Philadelphia kromozomu negatif myeloproliferatif neoplazilerde JAK-2 V617F mutasyon yükünün prognostik faktörlerle ilişkisi
The relationship between load of JAK-2 mutation and prognostic factors in philadelphia chromosome negative myeloproliferative neoplasms
- Tez No: 508867
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Myeloproliferatif hastalıklar, JAK-2 V617F gen mutasyon yükü, prognostik faktörler, myeloproliferative diseases, JAK-2 V617F gene mutation load, prognostic factors
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Philadelphia Kromozomu Negatif Myeloproliferatif Neoplazilerde JAK-2 Mutasyon Yükünün Prognostik Faktörlerle İlişkisi Amaç: Janus Kinaz (JAK-2 V617F) gen mutasyonunun tesbit edilmesi; Philadelphia kromozomu negatif myeloproliferatif hastalıkların patogenezi ile ilgili mekanizmaların anlaşılmasını, tanı yöntemlerinin geliştirilmesini ve tedavi için alternatifler oluşturulmasını sağlamıştır. Yapılan çalışmalarda; JAK-2 V617F gen mutasyon yükü ile Philadelphia kromozomu negatif myeloproliferatif hastalıkların tanı anındaki yaş, tromboz öyküsü, lökositoz, kaşıntı ve organomegali gibi bazı semptom ve bulguların ilişkisine değinilmektedir. Biz de çalışmamızda Philadelphia kromozomu negatif myeloproliferatif hastalıklar olarak takip ettiğimiz primer myelofibrozis, esansiyel trombositemi ve polisitemia vera hastalarında JAK-2 V617F gen mutasyon yükünün; klinik, laboratuvar ve prognostik faktörlerle ilişkisini araştırmayı amaçladık. Philadelphia kromozomu negatif myeloproliferatif hastalıklarda tedavi planı hastanın risk grubu temel alınarak yapılmaktadır. JAK-2 V617F gen mutasyon yükünün, hastalıkların risk grubu ile ilikisinin saptanması hastalarda en uygun tedavi yaklaşımının seçilmesine olanak sağlayabilir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Karadeniz Teknik Üniveristesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Polikliniğinde Ocak 2011 ile Şubat 2015 tarihleri arasında değerlendirilen ve 2008 DSÖ tanı kriterlerine göre 63 esansiyel trombositemi, 30 polisitemia vera ve 6 primer myelofibroz tanılı toplamda 99 hasta dahil edildi. Bütün hastaların periferik kan granülositlerinde JAK2 V617F mutasyon analizi,“LightCycler FastStart DNA Master Hybridization Probe”(Roche Diagnostics kullanıma hazır reaksiyon karışımı, Berlin, Almanya) ile test edilerek, Real Time (RT)- PCR (gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu) yöntemi ile gerçekleştirildi. Bulgular: ET hastalarında JAK-2 V617F gen mutasyonu ile lokosit, nötrofil, bazofil sayıları arasında pozitif korelasyon saptandı (sırasıyla p=0,003; 0,004; 0,037), lenfosit sayıları arasında ise negatif korelasyon saptandı ( p=0.004). PMF hastalarında JAK-2 V617F gen mutasyon yükü ile tam kan sayımındaki monosit sayısı arasında negatif korelasyon saptandı. (p=0.20) Sonuç: Philadelphia kromozomu negatif myeloproliferatif neoplazilerde JAK-2 V617F mutasyon yükünün prognostik faktörlerle ilişkisinin araştırıldığı bu çalışmada istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gösterilememiştir. Bu sorunun yanıtı ancak prospektif düzenlenmiş, homojen hasta gruplarıyla ve uzun süreli takip ile yapılacak çok merkezli çalışmalarla mümkündür.
Özet (Çeviri)
The relationship between load of JAK-2 mutation and prognostic factors in philadelphia chromosome negative myeloproliferative neoplasms Objective: The determine Janus Kinase (JAK-2 V617F) gene mutations; understanding of the mechanisms associated with Philadelphia chromosome negative myeloproliferative disease pathogenesis, devoloping of diagnostic methods and creating treatment alternatives. In studies; they touch on relationship with JAK-2 V617F gene mutation load and age at diagnosis, thrombosis history, leukocytosis, some symptoms and signs such as itching and organomegaly at Philadelphia chromosome negative myeloproliferative disease. In our study, we investigated the relationship of JAK-2 V617F gene mutation load with clinical, laboratory and prognostic factor at patients with Philadelphia chromosome negative myeloproliferative disorders ;primary myelofibrosis, essential thrombocythemia and polycythemia vera patients. Philadelphia chromosome negative myeloproliferative disease treatment plans would made based on the patient's risk group.the determining of relationship with JAK-2 V617F gene mutation load and disease risk group may allow the selection of optimal treatment for patients. Materials and methods :We took 99 patients as 63 essential thrombocythemia, 30 polycythemia vera and 6 primary myelofibrosis diagnosed patients at Karadeniz Teknik Univercity Faculty of Medicine Hematology department's polyclinic patients between January 2011 and February 2015 according to the 2008 WHO diagnostic criteria. JAK-2 V617F mutation analysis of all patients peripheral blood granulocytes were tested with“LightCycler FastStart DNA Master Hybridization Probe”(Roche Diagnostics ready to use the reaction mixture, Berlin, Germany), and performed with Real Time (RT) - PCR (real-time polymerase chain reaction) method. Findings: We found positive correlation between JAK-2 V617F gene mutation and leukocytes, neutrophils, basophils counts at ET patients ( in order of p = 0.003; 0.004; 0.037).And we found a negative correlation between JAK-2 V617F gene mutation load and lymphocytes counts at complete blood count (p=0,004). We found negative correlation between JAK-2 V617F gene mutations load JAK-2 V617F and monocytes counts at complete blood count at PMF patients (p = 0.020). Result JAK-2 V617F mutation screening, has taken its place as a standard test for the diagnosis of Philadelphia chromosome negative myeloproliferative disease and creates a potential target for treatment.