Larenks kanserlerinde anjiyogenetik ve hipoksik faktörlerin tümör davranışı üzerine etkileri
The assessment of of hypoxic and angiogenetic factors on tumor behavior in larynx cancer
  1. Tez No: 508841
  2. Yazar: GÖRKEM ESKİİZMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BASKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Larenks kanseri, Hipoksi, Tümör mikroçevresi, Biyobelirteç, Prognoz, Sağkalım
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Amaç: Larenks kanserleri için“ideal”bir kanser biyobelirteçi bulunmamaktadır. Bu çalışmanın hedefi, larenks neoplazm olgularında hipoksi ve anjiyogenez ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi ve tanısal, prediktif ve prognostik biyobelirteç adayı olarak rollerinin araştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmaya larenks benign, premalign ve malign neoplazmı olan olgular alındı. Tüm hastalardan tedavi öncesi örnek kan alındı. Elde edilen serumlardan, Hipoksi indusibl faktör-1 (HİF-1),-2 (HİF-2),-3 (HİF-3), Vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEBF) ve Osteopontin (OPN) ve Matriks metalloproteinaz-9 (MMP-9) değerleri ölçüldü. Tüm olguların sosyodemografik ve klinikopatolojik bilgileri, lokorejyonel rekürrens, uzak metastaz gelişimi ve sağkalım durumları kaydedildi. Çalışmayla ilgili tüm veriler SPSS for Mac programına kaydedilerek istatistiksel analizler yapıldı. Analizlerde p değerinin 0.05'ten küçük olması istatistiksel açıdan anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Bu çalışmaya, 12 larenksin benign neoplazmı, 8 larenksin premalign neoplazmı ve 44 larenksin malign neoplazmı olgusu dahil edildi. Serum HİF-1, -2, -3, VEBF, OPN ve MMP- 9'un larenksin benign, premalign ve malign neoplazmları açısından tanısal biyobelirteç rolü gösterilemedi. Serum HİF-2 ve MMP-9 düzeyindeki artışın sağkalımı olumsuz etkilediği ortaya kondu. Ayrıca, Serum HİF-2 (2-yıllık genel sağkalım: HR:8.59, p=0.021; 2-yıllık hastalıksız sağkalım: HR:7.76, p=0.027; 2-yıllık uzak metastazsız sağkalım: HR:7.77, p=0.027; 2-yıllık lokorejyonel kontrol: HR:8.57, p=0.021) ve MMP-9'un (2-yıllık genel sağkalım: HR:7.46, p=0.023; 2-yıllık hastalıksız sağkalım: HR:7.02, p=0.026; 2-yıllık uzak metastazsız sağkalım: HR:7.04, p=0.026; 2-yıllık lokorejyonel kontrol: HR:7.44, p=0.023) bağımsız prognostik faktörler olduğu saptandı. Sonuç: Larenks kanserinde serum HİF-2 ve MMP-9, tedaviden bağımsız prognostik biyobelirteç adayı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In larynx cancers, an“ideal”cancer biomarker has not been introduced yet. The purpose of this study was to evaluate the factors associated with hypoxia and angiogenesis in the patients with laryngeal neoplasms and to determine their role as diagnostic, predictive and prognostic candidate biomarker. Method: Patients with benign, premalignant and malignant neoplasms of the larynx were enrolled. Sample blood was taken from all patients before treatment. Hypoxia inducible factor- 1 (HIF-1), -2 (HIF-2), -3 (HIF-3), Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF), Osteopontin (OPN) and Matrix metalloproteinase-9 (MMP-9) were measured. Sociodemographic and clinicopathologic information, locoregional recurrence, distant metastasis and survival were recorded in all cases. All data were recorded in SPSS for Mac program and statistical analyzes were performed. A p value of