Vajinal yaşlanmanın günlük etkisi soru formunun Türkçe uyarlamasının güvenirlik ve geçerlik çalışması
The reliability and validity study of the Turkish version of the day to day impact of vaginal aging questionnaire
  1. Tez No: 508781
  2. Yazar: MERVE KALKAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBAHAT ÖZERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Vulvovajinal atrofi, menopoz, yaşam kalitesi, disparoni, etkileyen faktörler, Vulvovaginal atrophy, menopause, quality of life, dyspareunia, affecting factors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Amaç: Bu tez kapsamında Huang ve ark. tarafından geliştirilen“Day to Day Impact of Vaginal Aging Questionnaire”ölçeğinin Türkçeye uyarlanarak, güvenirlik ve geçerlik çalışmasının yapılması hedeflenmiştir. Ölçek güvenilir ve geçerli bulunursa Türkiye'de postmenopozal kadınlarda vajinal semptomların yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesinde kullanılabilecektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma metodolojik ve tanımlayıcı türde bir araştırmadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Vajinal Yaşlanmanın Günlük Etkisi Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeğin madde sayısı temel alınarak, çalışmanın örneklem sayısını postmenopozal dönemdeki toplam 250 kadın oluşturmuştur. Veri toplama araçları, Kasım 2016-Mart 2017 tarihleri arasında Karaman İli Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'ne (KETEM) meme ve serviks kanseri taraması için başvuran postmenopozal dönemdeki kadınlarda uygulanmıştır. Bulgular:“Day to Day Impact of Vaginal Aging Questionnaire”ölçeğinin Türkçe uyarlamasının postmenopozal dönemde bulunan kadınlar için 22 madde ve dört alt boyuttan oluştuğu açımlayıcı faktör analizi ile belirlenmiştir. Hesaplanan cronbach alpha değerine göre (0.956) Vajinal Yaşlanmanın Günlük Etkisi Ölçeği oldukça güvenilir bulunmuştur. Ölçeğin alt boyutlarının Cronbach Alphası ise 0.893 ile 0.978 arasında değişmektedir. Vajinal yaşlanmanın yaşam kalitesi üzerine etkisi incelendiğinde, ölçeğin geneli ve“günlük yaşam aktiviteleri, emosyonel iyilik, cinsel fonksiyon, benlik kavramı ve beden imajı”alt boyutlarına ilişkin yaşam kalitesinin gelir düzeyi yüksek olanlarda düşük olanlara göre daha olumsuz etkilendiği saptanmıştır. Öğrenim durumuna göre“emosyonel iyilik”alt boyutuna ilişkin yaşam kalitesinin, ilkokul ile lise diplomasına sahip olan kadınlarda, okur-yazar olmayanlar ve okur-yazar gruptakiler ile üniversite öğrenimi alanlara göre daha olumsuz etkilendiği belirlenmiştir (p0.05). Sonuç: Vajinal Yaşlanmanın Günlük Etkisi Ölçeği Türk örnekleminde vajinal semptomların yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesinde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araçtır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Within the scope of this thesis, the subject entitled“Day to Day Impact of Vaginal Aging Questionnaire”is a testimony to the reliability and validity of the Turkish version. Postmenopausal women will be used to assess the impact of vaginal symptoms on quality of life. Material and Methods: This study is a methodological and descriptive study. The“Introductory Information Form”and the“Day to Day Impact of Vaginal Aging Questionnaire”were used for gathering data from the study. Based on the number of items of the scale, a total of 250 women in the postmenopausal period were included in the study. Data collection tools were performed on postmenopausal women who applied for screening of breast and cervical cancer between the period of November 2016-March 2017 in Karaman province of Turkey at Public Health Cancer Early Diagnosis and Screening Center. Results: The Turkish adaptation of the“Day to Day Impact of Vaginal Aging Questionnaire”scale was determined by an explanatory factor analysis of 22 items and four subscales for postmenopausal women. According to the calculated cronbach alpha value (0.956), the Day to Day Impact of Vaginal Aging Questionnaire was found to be quite reliable. Cronbach's alpha of the subscales of the scale ranged from 0.893 to 0.978. When the effect of vaginal aging on the quality of life was examined, it was determined that the quality of life related to the subscales of the scale and the subscales of“daily life activities, emotional well-being, sexual function, self-concept and body image”were affected more adversely than those with low income. According to the educational status, the quality of life related to the“emotional well-being”sub-dimension was found to be more adversely affected in women with primary and high school diplomas than non-literate and literate group and university learning areas (p 0.05). Conclusion: It has been determined that the questionnaire on the reliability and validity analysis of the Turkish version of the“Day to Day Impact of Vaginal Aging Questionnaire ”is a valid and reliable tool.