Kolon adenomalarında ve adenokarsinomalarında galectin-3 ve Ki-67 ekspresyonları ve önemi
Galectin-3 and Ki-67 expression in colon adenomas and adenocarcinomas
- Tez No: 508424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ATASOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal adenoma, kolorektal adenokarsinoma, karsinogenez, galectin-3, Ki-67, Colorectal adenoma, colorectal adenocarcinoma, carcinogenesis, galectin-3, Ki-67
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Mutlu E., Kolon Adenomalarında ve Adenokarsinomalarında Galectin-3 ve Ki-67 Ekspresyonları, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, KIRIKKALE, 2008.Amaç: Kolorektal karsinomaların büyük çoğunluğu adenokarsinomalardan gelişir. Adenom-karsinom sekansı kolorektal karsinogenezi anlamamıza yardımcı olan tipik bir modeldir. Bu çalışmanın amacı normal kolon mukozasında, kolorektal adenoma ve adenokarsinomalarda nükleer ve sitoplazmik galectin-3 ve Ki-67 ekspresyon paternlerinin ve aralarındaki ilişkinin incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 13 adet normal kolon mukozasında, 33 adet kolorektal adenoma ve 25 adet kolorektal adenokarsinoma vakasında Ki-67 ve nükleer ve sitoplazmik galectin-3 ekspresyonları immünohistokimyasal olarak değerlendirildi.Bulgular: Çalışmamızda Ki-67 indeksinin normalden adenoma (p=0,001) ve adenomadan adenokarsinoma (p=0,001) ilerledikçe artış gösterdiğini izledik. Ayrıca Grade 2 adenokarsinomalarda grade 1 adenokarsinomalara oranla Ki-67 indeksinin belirgin artış (p=0,013) gösterdiğini gözledik. Sitoplazmik galectin-3 H-SKOR değeri normalden adenoma (p=0,006) ve adenomadan adenokarsinoma (p=0,001) ilerledikçe artış gösteriyordu. Nükleer galectin-3 H-SKOR değerinin ise yalnızca normalden adenoma geçişte (p=0,04) anlamlı fark gösterdiğini izledik. Grade 1 ve grade 2 adenokarsinoma arasında nükleer yada sitoplazmik galectin-3 H-SKOR değerleri açısından anlamlı fark saptamadık. Adenoma grubunda Ki-67 indeksi ile hem sitoplazmik (p=0,033) hem de nükleer (p=0,01) galectin-3 H-SKOR değerleri arasında korelasyon gözlerken, normal ve adenokarsinoma gruplarında ise Ki-67 indeksi ile nükleer veya sitoplazmik galectin-3 H-SKOR değerleri arasında korelasyon izlemedik.Sonuç: Sonuçlarımız artmış Ki-67 ekspresyonunun kolorektal karsinogenezle ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca prognostik bir parametre olan histolojik diferansiasyon ile ilişkili bulduğumuz Ki-67 indeksinin prognoz hakkında bilgi verebileceğini düşünmekteyiz. Nükleer galectin-3'ün yalnızca adenomatöz değişikliğin erken evrelerinde etkili olduğu gözlenirken, sitoplazmik galectin-3'ün ise hem adenomatöz transformasyon hem de malignite gelişiminde etkili olduğu izlendi. Bundan başka galectin-3'ün adenomatöz değişimde proliferatif aktiviteyi arttırarak etki ettiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Mutlu E, Galectin-3 and Ki-67 Expression in Colon Adenomas and Adenocarcinomas. University of KIRIKKALE, Faculty of Medicine, Department of Pathology, Specialization Thesis, KIRIKKALE, 2008.Aim: The large majority of colorectal carcinomas develop from adenomas. The adenoma-carcinoma sequence is a typical model that helps us to understand the human carcinogenesis. The aim of this study is to examine the distribution and interrelation between the expression patterns of galectin-3 and Ki-67 in normal, adenomatous and carcinomatous areas of the colorectal tissue.Materials and Methods: We analyzed the immunohistochemical expression of Ki-67 and both nuclear and cytoplasmic expression of galectin-3 in 13 samples of normal mucosae, 33 colorectal adenomas and 25 adenocarcinomas.Results : Ki-67 index increased significantly from normal to adenoma (p=0,001) and from adenoma to adenocarcinoma (p=0,001). Grade 2 adenocarcinomas showed increased Ki-67 index compared with grade 1 adenocarcinomas (p=0,013). Cytoplasmic galectin-3 H-SCOREs increased as the neoplastic progression occured; cytoplasmic expression increased significantly from normal to adenoma (p=0,006) and from adenoma to adenocarcinoma (p=0,001). Adenomas had significantly higher nuclear galectin-3 H-SCOREs than the normal mucosae (p=0,04), but we did not observe any significant differences between adenomas and adenocarcinomas. We did not find any significant difference in nuclear and cytoplasmic galectin-3 H-SCORE between grade 1 and grade 2 adenocarcinomas. Though Ki-67 index correlated with nuclear (p=0,01) and cytoplasmic (p=0,033) galectin-3 H-SCOREs in adenomas, there was no correlation between Ki-67 and galectin-3 (neither nuclear nor cytoplasmic) in normal mucosae and adenocarcinomas.Conclusion: These results suggest that up-regulated expression of Ki-67 is involved in colorectal carcinogenesis. Furthermore Ki-67 index can provide us useful prognostic information by its association with histological differantion . While nuclear galectin-3 is important only in the early stages of adenomatous transformation, cytoplasmic galectin-3 is related with the adenomatous transformation and malignant progression. In addition we think that galectin-3 plays an important role in adenomatous transformation by stimulating proliferative activity.