Sakarya Kent Park ve Sakarya Park örneklerinde kullanıcı memnuniyeti ve kalite karşılaştırması
User satisfaction and quality comparison example of Sakarya Kent Park and Sakarya Park
  1. Tez No: 509241
  2. Yazar: CANSIN KAHYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR YERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Adapazarı, Kalite, Kent Park, Kullanıcı memnuniyeti, Sakarya Park, Adapazari, Kent Park, Sakarya Park, The quality, User satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kentsel açık mekanlar, kentlerin yaşanan birer mekan olmalarını sağlayan en önemli unsurdur. Kent içinde insanların bir araya geldikleri mekanların ve sundukları özelliklerin, kullanıcı gereksinimlerinin karşılanmasında ve çevre kalitesinin değerlendirilmesinde önemi büyüktür. Bu doğrultuda çevrenin kullanıcıların gereksinimlerini karşılayabilecek tüm olanaklarla donatılmış olması, fizyolojik ve psikolojik yaşamın sağlıklı ve kaliteli bir biçimde devam etmesi açısından önemlidir. Bu çalışma kapsamında, Adapazarı kentinde bulunan, alansal büyüklük bakımından en büyük yüzölçümüne sahip iki parkı olan Kent Park ve Sakarya Park incelenmiştir. Bu çalışma konusu itibariyle daha önce yapılmış çalışmalara benzer olmakla birlikte, çalışma alanı bakımından özgün bir değer taşımaktadır. Çalışmanın amacı, kent parkların, doğal ve kültürel dokusunun irdelenip, korunarak bakımının sağlanması, kent halkının açık alan gereksiniminin karşılanmasına ne derece yardımcı olduğunun belirlenmesi ile sürdürülebilir kullanımlarının kalite kriterleri doğrultusunda ele alınmasına yönelik öneriler getirmektedir. Bu çalışmanın amacına ulaşabilmesi için her iki park kullanıcılarına“İdeal kent parklarında kalite kriterleri”ve“Kent parklarında kullanıcı memnuniyeti”anketi olmak üzere iki adet anket çalışması yapılmıştır. Kent parklarında kaliteyi belirleyen kriterlerden hangilerinin kullanıcılar açısından daha önemli olduğu saptanmaya çalışılmıştır. Kullanıcı gereksinim ve tercihlerinin ayrıntılı bir biçimde belirlenmesi amacıyla hazırlanan anket kapsamında alanın işlevsel,teknik ve estetik kriterlerine ilişkin sorular sorulmuştur. Anket formları yapılan literatür taraması sonucunda benzer çalışmalardan derlemeler yapılarak oluşturulmuştur. Anketleri istatistiksel olarak değerlendirilmesinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Kentsel açık mekanların kullanılmaya başladıktan sonra kullanıcı gözüyle değerlendirilmesi amacıyla Kullanım Sonrası Değerlendirme (KSD) yöntemi kullanılarak, kullanıcıların mekanlar ile ilgili değerlendirmeleri alınmıştır. Kullanım aşamasında, kullanıcının fiziksel çevresinden duyduğu memnuniyet ve memnuniyetsizliklerinin araştırıldığı bir değerlendirme yöntemidir. Bu değerlendirme kapsamında kullanıcıların alana gelmeden önceki tüm beklentilerinin geldikten sonra karşılanamadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Urban open spaces are the most important element that allows cities to live in one place. The places where people come together in the city and the facilities they offer are important in meeting user requirements and assessing the quality of the environment. In this respect, it is important that the environment is equipped with all the facilities that can meet the requirements of the users, in order to maintain the physiological and psychological life in a healthy and high quality manner. Within the scope of this study, two parks in Adapazarı, which have the greatest surface area in terms of area size, were examined: Kent Park and Sakarya Park. This work has an original value in terms of work area, albeit similar to previous works. The aim of the study is to determine the extent to which the urban people are examined, protected and cared for natural parks, natural and cultural doctrines, the extent to which the urban population meets the open space requirement, and suggests that their sustainable use should be addressed in line with the quality criteria. In order to achieve the purpose of this study, two questionnaire studies were conducted for both park users, namely“Quality criteria in ideal urban parks”and“User satisfaction in urban parks”questionnaire. It has been tried to determine which of the criteria that determine quality in urban parks is more important in terms of users. In order to determine user requirements and preferences in detail, questions were asked about the functional, technical and aesthetic criteria of the area. The questionnaire forms were drawn from similar studies as a result of literature review. When the questionnaires were evaluated statistically SPSS package program was used. After the use of urban open spaces, the users were evaluated about the spaces by using the After Use Assessment (KSD) method in order to evaluate the users visually. In use, it is an assessment of the user's satisfaction and dissatisfaction with the physical environment. This assessment has reached the conclusion that all expectations of users before arriving in the area can't be met after they arrive.