Polikistik over sendromu olgularında serum SCUBE-1 SCUBE-2 ve SCUBE-3 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum SCUBE-1 SCUBE-2 and SCUBE-3 levels in patients with Polikistik over syndrome
- Tez No: 508783
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PCOS, SCUBE, Kardiyovasküler hastalık, PCOS, SCUBE, Kardiovascular disease
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Polikistik over sendromu olgularında serum scube-1 scube-2 ve scube-3 düzeylerinin değerlendirilmesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanlık Tezi, Trabzon, 2018 Amaç: Bu çalışmada amaç, yaş ve vücut kitle indeksi açısından benzer olan non-PCOS sağlıklı kontroller ile karşılaştırmak üzere PCOS ve non-PCOS olgularında serum SCUBE-1 SCUBE-2 ve SCUBE-3 düzeylerinin araştırılmasıdır. Materyal ve Yöntem: Bu çalışma prospektif klinik laboratuvar bir araştırma niteliğindedir ve 01 Ocak 2017 - 31 Aralık 2017 arasında, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, jinekoloji polikliniğine başvuran 18-35 yaş arası PCOS tanısı (2003 Rotherdam kriterlerine göre) alan olgulardan araştırmaya katılım açısından onam alındıktan sonra araştırmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan üreme çağındaki 40 olgu çalışma grubu olarak alınmıştır. Kontrol grubu olarak jinekoloji polikliniğinebaşvuran 18-35 yaş arası herhangi bir şikayeti olmayan ancak PCOS veya başka herhangi bir sistemik problemi olmayan sağlıklı olup çalışma grubu ile yaş, vücut kitle indeksi açısından benzer özellik gösteren 40 olgu araştırmaya katılım açısından onam alındıktan sonra araştırmaya dahil edilmiştir. Çalışma ve kontrol grubundaki bireylerden sadece serum SCUBE-1, SCUBE-2 SCUBE-3 tayini için katkısız biyokimya tüpüne 5 ml kan alınmıştır. Alınan kanlar 1000 g'de 10 dakika santrifüjedilip serum kısmı elde edilmiş ve tüpler çalışma gününe kadar saklanmak üzere -80 C de bırakılarak serum SCUBE-1 SCUBE-2 SCUBE-3 düzeyleri tayini için ELISA kitleri kullanılarak ölçüm yapılmıştır. Tüm veriler SPSS ortamına girilip, uygun testler yapılmıştır. Bulgular: PCOS olguları ile Non-PCOS olguları arasında yaş, gravida, abortus, vücut kitle indeksi, bel çevresi, kalça çevresi parametreleri açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Ancak hirsutizm skoru (Modifiye Ferriman Gallwey skorlama sistemine göre) PCOS grubunda non-PCOS grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Parite sayısı PCOS grubunda non-PCOS grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. PCOS olguları ile Non-PCOS olguları arasında açlık kan şekeri, HDL, LDL, Kolesterol, adetin üçüncü günü hormon profili (TSH, FSH, Prolaktin, DHEA-SO4, 17-OH progesteron) parametreleri açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Ancak serum açlık insülin düzeyi, HOMA-IR oranı, serum LH, E2, total testosteron, serbest testosteron, androstenedion düzeyleri PCOS olgularında non-PCOS olgularına göre istatistiksel anlamlı olarak yüksek, D21 progesteron düzeyi ise PCOS olgularında non-PCOS olgularına göre istatistiksel anlamlı olarak düşük bulunmuştur. PCOS olguları ile Non-PCOS olguları arasında serum SCUBE 1 ve 3 düzeyleri açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Ancak serum SCUBE 2 düzeyleri PCOS olgularında non-PCOS olgularına göre istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. SCUBE 2 düzeyi ile hirsutizm skoru, serum LDL, Kolesterol, trigliserid, LH, serbest testosteron (istatistiksel anlamlı noktaya yakın olmak üzere) arasında pozitif yönde istatistiksel anlamlı korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Bu vaka kontrol çalışmasında, yakın zamanda miyokardiyaliskemi ve oksidatif stresin klinik belirteci olarak önerilen serum SCUBE-1 SCUBE-2 ve SCUBE-3 düzeylerinin PCOS'lu kadınlarda yükseldiği gösterilmiştir. Özellikle serum SCUBE-2 düzeyleri PCOS olgularında non-PCOS olgularına göre istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Bu, PCOS'ta gözlenen yüksek androjen konsantrasyonlarına bağlı olabilir. Özellikle hirşutizm skoru yüksek olan serum LDL, Kolesterol, trigliserid, LH, serbest testosteron düzeyleri yüksek olan hastalarda serum SCUBE-2 düzeyinin yüksek olması bu bireylerin hiperkoagülable duruma yatkın olduklarını