Bir üniversite hastanesinde sağlıklı çalışma yaşamı ve eğitim yönetiminin değerlendirilmesi: Uluslararası kalite geliştirme ve akreditasyon kriterlerinin sorgulanması
Healthy working life and educational management evaluation in a university hospital: International quality development and inspection of accreditation criteria
- Tez No: 508317
- Danışmanlar: PROF. DR. METE EDİZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Kalite Standartları, Eğitim yönetimi, Sağlıklı çalışma yaşamı, Memnuniyet, Health Quality Standards, Education management, Healthy working life, satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Geliştirme ve Akreditasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Sağlık hizmetlerinde kalite, iç ve dış paydaşların uluslararası standartlara uygun beklentilerinin karşılanmasıdır. Bilim ve teknolojinin gelişmesi, kültür seviyesi ve insanlığa verilen önemin artması ile birlikte, sağlık hizmetlerinin yüksek standartlarda verilmesi zorunlu hale gelmiştir. Hastanelerde sağlıklı çalışma yaşamı ve eğitim yönetimi felsefesi; hastane organizasyonlarında çalışan perspektifinden bakılarak, sağlık çalışanları için ideal, güvenli bir çalışma ortamı ve alt yapısının sağlanması ve de hastanenin kalite iyileştirme faliyetleri doğrultusunda, hasta/hasta yakını ve çalışanlara yönelik gerekli eğitimlerin etkin etkili bir şekilde verilmesidir. Bu çalışma sağlık hizmetlerinde iç paydaş olan çalışanların Sağlıklı Çalışma Yaşamı ve Eğitim Yönetimi hakkında beklentilerini, algılamalarını ve çalışanlar için ideal, güvenli, sağlıklı çalışma yaşamı ortamının ve eğitim yönetimi olanaklarının belirlenmesi, kalite standartlarının kurumlarda uygulana bilirliğini ve çalışanlar üzerindeki etkisini, yapılan kalite uygulamalarına çalışanların katılımı, memnuniyeti ve farkındalıkları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde çalışan 222 kişilik uzman-asistan doktor ve hemşire ile yüz yüze anket çalışması yapılarak uygulanmıştır. Çalışmada, katılımcılar güvenlik ve kalite standartlarının uygulanabilirliği yönünde olumlu, beklenenin aksine yönetim, eğitim ve fiziksel koşulların uygulanabilirliği, memnuniyeti ve katılımı yönünde olumsuz değerlendirmelerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Quality in health care fulfillment of the expectations of international and domestic shareholders in accordance with international standards. The development of science and technology, together with the increase in culture level and the importance given to humanity has become compulsory to provide health services at high standards. Healthy working life and educational management philosophy in hospitals from the perspective of working in hospital organizations to provide the necessary training for patient, patient relatives and employees in an efficient and effective manner, in line with the quality improvement activities of the hospital and providing a safe working environment and infrastructure ideal for healthcare workers. This study was designed to assess the perceptions of employees, internal stakeholders in health services, about Healthy Working Life and Education Management, determining the ideal, safe, healthy working environment and educational management facilities for employees and employees the quality of the standards applied to organizations and the influence on employees, tried to evaluate the participation, satisfaction and awareness of the employees in quality applications. A face-to-face surveys were conducted with a resident doctor and nurse working in the Hospital of Dokuz Eylül University. In the workshop, the participants had positive evaluations towards the applicability of safety and quality standards, contrary to what was expected, participants had negative evaluations towards the applicability, satisfaction and participation of management, training and physical conditions.