Polikistik over sendromu yaşam kalitesi-50 ölçeği'nin Türkçe uyarlamasının geçerlik ve güvenirliği
A validitiy and relaibity of Turkish adaptation of health-related quality of life questionnaire-50 for polycystic ovary syndrome
- Tez No: 508793
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR KÜLÜNKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Geçerlik, Güvenirlik, Polikistik Over Sendromu, Yaşam Kalitesi, Polycystic ovary syndrome, Quality of life, Reliability, Vailidity
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Polikistik Over Sendromu (PKOS); adölesan ve genç kadınlarda obezite, insülin direnci, tüylenme ve hiperandrojenizm gibi klinik sendroma neden olan ve toplumda oldukça yaygın olarak görülen endokrin bozukluk olup kadınların yaşam kaliteleri üzerinde de önemli etkilere sahiptir. Bu çalışmanın amacı kadınlarda PKOS'un yaşam kalitesi üzerindeki etkisini belirleyerek Polikistik Over Sendromu Yaşam Kalitesi-50 (PCOSQ-50) ölçeğinin geçerlik güvenirliğini araştırmaktır. Bu çalışma Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'ne başvuran PKOS tanısı almış 250 kadın dahil edilerek gerçekleştirildi. Çalışmaya katılan bireylerin fiziksel ve sosyodemografik verileri ile hastalığa özgü bilgileri alındı. Çeviri ve kültürel adaptasyonu yapılan anketin önce yüz geçerliği değerlendirildi, ardından pilot çalışma yapıldı. Anketin kriter geçerliği için Kısa Form-36 (KF-36) anketi kullanıldı. Güvenirlik, iç tutarlılık ve test-tekrar test yöntemleriyle belirlendi. Sonuç olarak; PCOSQ-50 ölçeğinin iç tutarlılık katsayısı (Cronbach alfa) 0.972, alt boyutlara ait iç tutarlılık katsayılarının ise 0.956 ile 0.977 arasında değişim gösterdiği belirlendi. Ayrıca; PCOSQ-50 ölçeği ile KF-36 ölçeği arasında istatistiksel anlamlılık tespit edildi. PCOSQ-50 ölçeği; Türk toplumu için yüksek oranda geçerlik ve güvenirliğe sahip bir ölçek olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS); which is observed widely common endocrine disorder in society and caused clinical syndromes such as obesity, insulin resistance, hirsutism and hyperandrogenism in adolescence and young women which has important effect on women's quality of life. The aim of this study was to research validity and reliabity of Polycystic Ovary Syndrome Questionnaire-50 (PCOSQ-50) scale by determining PCOS's effect on woman's quality of life. This study was performed in 250 women with PCOS whom visited Atatürk Education and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic with Ankara Yildirim Beyazit University Physical Therapy and Rehabilitation Clinic. Participant's physical, sociodemographic data and information about PCOS are noted. The patients are asked to fill SF-36 (Short Form- 36) questionnaire and PCOSQ-50 scale which was developed for PCOS. First of all, face validity of questioannarie which translation and cultural adoptation was made, was evaluated, after that pilot study was done. Short Form-36 (SF-36) was used for criterion validity of questionnaire. Reliabity was determined by methods of interval Consistency and test-retest. As a conculusion, internal consistency coefficient of PCOSQ-50 scale (Cronbach alfa) 0.972, internal consistency coefficient of subscales which shows an alteration between 0.956 and 0.977 was determined. Furthermore; statistical significance was determined between PCOSQ-50 scale and SF-36 scale. It was concluded that the Turkish version of PCOSQ-50 scale has high incidence of validity and reliabity for Turkish society.