türk milliyetçiliği ideolojisi ele alınmıştır. Ziya Gökalp ve onun milliyetçilik anlayışının incelenebilmesi için milliyetçilik kavramının analiz edilmesi çalışmamızın konusunu teşkil etmektedir. Kısaca ifade etmek gerekirse Türk milliyetçiliğinin Ziya Gökalp'in fikirleri üzerinden daha iyi anlaşılmasının sağlanması aynı zamanda Gökalp'in fikirlerinin cumhuriyet ideolojisine katkılarının araştırılması bu çalışmanın amaçlarını ifade etmektedir. Ziya Gökalp düşünsel alanda yaptığı çalışmalarla Türk milliyetçiliğinin ideoloğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda Gökalp'in Türk milliyetçiliği ile ilgili olan fikirleri ve kavramlarının analiz edilmesi günümüzde dahi tekrar kurgulanan milliyetçilik fikrinin anlaşılması açısından önemlidir. Genel bir ifadeyle Ziya Gökalp'in fikirlerinin incelenmesi ve onun fikirleri üzerinden kurgulanan bir milliyetçilik anlayışının temel kabullerinin ifade edilmesi milliyetçilik kavramının anlaşılması açısından önem teşkil etmektedir. Belirtilen bu amaç ve önemler doğrultusunda bu konunun incelenmesinden sonra Türk milliyetçiliği fikrinin ne olduğunun, ne zaman ve hangi koşullarda ortaya çıktığının tespiti mümkün hale gelecektir. Ziya Gökalp'in milliyetçilik fikrinin oluşumu ve bu fikrin hangi kavramları kapsadığının anlaşılması, milliyetçilik fikrinin kuramsal açıdan değerlendirilmesi daha iyi yapılabilecektir. Aynı zamanda Gökalp'in fikirlerinin Cumhuriyete olan etkilerinin incelenmesi sağlanacaktır. Çalışma konusu itibariyle temel olarak literatür araştırmasına dayanmaktadır. Bu noktada Ziya Gökalp'in başta kendi çalışmaları olmak üzere, dönemindeki diğer düşünürlerin eserleri ve tarihsel olarak Gökalp'in yaşadığı dönemi ve bu dönemdeki fikirleri inceleyen başlıca çalışmalar incelenmiştir. Sonuç olarak tüm bu bahsedilenlerin ışığı altında Ziya Gökalp milliyetçiliğinin bir tür 'geneolojisi' ortaya konulmuş ve Türk milliyetçiliği Gökalp üzerinden analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ZORLU, Meltem. Ideologıst Of The Turkısh Republıc On The Basıs Of Turkısm Ziya Gökalp, Master Thesis, Çorum, 2018. In this study, Ziya Gökalp and his ideology of Turkish nationalism were discussed. The analysis of the concept of nationalism for the examination of Ziya Gökalp and his understanding of nationalism constitutes the subject of our study. In short, to better understand Turkish nationalism over Ziya Gökalp's ideas, and to investigate the contribution of Gökalp's ideas to republican ideology, it also expresses the aims of this study. Ziya Gökalp is the idealist of Turkish nationalism with his work in intellectual field. At the same time, analyzing Gokalp's ideas and concepts related to Turkish nationalism is important in terms of Understanding the idea of nationalism that has been re-established even today. In a general sense, the examination of Ziya Gökalp's ideas and the expression of the basic assumptions of a nationalism conception based on his ideas are important for the understanding of the concept of nationalism. Following the examination of this subject in the light of these aims and importance, a better understanding of the concepts of nationality and nationalism, determination of what the idea of Turkish nationalism is, when and under what circumstances emerged, Ziya Gökalp's formation of the idea of nationalism and understanding of concepts which include this idea, evaluating theoretically be made better. At the same time, the effects of Gokalp's ideas on the Republic will be examined. The study is based mainly on literature research. At this point, the works of other thinkers in Ziya Gökalp's period, especially his own works, and the works of historical Studies examining the period and ideas of the period of Gökalp were studied. As a result, under the light of all this, a kind of“geneology”of Ziya Gökalp nationalism was introduced and Turkish nationalism was analyzed through Gökalp.