Kolon adenomlarında ve adenokarsinomlarında Angiotensin-1 Enzim ve Hipoksi İndükleyen Faktör ekspresyonu
The expression of Angıotensin 1-Converting Enzyme and Hipoxia Inducible Factor in colonic adenomas and adenocarcinomas
  1. Tez No: 225096
  2. Yazar: İSMAİL ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT KIRIMLOGLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: ACE-1, HIF 1, HIF 2, Kolon adenomları, Kolon adenokarsinomları, immünohistokimya
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Adenomlar neoplastik lezyonlar olup adenom-karsinom ilişkisinde çeşitli genetik değişiklikler rol oynamaktadır. Kolon tümörlerinde ACE polimorfizmi mevcut olup, farklı adenom tiplerinde durumunu bunların normal ve kanserli dokularla farklılığını ortaya koymayı amaçladık. Yine Hipoxia-inducible factor (HIF)'ler tümör büyümesi için gerekli anjiogenez ile ilişkilidir. Anjiogenezde rolu olduğu düşünülen ACE ile HIF ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık.İnönü Üniversitesi Genel Cerrahi AD tarafından rezeksiyon materyallerinden adenom ve adenokarsinomlu olgular çalışamaya dahil edilmiştir. Çalışmaya uygun olguların 10'ar normal, tubuler-tubulovillöz-villöz adenom, adenokarsinom olgusunun parafin bloklarına ACE, HIF-1 alfa ve HIF- 2alfa mmunohistokimyasal olarak uygulanarak boyanma derecesi ve yoğunluğu değerlendirilmiştir.Normal kolon dokusunda ACE, HIF-1 alfa ve HIF-2 alfa ile boyanma olmamıştır. Karsinom olgularında müsinöz tip dışında ACE ekspresyonu Grade 3 yaygın ve yoğun boyanma saptanırken 1 tubuler, 1 tubulovillöz adenom olgusunda fokal ACE ekspresyonu mevcuttur. 1 villöz adenom olgusunda da Grade 2 boyanma saptanmıştır. HIF-1 alfa ve HIF-2 alfa tümörlü olguların tamamında eksprese edilmektedir. HİF-1 alfa tubuler adenomların 2'sınde fokal eksprese edilmiştir. HIF-2 alfanın adenom tipleri arasında tümör hücrelerinde ekspresyon derecesi arasında anlamlı fark mevcut olmayıp fokal boyanmalar görülmüştür. Ancak atipi derecesinin arttığı ve villöz yapılanmanın olduğu alanlarda HIF-2 alfa (+) lenfosit miktarında artış görülmüştür. HIF-2 alfa (+) lenfosit yoğunluğu ile adenom tipleri arasında korelasyon mevcuttur. Adenom çapları ile ACE ve HIF ekspresyonları arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır.Kolon tümörlerinde angiotensin-1 converting enzim gen polimorfizmi daha önce yapılan bir çalışmada gösterilmiş olup tümör çapı ve hasta yaşam süresi ile ilişkili bulunmuştur. Adenomlarda ACE ekspresyonunun nadir de olsa saptanması ve bu ekspresyonun villöz adenomlarda diğer adenom tiplerinden daha yoğun olması nedeni ile kanser gelişiminde olası rolu yönünden genetik olarak araştırılması gerektiği düşündesindeyiz. HIF'ler karsinomlar ve adenomlarda mevcut olup villöz yapı ve atipi derecesi ile ilişkisi nedeni ile karsinom gelişiminde ve progresyonunda rolu mevcuttur. Bu anjiogenezis üzerinde etkisine bağlı olabileceği gibi HIF-2 alfa pozitif lenfositlerde artış nedeni ile lenfositlerle ilişkili çeşitli sitokinlerin de olaya dahil olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The Angiotensin I?Converting Enzyme (ACE), hypoxia-inducible factors (HIF-1 and HIF-2) are important in the processes of angiogenesis and tumor growth. In our prospective study we measured the overexpression of ACE and HIF-1? and HIF-2? immunohistochemically in various types of colonic adenomas and investigate the differences from the normal and cancerous tissues.Five groups composed from normal mucosal, tubular (TA), tubulovillous (TVA) and villous adenomas (VA) and colorectal carcinomas (CRCs) (n=10) included to the study.Grade 3 ACE expressions were detected in all tumor epithelial cells and endothelial cells. In only one TA and two TVA focal ACE expression and in three VA Grade 2 ACE expressions was detected. ACE, HIF-1? and HIF-2? expressions were not expressed by nonneoplastic colon epithelium. Diffuse expressions of HIF-1? and HIF-2? were present in all CRCs (%100). HIF-1? expression was highest in VA, detected in 40%, 50%, 80% of the adenomatous epithelia in TA, TVA and VA, respectively. Among the adenoma types, HIF-2? expression in the neoplastic epithelia did not show any difference. Focal expression in 80% of TA, 75% of TVA, 80% of VA was detected. However in all adenomas focal HIF-2? expression was detected in lymphocytes mainly located in villous areas and/or in high dysplastic areas where as the density of HIF-2? (+) lymphocytes and the adenoma types were correlated.In our study, although there was rare ACE expression in adenoma cases, the expression was highest in the villous adenomas. HIFs are found in both adenoma and carcinoma. Those findings suggest the role of ACE and HIFs in adenoma-carcinoma sequence. Those can be due to role of ACE and HIFs on angiogenesis. The correlation with the HIF-2? positive lymphocytes and the adenoma type suggests that HIF-2? related cytokines can have an important role.Key Works: ACE-1,HIF 1?,HIF 2?,Colon adenomas,Colon carcinomas,immünohistochemistry