ve sonuç olarak kardiyovasküler hastalık riskinin artmış olduğunu göstermektedir. Akut iskemik olaylar olmasa bile, bu tür hastalarda iskeminin yaygın olarak kullanılan yeni markırı da artmıştır ve bu, PCOS'un kronik iskemik durumunun bir yansıması olabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of serum scube-1 scube-2 and scube-3 levels in patients with Polikistik over syndrome , Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Trabzon, 2018 Objective: The aim of this study was to investigate serum SCUBE-1 and SCUBE-3 levels in PCOS and non-PCOS cases compared with non-PCOS healthy controls with similar age and body mass index. Material and Methods: This is a prospective clinical laboratory study, and it is a prospective clinical laboratory study and it is reported that between 18th and 35th year of PCOS diagnosis (according to the 2003 Rotherdam criteria), between January 2017 and December 31, 2017, Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, 40 cases of reproductive age were included in the study group, which were included in the survey after being approved for participation in the survey from field trials. Forty patients who did not have any complaints between the ages of 18-35 who applied to the gynecology policlinic as a control group but who had no PCOS orany other systemic problems and were similar in terms of age group and body mass index were included in the study after being approved for participation in the study. From the study and control group, 5 mL of blood was taken from the untreated biochemical tube for serum SCUBE-1 SCUBE-2 SCUBE-3. The blood samples were centrifuged at 1000 g for 10 minutes and the serum fraction was obtained and the serum was stored at -80 ° C to be stored until the day of the tube operation. Serum SCUBE-1, SCUBE-2 SCUBE-3 levels were measured using ELISA kits. , appropriate tests were performed. Results: No statistically significant difference was found between PCOS cases and non-PCOS cases in terms of age, gravida, abortus, body mass index, waist circumference, and hip circumference parameters. However, the hirsutism score (according to the Modifiye Ferriman Gallwey scoring system) was statistically significantly higher in the PCOS group than in the non-PCOS group. The number of parity was higher in the PCOS group than in the non-PCOS group. There were no statistically significant differences between the PCOS cases and the non-PCOS cases in terms of fasting blood glucose, HDL, LDL, cholesterol, hormone profiles (TSH, FSH, Prolactin, DHEA-SO4, 17-OH progesterone) on the third day of menstruation. However, serum fasting insülin level, HOMA-IR ratio, serum LH, E2, total testosterone, free testosterone, androstenedione levels were statistically higher in PCOS cases compared to non-PCOS cases and D21 progesterone level was statistically significant in PCOS cases compared to non-PCOS cases found low. There was no statistically signific and difference between the PCOS cases and Non-PCOS cases in terms of serum SCUBE levels 1 and 3. However, serum SCUBE-2 levels were statistically significantly higher in PCOS cases compared to non-PCOS cases. There was a statistically significant correlation between SCUBE-2 level and hirsutism score, serum LDL, cholesterol, triglyceride, LH, free testosterone (close to statistically significant point). Conclusion: This case-control study showed that serum SCUBE-1 SCUBE-2 and SCUBE-3 levels, recently suggested as clinical indicators of myocardial ischemia and oxidative stress, were elevated in women with PCOS. Especially serum SCUBE 2 levels were statistically significantly higher in PCOS cases compared to non-PCOS cases. This may be due to the high concentrations of androgens observed in PCOS. High serum SCUBE-2 levels in patients with elevated serum LDL, cholesterol, triglyceride, LH, free testosterone levels, especially with high hirsutism scores indicate that these individuals are predisposed to the hypercoagulable state and consequently have an increased risk of cardiovascular disease. The wide spreaduse of ischemic new markers in suchpatients has also increased and may be a reflection of the chronic ischemic condition of PCOS.