Yenilikçi girişimciliğin dinamikleri: Bireysel ve kurumsal faktörler
- Tez No: 508899
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NASİH TAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Yenilikçi Girişimcilik, Bireysel Etkenler, Kurumsal Etkenler, Lojistik Karışık Etkiler Regresyon Analizi, Entrepreneurship, Innovative Entrepreneurial Activity, Individual Level, Institutional Level, Mixed-effects logistic regression analyze
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tezin amacı, yenilikçi girişimcilik faaliyetlerinin dinamiklerini araştırmaktır. Bu bağlamda, bireysel seviyedeki yenilikçi girişimcilik faaliyetini hem bireysel hem de kurumsal düzeyde bir takım öncüllere bağlayan çok düzeyli bir kavramsal çerçeve geliştirilmiştir. Bireysel düzeyde bireyin geçmişten gelen deneyiminin, sosyal sermayesinin, başarısızlık korkusunun, kendi kabiliyetlerine olan güveninin ve fırsat algılarının etkileri ortaya konmaktadır. Kurumsal düzeyde ise, yeni kurulan firmalara devlet desteği düzeyi, vergilendirme ve bürokrasinin etkinliği, mülkiyet haklarına sağlanan korumanın gücü ve girişimcilik faaliyetlerine kültürel destek seviyesinin etkileri incelenmiştir. Bu ilişkileri test etmek amacıyla, Global Entrepreneurship Monitor'dan elde edilen büyük hacimli bir veri seti kullanılmıştır. Analizlere temel olan nihai veri seti, 90 ülkeden 2005 ile 2013 yılları arasında 85461 adet bireysel düzeyde gözlem içermektedir. Karışık etkili lojistik regresyon analizinden elde edilen sonuçlar oluşturulan çerçeve ile büyük ölçüde tutarlı görünmektedir. Spesifik olarak, başarısızlık korkusu ve kültürel destek haricinde, bireysel düzeyde yenilikçi girişimcilik faaliyeti ile tüm bireysel ve kurumsal faktörler arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Başarısızlık korkusu ise yenilikçi girişimcilik faaliyeti ile negatif ilişkili görünmektedir. Öte yandan, kültürel destek yenilikçi girişimcilik faaliyeti ile ilişkili görünmemektedir. Genel olarak, bulgular hem bireysel hem de kurumsal bir takım faktörlerin yenilikçi girişimcilik faaliyetini eş zamanlı olarak etkilediğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to investigate the dynamics of innovative entrepreneurial activity. I develop a multi-level conceptual framework that links individual level innovative entrepreneurial activity to causes both at the individual and at the institutional levels. The individual level influences that I examine include an individual's past entrepreneurial experience, social capital, fear of failure, and perceptions of self-efficacy as well as entrepreneurial opportunities. At the institutional level, I consider influences such as the level of governmental support to newly established firms, the efficiency of bureaucracy and taxation, strength of property rights protection and the level of cultural support for entrepreneurial activity. To test this framework, I utilize a large sample of data obtained primarily from The Global Entrepreneurship Monitor. The final data set includes 85461 individual-level observations from 90 countries for the years from 2005 to 2013. Results from the mixed-effects logistic regression analysis are largely consistent with my framework. Specifically, I find significant and positive relationship between individual level innovative entrepreneurial activity and all individual and institutional influences, except for the fear of failure and cultural support for entrepreneurship. Fear of failure is negatively related to innovative entrepreneurial activity. Cultural support, on the other hand, does not appear to be related to innovative entrepreneurial activity. Overall, my findings highlight the simultaneous influences of both individual and institutional causes on innovative entrepreneurial activity.