Orta kulak cerrahisinde baş boyun pozisyonunun serebral doku oksijenizasyonu ve postoperatif kognitif fonksiyonlara etkisi
The effects of the head and neck posi̇ti̇on to postoperati̇ve cogni̇ti̇ve functi̇on and cerebral ti̇ssue oxygenati̇on at the middle ear surgery
- Tez No: 508525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ERTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Serebraloksimetre, postoperatif kognitif fonksiyon, Cerebral oxymeter, postoperative cognitive function
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Orta kulak cerrahisinde ameliyat için başa verilen pozisyona ve anestezi yöntemine bağlı olarak beyin kan akımında değişiklikler olabilmektedir.Kan akımındaki azalmalar serebral doku oksijenizasyonunu bozabilmekte, bu morbidite ve mortaliteyi de etkileyebilmektedir. Beyin doku oksijenlenmesi noninvazivNearİnfraredSpektroskopi (NIRS) yöntemiyle anlık olarak ölçülebilmekte ve RejyonelSerebralOksijen Satürasyonu(rSO2)değerlerindeki önemli düşmelere anında müdahale edilebilmektedir. Bu çalışma elektif orta kulak operasyonu geçiren 18-60 yaş arası, ASA - risk indeksindeki hastalar üzerinde yapıldı. Hastaların preoperatif bazal rSO2 değerlerimonitörize edilip kaydedildi. Genel anestezi sonrası, hastanın başına pozisyon verildikten sonraki ve başın nötral pozisyona getirildikten sonraki rSO2 değerleri altta ve üstte kalan taraflar olarak, ayrı ayrı kaydedildi. Ayrıca hastaların hemodinamik değerleri, oksijen satürasyonu ve karbondioksit düzeyleri de ölçülüp kaydedildi.Oksijenizasyonun kognitif fonksiyonlara etkisini test edebilmek için tüm hastalarapreoperatif dönemde,postoperatif3. ve 24.saatlerde Mini Mental Test( MMT) uygulandı. Entübasyondan hemen sonra ölçülen rSO2 değerlerientübasyonöncesive intraoperatif tüm zaman dilimlerindeki değerleregöre yüksek bulundu. Hastaların başına pozisyon verdikten sonraki ölçüm zamanlarının tümünde üstte kalan tarafın rSO2 değerleri altta kalan taraftaki değerlere göre anlamlı olarak düşüktü. Ameliyat bitip baş nötral pozisyona getirildikten sonra alt ve üst taraflar arasındaki fark kayboldu.Hemodinami ve oksijenizasyon ölçümlerinde fark yoktu. Postoperatif üçüncü saatteki MMT değerleri preoperatif ve postoperatif 24.saatteki değerlere göre anlamlı olarak düşüktü. Çalışmamızda orta kulak ameliyatlarında, başa pozisyon verilmesiyle serebral kan akımının bozulacağı, bunun da serebral doku oksijenizasyonunu etkileyebileceğini gördük. Klinik sonuçların daha net ortaya konulabilmesi için ileri çalışmaların yapılması gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Changes can be observed in cerebral blood perfusion secondary to the position of the head and anesthesia method in middle ear surgery. Decreased blood supply deteriorates cerebral tissue oxygenation, resulting with negative influence on the morbidity and mortality. Oxygenation of cerebral tissue can be real-time measured with non-invasive near infrared spectroscopy (NIRS) method and sudden declines in regional cerebral oxygen saturation (rSO2) can be instantly intervened. This study is conducted on patients (age range: 18 to 60 years) with ASA risk index = I – II, who underwent middle ear surgery under elective conditions. Preoperative basal rSO2 was monitored and recorded. General anesthesia was induced, and rSO2 values were measured after head is position and returned to neutral position . Then difference befween upper and lover sides of the brain disappesred. Moreover, hemodynamic parameters, oxygen saturation and carbon dioxide values were measured and recorded. Mini Mental Test (MMT) was applied in preoperative period and at postoperative 3 and 24 hours in order to evaluate influence of oxygenation on cognitive functions. Early post-intubation rSO2 values were higher than pre-intubation and all intra-operative values. rSO2 values at superior side were significantly lower than all values at inferior side at all time points, after head was positioned. After the head was given neutral position at the end of the surgery, there was no difference between inferior and superior sides. No difference was observed in hemodynamic parameters and oxygenation measurements. MMT values at postoperative three hours were significantly lower than preoperative values and postoperative values (24h). We observed that when the head is positioned for middle ear surgery, cerebral blood perfusion may deteriorate, resulting with secondary influences on cerebral tissue oxygenation. We believe that further studies are warranted in order to clearly reveal clinical outcomes.