Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı erişkin acil servisi maliyet analizi (Bireysel performans ve havuz sisteminin karşılaştırılması)
A cost analysis of adult emergency service in Şahinbey Research and Practice Hospi̇tal Emergency Department(Comparison of performance-based supplementary payme
  1. Tez No: 508842
  2. Yazar: NACİ TOPAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Emergency medicine, Cost, Cost analysis, Performance-Based Supplementary Payment System
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Erişkin Acil Servisi'nin 01.01.2014-31.12.2017 yılı idari, mali ve tıbbi verilerinin kullanılarak acil serviste havuz sistemi ve bireysel performans uygulamasını karşılaştırmayı hedefledik. MATERYAL VE METOD: Acil Tıp Anabilim Dalı'na bağlı olarak çalışan Erişkin Acil Serviste 01.01.2014 ile 31.12.2017 tarihleri arasında faturalandırılan tüm hizmetler ve bu süre içinde belgelenmiş olan tüm gelirler ve giderler çalışmaya alındı. Verilerin analizinde Geleneksel Maliyet Analizi yöntemi kullanılarak; acil servis birim hasta maliyeti hesaplandı. Veriler Microsoft Office Excel programı kullanılarak analiz edildi. BULGULAR: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Erişkin Acil Servis'in 01.01.2014-31.12.2017 yılı personel brüt maaş hariç toplam geliri 28.772.620,91 TL, toplam gideri 28.424.209,47 TL olarak hesaplandı. Personel maaşları merkezi bütçeden ödendiğinden brüt maaşların dâhil edilmediği maliyet hesaplamasında 2014 yılında 25.831,54 TL zarar, 2015 yılında 137.780,99 TL kar, 2016 yılında 148.427,62 TL zarar, 2017 yılında 384.889,61 TL kar edilmiş dört yıllık toplamda 348.411,44 TL kar elde edilmiştir. Dört yıllık toplam maliyetin ortalama olarak % 48,11 i gibi yüksek bir oranını personel giderleri oluşturmaktadır. SGK tarafından hasta başına hastaneye ödenen ortalama birim gelirin (muayene ücreti ve hastalara yapılan tüm girişimsel işlem ücretleri dâhil) ortalaması 47,12TL olarak hesaplanmıştır. Acil servis personel brüt maaş hariç birim hasta maliyetinin ortalaması 46,62 TL olarak hesaplanmıştır. Birim hasta başına düşen personel katkı payı maliyeti ortalaması 22,51 TL olarak tespit edilmiştir. SGK tarafından 2014-2017 yıllarında ödenen acil birim muayene fiyatı acil hastalar için 15,50 TL'dir. TARTIŞMA VE SONUÇ: Sağlık hizmetleri sunumu, finans desteği, hizmet sürecinde tedarik unsurları gibi çok boyutlu ve kapsamlı aşamaları olan bir bütündür. Tüm işletmeler gibi hastaneler de birer sağlık işletmesidir. Temelde kar amacı gütmeyen sağlık kuruluşları olmakla birlikte sağlık kurumları hizmet sunumlarında sahip oldukları kaynakları verimli bir şekilde maliyet etkin kullanmak durumundadırlar. Performansa göre döner sermaye gelirlerinden ek ödeme sistemi hem maliyet etkinliği açısından daha güçlü hem de gerçek anlamda çalışan personeli ödüllendirme ve işe motive etmeye yardımcı bir sistem gibi görünmektedir. ANAHTAR KELİMELER: Acil servis, Maliyet, Maliyet analizi, Peformansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi
Özet (Çeviri)
AIM: In this study, we aimed to compare emergency administration pooling system and individual performance application using administrative, financial and medical data of Gaziantep University Faculty of Medicine Şahinbey Research and Practise Hospital Adult Emergency Department between 01.01.2014 and 31.12.2017. MATERIAL AND METHOD: Every billed service and every documented income and expense for adult emergency services within the hospital's Emergency Department, between January 1, 2014 and December 31, 2017 was included in the study. The conventional cost analyzing method was used to calculate the emergency service unit's patient examination costs, based on this data. Microsoft Office Excel and Office Word were used to carry out the analysis. RESULTS: Gross salaries have not been included since salaries are paid from the general budget. Between 01.01.2014-31.12.2017, the total expenses of adult emergency services for the Gaziantep University Medical Faculty at Şahinbey Research and Practice Hospital was calculated to be 28.424.209,47 TL, the total income was calculated to be 28.772.620,91TL. In 2014, the total loss was 25.831,54 TL. In 2015, the total profit was 137.780,99 TL. In 2016, the total loss was 148.427,62 TL. In 2017, the total profit was 384.889,61 TL. The total profit between 2014-2017 was 348.411,44 TL. Four-years average of the total costs is 48,11% - which is a considerably large percentage, was personnel expenses. Average SGK repayment paid to the hospital per unit patient (including the examine costs and all the procedures that patients go through) was calculated 47,12 TL. Emergency service unit patient examination costs calculated to be 46,62 TL. Per unit patient, personnel contribution portion was detected as 22,51 TL. Between 2014-2017, the emergency service unit examination price paid by SGK was 15.50 TL. DISCUSSION AND CONCLUSIONS: It is a multidimensional and comprehensive phase, such as provision of health services, financial support, procurement elements in the service process. Like all businesses, hospitals have health care facilities. In addition to being primarily non-profit healthcare providers, they have to use their resources efficiently in a cost- effective manner in their service delivery. Performance-Based Supplementary Payment System seems to be a system that helps to motivate and reward the hard-working-staff, and more cost-effective.