Klinik örneklerden izole edilen metisilin dirençli staphylococcus aureus (MRSA) suşlarında siprofloksasin'in yeşil çay ile sinerjik etkisinin dama tahtası yöntemiyle araştırılması
Investigation of the synergic effect of ciprofloxacin and green tea in methicillin-resistant staphylococcus aureus (MRSA) strains isolated from clinical samples by the checkerboard dilution method
  1. Tez No: 509114
  2. Yazar: YALÇIN DİCLE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL YAZGI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Dama tahtası duyarlılık yöntemi, MRSA, sinerjik etki, siprofloksasin, Staphylococcus aureus, yeşil çay (Camellia sinensis), Checkerboard dilution method, MRSA, synergic effect, ciprofloxacin, Staphylococcus aureus, green tea (Camellia sinensis)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu araştırmada; hem toplum kökenli hem de hastane kökenli enfeksiyonların en önemli nedenlerinden biri olan, çeşitli klinik örneklerden izole edilen MRSA'ların tedavisinde kullanılan fakat zamanla direnç gelişimi görülen ve şu an dünyada en çok kullanılan antibiyotikler arasında 4. sırada yer alan siprofloksasinin yeşil çay ile oluşturulan kombinasyonunun ortaya çıkardığı sinerjik etkinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarına 01 Ocak 2010-12 Aralık 2014 tarihleri arasında çeşitli kliniklerden gönderilen farklı klinik örneklerden izole edilen 90 MRSA suşundan siprofloksasine dirençli bulunan 54 MRSA izolatının her birine ayrı ayrı yeşil çay, siprofloksasin MİK değeri bakıldı. Daha sonra MİK değerleri tespit edilen 54 izolatta yeşil çay + siprofloksasin kombinasyonun sinerjik etkisi dama tahtası duyarlılık yöntemiyle araştırıldı. FİK değerleri hesaplanan bu izolatlarda yeşil çayın siprofloksasin ile sinerjik etkisi belirlendi. Bulgular: Araştırılan yeşil çay ekstraktı ile siprofloksasin kombinasyonu için dama tahtası yöntemi ile elde edilen franksiyonel inhibitör konsantrasyonu indeksi değerlerine göre 54 MRSA izolatının 18'inde (%33.3) etkisiz olduğu görülerken, 17'sinde (%31.5) aditif, 19'unda (%35.2) sinerjik etki gösterdiği saptanmıştır. Ortalama ∑FİK değerine göre (Σ FİK: 0,74) yeşil çayın siprofloksasine etkisinin izolatlarda aditif olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Yeşil çay MRSA'ların tedavisinde tekli veya kombine şeklinde (yeşil çay+siprofoksasin) kullanıldığında antibakteriyel etkinliğinin olduğunu ve siprofloksasine bağlı ortaya çıkabilecek yan etkilerin azaltılmasına katkısı olabileceğini düşünmekteyiz. Bu elde ettiğimiz sonuçların doğrulanması bakımından daha geniş ve daha kapsamlı çalışmalarının olmasın yararlı olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to present the synergic effect of the combination of green tea and ciprofloxacin, which is used in the treatment of MRSA, one of the most important causes of both community-based and hospital-acquired infections, isolated from various clinical samples, and to which resistance develops over time and which is currently the 4th most used antibiotic in the world. Material and Method: The green tea and ciprofloxacin MIC value of each of 54 ciprofloxacin-resistant MRSA isolates among 90 MRSA strains isolated from different clinical samples that were sent to the Medical Microbiology Laboratory of Atatürk University, Faculty of Medicine, Research and Application Center from various clinics between 01 January 2010 and 12 December 2014 was examined separately. Afterwards, the synergic effect of green tea + ciprofloxacin was studied in 54 isolates with the determined MIC values by the checkerboard dilution method. The synergic effect of green tea and ciprofloxacin was determined in these isolates, the FIC values of which were calculated. Results: According to the fractional inhibitory concentration index values obtained for the investigated combination of green tea extract and ciprofloxacin by the checkerboard dilution method, while it was observed to be ineffective in 18 (33.3%) of 54 MRSA isolates, it was determined to exhibit an additive effect in 17 (31.5%) and a synergic effect in 19 (35.2%) of the isolates. According to the mean ∑FIC value (Σ FIC: 0.74), the effect of green tea on ciprofloxacin was found to be additive in isolates. Conclusion: It is thought that when green tea is used in the treatment of MRSA alone or in the combination (green tea+ciprofloxacin), it has an antibacterial effect and it may contribute to reducing side effects that may occur due to ciprofloxacin. It is believed that more extensive and comprehensive studies will be useful in terms of the verification of the results obtained.