İdiopatik ani işitme kayıplarında intratimpanik steroid enjeksiyonunun etkinliğinin araştırılması
Investigation the efficacy of intratympanic steroid injection in idiopathic sudden sensorineural hearing loss
  1. Tez No: 508548
  2. Yazar: SELİN FULYA TUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK MERİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İntratimpanik, steroid, ani işitme kaybı, tedavi, intratympanic, steroid, sudden sensorineural hearing loss, treatment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: İdiopatik ani işitme kaybı(AİK) tedavisinde etkinliği kanıtlanmış tek ilaç steroidlerdir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda, intratimpanik steroidlerin (ITS) yüksek perilenf konsantrasyonu sağlayarak, işitme kaybını daha fazla düzelttiğine yönelik sonuçlar mevcuttur. Bu çalışmadaki amacımız, ITS tedavisinin etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu prospektif çalışmaya, 2013-2014 yılları arasında kliniğimize AİK şikayeti ile başvuran 35 hasta dahil edildi. IT enjeksiyonda 4 mg/ml konsantrasyonundaki dekzametazondan 2 ml dental enjektörle, 3 günde bir toplam 5 kez uygulandı. Tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde tedavinin 1.ve 3. haftalarında bakılan saf ses ortalamaları(PTA), konuşmayı ayırt etme skorları (SDS), konuşmayı anlama eşikleri(SRT); 10 dB üzeri PTA kazancı ve Furuhashi kriterine göre iyileşme yüzdeleri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların 1. hafta ve 3. hafta ortalama PTA kazançları sırasıyla 47.43 ve 46.51 dB; SRT kazançları sırasıyla 46.57 ve 45.57 dB; SDS kazançları sırasıyla %64.69 ve 65.03 olarak bulundu.10 dB ve üzeri kazanca göre tedaviye yanıta baktığımızda tedavi sonrası 1. ve 3.hafta 35 hastanın 22'sinde (%63) 10 dB ve üzerinde PTA kazancı sağlandı. Furuhashi kriterine göre tedaviye yanıta baktığımızda 1.haftanın sonunda 35 hastanın 17'sinde (%49), 3.haftanın sonunda 35 hastanın 18'inde (%51) başarılı tedavi (tam+belirgin iyileşme)sağlanmıştır. Sonuç: ITS tedavisi sistemik steroid tedavisine göre işitme kazancı yönünden benzer sonuçları, steroidlerin sistemik yan etkilerini oluşturmadan vermektedir. Örnek sayısı daha fazla olan çalışmalarla, verilecek steroidin cinsi, uygulama dozu, sıklığı ve süresi gibi faktörlerin aydınlatılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Steroid is the only proven drug in idiopathic sudden sensorineural hearing loss. In the recent studies, it has been suggested that; steroids delivered through the intratympanic route obtained higher perilymph levels, resulting better hearing outcomes. The purpose of this study is to research the effectiveness of ITS. Materials and Methods: In this prospective study, 35 patients admitted with idiopathic sensorineural hearing loss complaint treated between 2013-2014 years were enrolled.2 ml dexametazon with the dose of 4 mg/ml in dental syringe were performed 5 injections tapered every 3 days. The assessment of response to treatment, the pure tone averages (PTA), speech discrimination scores (SDS), speech reception threshold (SRT); the percentage of the patients who made an improvement more than 10 dB PTA gain and according to the Furuhashi criteria were analyzed in 1.week and 3. week after the treatment statistically. Results: The improvement in PTA in 1.week and 3.week after treatment was 47.43 and 46.51 dB respectively; the improvement in SRT in the same time period was 46.57 and 45.57 dB respectively: the improvement in SDS in the same time period was 64.69% and 65.03% respectively. 22 of 35 patients (%63) made an improvement more than 10 dB on PTA in the 1.week and 3.week control.17 of 35 patients (%49) in 1. week, 18 of 35 patients(%51) in 3. week made succesfull treatment (complete+marked improvement) according to Furuhashi criteria. Conclusion: Intratympanic steroids gave similar hearing results than systemic steroids with no steroid side effects. Studies with more sample sizes will identify the best steroid for injection, application time, frequency and dose.