Bel ağrısı şikayeti olan ev hanımlarında spinal manipülasyonun anlık etkisi
The effect of spinal manipulation on housewives with low back pain
- Tez No: 509217
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, Ev hanımı, Manipülatif Teknikler, Ağrı, Normal Eklem hareketi, Postür, Lumbar pain, Woman, Housewife, Manipulative Techniques, Pain, Normal Joint Movement, Posture
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
BEL AĞRILI EV HANIMLARINDA MANİPULATİF TEDAVİLERİN ETKİSİ Çalışmanın amacı bel ağrısı şikayetiyle başvuran ev hanımı hastalarda manipülatif tedavi tekniklerinin anlık etkisini araştırmaktır. Çalışmaya,ev hanımı olup da bel ağrısı şikayetiyle başvuran hastalardan çalışmaya katılmayı kabul eden 21 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası değerlendirmelerinde ağrı için Vizüel Analog Skala (VAS) kullanıldı. Gonyometre ile gövdenin normal eklem hareketliliği ölçülmüş, bacak boyu farkı ve gövde fleksiyonda iki taraftaki spina iliaka posterior süperior (SİPS) seviye farkı ölçülmüştür. Önden ve yandan postür değerlendirildi. Postür analizi için PosturScreen Telefon uygulaması kullanıldı. Tedavi öncesi ve sonrası VAS skorlama verilerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü(p0,05). Tedavi öncesi ve sonrası yapılan bacak boyu farkı ölçümlerinde anlamlı fark olduğu görüldü (p0.005). Ev hanımlarında yaptığımız çalışmada manipülatif tekniklerin bel ağrısı üzerine ağrıyı azalttığı, normal eklem hareketini artırdığı, SİPS seviyelerini düzelttiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE IMPACT OF MANIPULATIVE TREATMENTS ON HOUSEWIFES WHO HAVE A BACK PAIN The immediate effect of manipulative therapy techniques was investigated in patients with home-womans who complained of low back pain. Twenty-one patients who agreed to participate in the study were included in the study, who were housewives and who applied with complaints of back pain. Visual Analogue Scale (VAS) was used for pain in patients before and after treatment. Normal joint motility was measured with a goniometer, and the difference in leg size and posterior superior (SPPS) level of spina bilateral spinal cord in the trunk flexion was measured. There was a statistically significant difference between pre- and post VAS scoring data (p 0,05). There was a significant difference in the measurements of leg length before and after the treatment (p 0.005). In the study we performed in housewives, it was observed that the manipulative techniques made a significant difference in pain level, normal joint range of motion, level difference between the two SISPS on the back pain, but no significant difference in posture and floor finger measurements.