Omuz tendon patolojilerinde farklı fizyoterapi programlarının etkinliğinin araştırılması
Investigation of the efficacy of different physiotherapy protocols in shoulder tendon pathologies
  1. Tez No: 508727
  2. Yazar: EYLÜL PINAR KISA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN USGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Omuz, Tendon Patolojileri, Fonksiyonellik, Değerlendirme, Shoulder, Tendon Pathologies, Functionallity, Assesment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmanın amacı omuz tendon patolojilerinde farklı fizyoterapi programlarının etkinliğinin araştırılmasıdır. Çalışmaya omuz tendon patolojisine sahip (subakromiyal sıkışma sendromu, biceps tendiniti ve rotator kaf I. ve II. evre olan) 42 kişi tedaviye alındı. Hastalar kapalı zarf yöntemiyle rastgele 2 gruba ayrılarak farklı fizyoterapi protokolleri hazırlandı. Fonksiyonel grup (sadece egzersiz) ve konvansiyonel grup (egzersiz + ev egzersizi) olarak ayrılan hastalarının başlangıç ve 6. haftada değerlendirmeleri yapıldı. Ağrı için sayısal değerlendirme ölçeği (Numeric Rating Scala-NRS) dolduruldu. Eklem hareket açıklığı gonyometreyle, kas kuvveti el dinamometresiyle, dayanıklılık modifiye push up testiyle ve fonksiyonellik DASH, Constant-Murley skoru ve TFAST (Zamanlı Fonksiyonel Kol ve Omuz Testi) ile değerlendirildi. Çalışmamızın sonucunda fonksiyonel bir değerlendirme metodu olan TFAST ile ağrı, ROM, kas kuvveti, Constan-Murley skoru (CMS) ve kol omuz ve el sorunları anketi (DASH) arasında orta-yüksek korelasyon bulundu. (p≤0,05, r≤0,8). Sonuç olarak, omuz tendon patolojilerinde farklı fizyoterapi protokollerin kullanılmasının ağrı, eklem hareket açıklığı, kas kuvveti, dayanıklılık ve fonksiyonel bir değerlendirme yöntemi olan TFAST metodunda etkili olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effectiveness of different physiotherapy programs in shoulder tendon pathologies. Forty-two patients with shoulder tendon pathology (subacromial impingement syndrome, biceps tendinitis and rotator cuff I and II) were included in the study. Patients were randomly divided into 2 groups by closed envelope method and different physiotherapy protocols were prepared. Patients who were classified as functional group (exercise only) and conventional group (exercise + home exercise) were evaluated at baseline and at 6th week. The numerical rating scale (NRS) for pain was filled. Joint range of motion was assessed by goniometer, muscle strength by hand dynamometer, endurance by modified push-up test, and functional DASH, Constant-Murley score and TFAST (Timed Functional Arm and Shoulder Test). At the end of our study, a functional assessment method, TFAST, showed moderate-high correlation between pain, ROM, muscle strength, Constan-Murley score (CMS) and arm shoulder and hand problems questionnaire (DASH). (p≤0,05, r≤0,8) In conclusion, it has been shown that the use of different physiotherapy protocols in shoulder tendon pathologies is effective in TFAST method which is pain, joint range of motion, muscle strength, durability and functional evaluation method.