Panik bozukluk hastalarında ilaç tedavisi ve ilaçla birlikte bilişsel davranışçı terapinin; Yaşam doyumu, iş doyumu ve tükenmişlik açısından karşılaştırılması
The comparison of treatment with pharmacotherapy and cognitive behavioral therapy combined with pharmacotherapy for patients with panic disorders in terms of life satisfaction, job satisfaction and burnout
  1. Tez No: 508265
  2. Yazar: FUNDA ÖZELSANCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: panik bozukluk, iş doyumu, yaşam doyumu, tükenmişlik, bilişsel davranışçı terapi, panic disorder, life satisfaction, job satisfaction, burnout, cognitive- behavioral therapy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Panik bozukluk; madde bağımlılığı, özkıyım girişimleri ve fonksiyon kaybına neden olan, yaygın olarak görülen bir bozukluktur. Bu çalışmanın amaçları; panik bozukluk hastalarının iş doyumu, yaşam doyumu ve tükenmişlik düzeylerine bakmak ve bu hastaların ilaç veya ilaçla birlikte bilişsel davranışçı terapiyle tedavisi sonrası iş doyumu, yaşam doyumu ve tükenmişlik düzeylerindeki değişimi karşılaştırmak ve anlamlı bir farkın olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmaya dahil edilen 76 panik bozukluk hastası iki buçuk yıl içerisinde değerlendirildi. Hastalar çalışma başlangıcında, Sosyo demografik Veri Formu, Panik Bozukluğu Şiddeti Ölçeği, Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği (STAI I ve STAI II) ve Beck Anksiyete Ölçeği ile değerlendirildi. Tedavi öncesi ve sonrasında hastalara Yaşam Doyumu Ölçeği, İş Doyum Ölçeği (JSS), Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Panik Bozukluğu Şiddeti Ölçeği, Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği (STAI I ve STAI II) ve Beck Anksiyete Ölçeği uygulandı. İlaçla tedavi gören hastalarla, ilaç ve bilişsel davranışçı terapiyle tedavi gören hastalar arasında; yaşam doyumu, iş doyumu ve tükenmişlik açısından (p=0.00) anlamlı farklılık görüldü. Çalışmanın sonuçları, bilişsel davranışçı terapinin ilaçla birlikte kullanılmasının, yaşam doyumu, iş doyumu ve tükenmişlik düzeyine anlamlı katkısının olduğunu ve tedavide terapinin göz önünde bulundurulması gerekebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Panic disorder is a commonly seen anxiety disorder that leads to substance abuse, suicidal attempts and loss of function. This study aims to overview the satisfaction levels of patients with panic disorders in terms of life satisfaction, job satisfaction and burnout; furthermore, it seeks to compare and study whethere there exists a meaningful difference in the changes in those levels that the patients have experienced following the treatment of both with pharmacotherapy and cognitive behavioral therapy combined with pharmacotherapy. 76 patients with panic disorder have been evaluated for 2 and a half years in the study. The patients have been evaluated at the beginning of the study with Sociodemographic Data Form, Panic Disorder Severity Scale, The State-Trait Anxiety Inventory (STAI I and STAI II) and Beck Anxiety Inventory. Moreover, Life Satisfaction Scale, Job Satisfaction Scale (JSS), Maslach Burnout Inventory, Panic Disorder Severity Scale, The State-Trait Anxiety Inventories (STAI I and STAI II) and Beck Anxiety Inventory have been applied to the patients both before and following the treatment. The study demonstrates the existence of a meaningful difference (p=0.00) in terms of life satisfaction, job satisfaction and burnout between the patients treated with Pharmacotherapy and Cognitive Behavioral Therapy combined with Pharmacotherapy. In conclusion, the results of the study prove that Cognitive Behavioral Therapy combined with Pharmacotherapy has a meaningful contribution to the levels of life satisfaction, job satisfaction and burnout and suggest that the abovementioned therapy be taken into consideration in treatments.