Yoğun bakımda APACHE II, APACHE IV VE SAPS III skorlama sistemlerinin standardize mortalite oranı hesaplanmasında etkinliği
Effectiveness of APACHE II, APACHE IV and SAPS III scoring systems for the calculation of standardized mortality ratio in intensive care unit
- Tez No: 508782
- Danışmanlar: UZMAN ZAFER ÇUKUROVA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: APACHE II, APACHE IV, SAPS III, standardize mortalite oranı, skorlama sistemleri, yoğun bakım ünitesi, APACHE II, APACHE IV, SAPS III, standardized mortality ratio, scoring systems, intensive care unit
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Yoğun bakıma kabul edilen hastaların mortalite ve morbidite oranlarını hesaplamak, yoğun bakım ve sonrası dönem prognozunu tahmin etmek ve bilimsel araştırmalarda standardize veri kullanmak amacıyla hastalık şiddeti göstergeleri kullanılmaktadır. Bu nedenle yıllardır çeşitli skorlama sistemleri üzerinde çalışılmaktadır. Çalışmamızda Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Kliniği Yoğun Bakım Ünitesine kabul edilen hastaların mortalite ve hastalık şiddetini ön görmede, APACHE II, APACHE IV ve SAPS III prognostik skorlama sistemlerinin etkinliğini genel ve spesifik tanılara göre retrospektif olarak analiz etmeyi amaçladık. Materyal ve metod: Çalışmada 1 Ocak 2014-31 Aralık 2017 tarihleri arasında yoğun bakım ünitesine kabul edilen hastaların Yoğun Bakım Klinik Karar Destek Sistemindeki(YBKKDS) elektronik dosyaları retrospektif olarak incelendi. Toplamda 1896 hastanın ilk 24 saatte elde edilen en kötü verilere göre APACHE II, APACHE IV ve SAPS III skorlama sistemleriyle hesaplanan skorlarla öngörülen mortalite oranları ve diğer veriler tarandı. Tanı gruplarına ayrılarak ve tüm hastalar için istatistiksel değerlendirme yapıldı. Bulgular: Tek sistem travmalı ve kafa travmalı hasta grupları hariç tüm tanı gruplarında ve tüm hastalarda mortalite tahmin oranları açısından istatistiksel olarak anlamlılık saptandı(p0,05). SMR açısından en iyi değerler ('1'e en yakın) sepsis tanı grubunda APACHE II ve IV, solunum sistemi hastalıklarında APACHE IV ve SAPS III, kardiyovasküler sistem hastalıklarında SAPS III, nörolojik hastalıklarda APACHE II ve gastrointestinal sistem hastalıklarında APACHE IV ile bulunmuştur. Sonuç: Nörolojik sistem hastalıkları ve travmalarda fizyolojik skorlama sistemlerinin prognozu tahmin etme de yetersiz olduğu ancak genel yoğun bakım hastalarında benzer sonuç verdiğini tespit ettik. Bu sebeple tanılara ya da sistemlere vi özgü skorlama sistemlerinin geliştirilmesi ve buna ilişkin çalışmalar yapılması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Severity indicators for diseases are used to calculate mortality and morbidity rates of patients admitted to intensive care, to predict the prognosis of intensive care and post-term care, and to use standardized data in scientific research.For this reason various scoring systems have been studied for years. In this study we aimed to analyze the efficacy of APACHE II, APACHE IV and SAPS III prognostic scoring systems retrospectively according to general and specific diagnoses, predicting the mortality of patients and severety of diseases admitted to Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital Anesthesia and Reanimation Clinic Intensive Care Unit. Material and methods: The electronic files of patients in the supportive system for clinical decision in the intensive care unit admitted to intensive care unit between January 1, 2014 and December 31, 2017 were retrospectively reviewed. In total, 1896 patients were screened for predicted mortality rates and other data according to the worst scores obtained in the first 24 hours after admission, based on scores calculated using APACHE II, APACHE IV and SAPS III scoring systems. Statistical evaluation was performed for all patients and by separating them into diagnostic groups. Results: Statistical significance on prediction of mortality rates was observed in all patients and in all diagnostic groups except for single system trauma and head trauma patients (p 0,05). The best values for SMR (closest to '1') were with APACHE II and IV in sepsis, APACHE IV and SAPS III in respiratory diseases, SAPS III in cardiovascular system diseases, APACHE II in neurological diseases and APACHE IV in gastrointestinal system diseases. vii Conclusion: We have found insufficient that physiological scoring systems in neurological system diseases and traumas, but similar in general intensive care patients to predict the prognosis. Therefore we believe that diagnostic or systemspecific scoring systems should be developed and studied.