Infusion of critical thinking skills into high school 10th grade efl classes
Eleştirel düşünme becerilerinin orta öğretim 10. sınıf İngilizce derslerine sunulması
- Tez No: 508680
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünce, eleştirel düşünce öğretimi, üst düzey düşünme becerileri, eleştirel düşünce infüzyonu, Critical thinking, teaching critical thinking, higher order thinking skills, high school English curriculum
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüz dünyasında, hızına ayak uydurmakta güçlük çektiğimiz birçok değişiklik meydana gelmektedir. İçinde bulunduğumuz yüzyılın beraberinde getirdiği teknolojik gelişmeler, ülkeler arasında ciddi bir rekabete yol açmaktadır. Bu rekabet insanların geleneksel ve sıradan becerilerin çok ötesinde birtakım yeteneklere sahip olmaları gerekliliğini doğurmuştur. Eleştirel düşünme becerileri bunların başında gelmektedir ve uluslar eğitim sistemlerini bu gerekliliğe göre şekillendirmektedirler. Eleştirel düşünme, eğitimin kaçınılmaz hedeflerinden biri olarak düşünülmelidir. Çünkü düşünme becerileri, hızlı değişimle karakterize olmuş bir toplum için çok gereklidir. Bu sebeple, bilişsel gelişimin öneminin gittikçe arttığı dünyamızda öğrencileri efektif düşünürler olarak yetiştirmek ve onlara üst düzey düşünme becerileri kazandırmak, eğitim politikasının temel amaçlarından biri olmalıdır. Son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan öğretim programlarında eleştirel ve üst düzey düşünme becerilerinden bahsedilmektedir. Ancak yine bakanlık tarafından hazırlanan ders kitaplarında ve yardımcı kaynaklarda, eleştirel düşünceye ait aktivite ve egzersizler bulunmamaktadır. Bu durum, öğrencilere üst düzey düşünme becerilerini kavratmada bilhassa öğretmen açısından çok büyük bir dezavantaj yaratmaktadır. Bu eksikliğin giderilmesi açısından ülkemizde yapılmış bir takım araştırmalar mevcuttur. Ancak kısıtlı sayıdaki bu araştırmalar, ülkemizdeki tüm eğitim kurumlarını kapsayacak şekilde bir uygulanabilirlik sunamamaktadır. Bu alandaki eksiği gidermek adına büyük ölçekte çalışmalar yapılmalı ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde müfredat ve materyal geliştirme çalışmaları yapılmalıdır. Araştırma 2017 – 2018 Öğretim yılını ve Çukurova Emine Nabi Anadolu Lisesi'ndeki 131 adet 10. Sınıf öğrencisini kapsamıştır. Çalışma bir örnek vaka incelemesi olup, 10. Sınıf İngilizce öğretim programına eleştirel düşünme becerilerinin sunulması, bir öğretim yılı boyunca öğrencilere bu yeni programa göre ders anlatılması ve sonuçların değerlendirilmesi temeline dayanmaktadır. İlk etapta öğrencilere bir anket verilmiş ve eleştirel düşünme düzeyleri tespit edilmiştir. Öğrencilere yeniden oluşturulmuş ders planları doğrultusunda aktiviteler ve görevler verilmiş ve eleştirel düşünme düzeyleri sınıf içerisinde belirli aralıklarla gözlenmiştir. Öğretim yılı sonunda verilen bir anketle de öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerindeki gelişme seviyesi ölçülmüştür. Gerek final anketi gerekse karşılıklı görüşme sonucunda elde edilen veriler, eleştirel düşünce görevleriyle yeniden modellenmiş ders planları ışığında yapılan İngilizce derslerinin, öğrencilerin eleştirel düşünce becerilerine sahip olmalarını büyük oranda sağladığını ortaya koymuştur. Araştırma sonuçları ve ürünleri, yabancı dil öğretmenleri ile bakanlık bünyesindeki program ve materyal geliştiricileri için kayda değer bir öneme sahiptir. Ayrıca bu araştırma, alanda yapılacak benzer çalışmalar için de implikasyonlar içermektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world, there are many changes that we struggle to keep pace with. The technological developments brought about by the century in which we are have led to a serious competition among the countries. This competition has resulted in the necessity for people to have some abilities beyond traditional and ordinary skills. Critical thinking skills are at the forefront of them; and nations shape their education systems according to this necessity. Critical thinking should be considered as one of the inevitable goals of education. Because, thinking skills are very necessary for a society characterized by rapid change. For this reason, educating students as effective thinkers in our world of cognitive development ought to be one of the main objectives of education policy. In recent years, Critical Thinking (CT) and Higher Order Thinking (HOT) skills have been mentioned in the curricula prepared by the Ministry of National Education. However, there are not specific activities and exercises enhancing critical thinking abilities in the textbooks prepared by the ministry and in supportive resources. This leads to a tremendous disadvantage particularly for teachers in getting students to comprehend high – level thinking skills. There are a number of studies in our country in terms of eliminating these deficiencies. However, these limited studies do not provide any applicability to cover all the educational institutions in our country. In order to make up for this deficit, research should be carried out on a large scale. Additionally, curriculum and material development studies should be conducted within the Ministry of National Education. The study covered the 2017 - 2018 Academic Year and 131 10th grade students in Emine Nabi Anatolian High School in Çukurova. The study was an exploratory case study, based on infusing critical thinking skills into the 10th grade English curriculum, doing the lessons according to remodeled unit plans during one academic year and evaluation of the results. At the first stage, students were given a questionairre and their critical thinking levels were determined. Activities and tasks were given to the students in line with the remodeled lesson plans and their level of critical thinking was occasionally observed during classes. With a final questionairre given at the end of the academic year, the level of development in students' critical thinking skills was measured. Data obtained from both the final questionairre and the face – to – face interviews have revealed that the English lessons done in the light of the remodeled lesson plans with critical thinking tasks substantially provided students with critical thinking skills. The results and products of this study have significant importance for language teachers, curriculum and material developers within the ministry. This research also includes implications for similar studies to be conducted on the field.