Obez çocuklarda hepatosteatoz ile ortalama trombosit hacmi ve nötrofil lenfosit oranı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between hepatosteatosis, mean thrombocyte volume and neutrophil lymphocytes rati̇o in obese children
- Tez No: 509041
- Danışmanlar: UZMAN ÖZLEM BOSTAN GAYRET
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Hepatosteatoz, Ortalama Trombosit Hacmi, Nötrofil Lenfosit Oranı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Obezite tüm dünyada yaygın olarak görülen çocukları ve adolesanları etkileyen önemli bir sağlık problemidir. Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı alkol dışı nedenlere bağlı olarak meydana gelen karaciğer yağlanması olup çoğu vakada obezite ile ilşkilidir. Çalışmamızda obez çocuklarda ortalama trombosit hacmi (OTH) ve nötrofil lenfosit oranı (NLR) ile hepatosteatoz arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Vücut kitle indeksi (VKİ)'i yaş ve cinsiyete göre 95. persentil ve üstü saptanan 4-16 yaş arası 104 obez çocuk retrospektif olarak incelendi. Olguların cinsiyetleri, yaşları, muayene bulguları kaydedildi. Obez çocuklarda ilk başvuruda alınan tam kan sayımında lokosit, hemoglobin, trombosit, ortalama trombosit hacmi, nötrofil ve lenfosit düzeyleri değerlendirildi. Nötrofil lenfosit oranı hesaplandı. Açlık kan şekeri (AKŞ) ve açlık insulin, serum aminotransferaz değerleri kaydedildi. Olguların ultrasonografi bulguları kaydedildi. Bulgular: Yüzdört olgunun 64'ünde (%61,53) hepatosteatoz varken 40'nda (%38,47) hepatosteatoz saptanmadı. Hepatosteatoz saptanan olguların VKİ, açlık insulin, HOMO-IR ve ALT düzeyi hepatosteatoz olmayan gruptan daha yüksekti. Hepatosteatozu olan grubun OTH ortalaması 7,78±1,57, hepatosteatozu olmayan grubun OTH ortalaması 7,42±1,43 olup grupların OTH ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,236). NLO ortalaması hepatosteatozu olan grubda 1,62±1,06, hepatosteatozu olmayan grubda 1,38±0,59 idi. Hepatosteatozu olan ve olmayan gruplarının NLO ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,200). Sonuç: Çalışmamızda obez çocuklarda OTH ve NLO ile karaciğer yağlanması arasında ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity is an important health problem which is common all around the world and which affects children and adolesents. Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is a fatty liver disease, which occurs in non-alcohol users, related with obesity in the most cases. İn our study we aim to evaluate the correlation between mean platelet volume (MPV) and Neutrophil lymphocyte ratio (NLR) and hepatosteatosis in the obese children Material and Method: 104 obese children, between 4-16 were examined as retrospective, whose Body mass index (BMI) is 95th persentile according to age and sex. The gender, ages and finding of the cases were recorded. Leukocyte, hemoglobin, platelet, MPV and NLR of the obese children were evaluated in the complete blood count of the firstb application. Neutrophil lymphocyte ratio (NLR) were calculated. The rate of preprandial blood glucose and the rate of preprandial insülin, serum aminotransferase were recorded. The ultrasonographic findings of the cases were recorded. Results: While hepatosteatosis was determined in 64 people out of 104 cases (%61,53), in 40 people out of 104 (%38,47) was not. The cases with hepatosteatosis had higher rate of Body Mass Index (BMI), preprandial insulin, HOMO-IR and ALT level than the cases with non-hepatosteatosis had. The mean of MPV of the group with hepatosteatosis is 7,78 ± 1,57, the mean of MPV of group with non-hepatosteatosis is 7,42 ± 1,43; and also no significant difference between the means of MPV of the groups was detected statistically (p=0,236). The mean of NLR in the group with hepatosteatosis was 1,62 ± 1,06 and in the other group is 1,38 ± 0,59. There is no significant difference between the means of NLR of the both statistically (p=0,200) Conclusion: In our study, there is not significant relation determined between MPV and NLR and hepatosteatosis in the obese children. Keyword: Obesity, Hepatosteatosis, MPV, NLR