Crosslink between the ubiquitin-proteasome system (Ups) and autophagy in the regulation of mitophagy
Übikitin-proteazom sistemi ve otofafi arasındaki bağlantıların mitofajideki regülasyonu
- Tez No: 509167
- Danışmanlar: PROF. DR. DEVRİM GÖZÜAÇIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Moleküler Tıp, Bioengineering, Biotechnology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Otofaji, Ubikitin-Proteazom Sistemi, UPS, mitokondri, mitofaji, protein-protein etkileşimi, organel homeostazı, Autophagy, Ubiquitin-Proteasome System, UPS, mitochondria, mitophagy, protein-protein interaction, organelle homeostasis
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Otofaji ve ubikitin-proteazom sistemi ökartotik hücrelerde, hücre içi homestaza katkıda bulunan iki ana protein kalite control ve geri dönüşüm mekanizmasıdır. Ubikitinasyon, her iki system için de bozulma işareti olarak kullanılır, fakat iki mekanizma birbirinden işleyiş bakımından ayrılırlar. Ubikitin-proteazom sistemi kısa ömürlü proteinlerin ve çözünür haldeki katlanma bozukluğu olan proteinlerin yıkımından sorumlu olurken, otofaji daha uzun ömürlü proteinlerin, protein çökeltilerinin, hatta organellerin (örn., mitokondriler, proksizomlar) ve patojenik işgalcilerin (örn., bakteriler) ortadan kaldırılmasından sorumludur. Ubikitinlenmiş proteinlerin iki mekanizma tarafından yıkılması sayesinde iki mekanizma arasındaki dolaylı bağlantıya ek olarak, güncel veriler iki mekanizmanın aarsındaki fonksiyonel bağlantıların ve karşılıklı control sistemlerinin olduğunu göstermektedir. Bu doktora tezinde, ubikitin-proteazom ve otofaji mekanizmaları arasındaki yeni ve doğrudan bağlantılar bulunup analiz edilmiştir. Mitokondrilerin otofajisi, ubikitin-proteazom sistemi ve otofaji arasındaki bağlantının çalışılması için model olarak seçilmiştir. Bu buluşların fonksiyonel yansımaları sunularak detaylıca tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Autophagy and the ubiquitin–proteasome system (UPS) are the two major intracellular protein quality control and recycling mechanisms that are responsible for cellular homeostasis in eukaryotes. Ubiquitylation is utilized as a degradation signal for both systems, however, the two system differ in terms of their mode of actions. The UPS is responsible for the degradation of short-lived proteins and soluble unfolded/misfolded proteins whereas autophagy eliminates rather long-lived proteins, insoluble protein aggregates and even whole organelles (e.g., mitochondria, peroxisomes) and pathogenic invaders (e.g., bacteria). In addition to an indirect connection between the two systems through ubiquitylated proteins, recent data indicate the presence of functional connections and reciprocal regulation mechanisms between these degradation pathways. In this thesis work, we have characterized and analyzed novel and direct links between the UPS and autophagy. Autophagy of mitochondria was chosen as a model to study the interaction and crosstalk between autophagy and the UPS. Functional consequences of these findings will be presented and discussed in detail.