Helikobakter pylori eradikasyonunda ikinci basamak tedaviler ile hybrid tedavisinin karşılaştırılması
Comparison of second line treatment regi̇mens and hybrid treatment regi̇men on heli̇cobacter pylori̇ eradi̇cati̇on
- Tez No: 508881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT KURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Helikobakter pylori (H.pylori), tedavi rejimleri, Helicobacter Pylori (H.pylori), treatment protocol
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: Ülkemizde H.pylori prevelansı yüksek olup %80 oranındadır. H.pylori eradikasyonu için çok sayıda tedavi protokolü olmasıyla birlikte her toplumda uygulanabilecek, ortak, mükemmel bir tedavi rejimi yoktur. Klaritromisin direncinin ülkemizde giderek artmasının klasik 3'lü tedavi rejiminin etkinliğini azalttığı bilinmektedir. Biz de bu çalışmada bölgemizde daha önce eradikasyon tedavisi alan ancak H.pylori pozitif saptanan hastalarda, ikinci basamak tedavilerle hybrid tedavisinin eradikasyon başarısını değerlendirdik. Gereç ve Yöntem: Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ), Tıp Fakültesi, Gastroenteroloji polikliniklerine dispeptik şikayetlerle başvuran, daha önce birinci basamak tedavi öyküsü olan ve endoskopik biyopsi ya da üre-nefes testi ile H.pylori infeksiyonunun devam ettiği gösterilen hastalar çalışmaya alındı. Çalışmaya dahil edilen hastalar geliş sırasına göre randomize edilerek üç gruba ayrıldı. 1.gruba; Amoksisilin 1 gr tb 2x1, Metronidazol 500 mg tb 3x1, Bizmut subsitrat 300 mg tb 2x2, Pantoprazol 40 mg 2x1 (2 hafta), 2.gruba; Amoksisilin 1 gr tb 2x1, Tetrasiklin 500 mg kapsül 4x1, Bizmut subsitrat 300 mg tb 2x2, Pantoprazol 40 mg 2x1 (2 hafta), 3.gruba; Amoksisilin 1 gr tb 2x1, Bizmut subsitrat 300 mg tb 2x2, Pantoprazol 40 mg 2x1 (1.hafta), Amoksisilin 1 gr tb 2x1, Metronidazol 500 mg tb 3x1, Bizmut subsitrat 300 mg tb 2x2, Tetrasiklin 500 mg kapsül 4x1, Pantoprazol 40 mg 2x1 (2.hafta) tedavileri verildi. Sonuçlar ilaçsız 2 hafta sonra üre nefes testi ile değerlendirildi. Bulgular: Gruplardaki tedavi ile eradikasyon başarı oranları; per protokole göre grup 1'de: %57,1 grup 2'de: %82,4 ve grup 3'de: % 69,4 Intent-to-treat protokolüne göre grup 1'de: %51,9 grup 2'de: %82,4 ve grup 3'de: %56,5 olarak saptandı. Grup 2'de eradikasyon başarısı diğer gruplara göre istatistiksel olarak üstün bulundu. Sonuç: Sonuç olarak ikinci basamak tedavi rejimlerinden metronidazol içermeyen bizmut dörtlü tedavinin eradikasyon başarısı diğer tedavi gruplarından istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha başarılı olduğu saptandı. Diğer tedavi rejimlerinde ise istenilen ve beklenen başarı sağlanamadı. Bu konuyla ilgili daha çok sayıda hastanın katıldığı kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Helicobacter pylori (H.pylori) prevalence is high in our country and about % 80. Although there are many avaliable H.Pylori eradication treatment protocols, there is no common, ideal treatment for all society. Increasing resistance to clarithromycin in our country is known to reduce the effect of the classical treatment protocol (triple therapy) success of H.Pylori eradication. In this study, second-line treatments for H. pylori eradication therapy was aimed to compare the hybrid. Material and method: Patients who presented with complaints of indigestion to Ankara Gulhane Military Medical Academy and Abant Izzet Baysal University the School of Medicine gastroenterology clinics, before the first-line treatment history and endoscopic biopsy or urea-breath test shown that persisted of H. pylori infection with patients enrolled in the study. Patients were randomly assigned in order of application. Bismuth 300 mg 2x2, metronidazole 500 mg 3x1, amoxycillin 1000 mg 2x1 and pantoprozol 40 mg 2x1 for 14 days was given to the first group; Amoxycillin 1000 mg 2x1, tetracycline 500 mg 4x1, Bismuth 300 mg 2x2 and pantoprozol 40 mg 2x1 for 14 days was given to the second group; Amoxycillin 1000 mg 2x1, Bismuth 300 mg 2x2, pantoprozol 40 mg 2x1 in the first week and Amoxycillin 1000 mg 2x1, Bismuth 300 mg 2x2, pantoprozol 40 mg 2x1, tetracycline 500 mg 4x1, metronidazole 500 mg 3x1 in the second week was given to the third group. The results were evaluated with urea-breath test after 2 weeks of treatment cessation. Results: Per protocol eradication rates for each group are; % 57.1 for first group, % 82.4 for second group and % 69.4 for third group. Intent-to-treat eradication rates are; % 51.9 for first group, % 82,4 for second group, % 56,5 for third group. Eradication rates of second group treatment protocol are statistically significant than the other protocols. Conclusion: Metronidazole free bismuth quadruple eradication therapy better than other treatment groups as second-line treatment regimens and were found to be statistically significant. In the other treatment regimens did not achieve the desired and expected success. This is needed on the issue that a large number of patients participating in the comprehensive study. viii