Beylikdüzü ilçesi açık–yeşil alan sisteminin mevcut durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of current status of open-green area system in the Beylikduzu district
- Tez No: 509286
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF EBRU ŞİŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Açık – yeşil alan, kent, Beylikdüzü, Open - green area, city, Beylikdüzü
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Açık – yeşil alanlar; günümüzdeki hızlı kentleşme içerisinde yaşanılabilir bir çevre, yüksek yaşam kalitesi ve sağlıklı bir kent oluşumunu sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle kentlerde kitleler arası boşluk dengesini oluşturan, insanı doğaya yakınlaştıran, bulunduğu çevreye ekolojik, ekonomik, fiziksel, psikolojik ve toplumsal açıdan fayda sağlayan açık – yeşil alanlar, bulunduğu bölgede mutlak korunmalı yok ise kente yeni açık - yeşil alanlar kazandırılmalıdır. Açık - yeşil alanların varlığı kadar dağılımı, büyüklük bakımından yeterliliği, işlevsel ve estetik niteliklerinin sistemli bir şekilde planlaması da son derece önemlidir. Bu çalışmada; İstanbul ili Beylikdüzü ilçesindeki açık – yeşil alanların mevcut durum değerlendirmesi yapılmıştır. Araştırma kapsamında çalışma alanıyla ve açık – yeşil alanlarla ilgili literatür çalışmaları yapılmış, yeşil alanların tarihsel süreç içerisinde değişimi incelenmiş ve mevcut açık – yeşil alanlar yerinde tespit edilerek notlar alınmıştır. Bunların sonucunda Beylikdüzü ilçesinde kişi başına düşen yeşil alan miktarı hesaplanmıştır. Bu hesaplama 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğe göre yapılmıştır. İlgili yönetmelikte yeşil alan miktarı; çocuk oyun alanları, mahalle ve semt parkları, kent parkları ve spor alanlarının toplamı için geçerlidir. İlçede çocuk oyun alanları mahalle parkları içerisinde yer aldığı için bir bütün olarak hesaplanmıştır. Bu bağlamda Beylikdüzü'nde kişi başına düşen açık – yeşil alan miktarı 3.41 m2 olarak hesaplanmış ve standarda göre yetersiz bulunmuştur. Elde edilen tüm veriler doğrultusunda belirlenen eksik ve sorunlara yönelik çözüm öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Open - green areas; is one of the most important elements that provide a living environment, high quality of life and a healthy city formation in today's rapid urbanization. For this reason, if there is no protection in the area where the gap between the masses is formed in the cities, the people are close to the nature and the open - green areas where there are ecological, economical, physical, psychological and social benefits are found, the new open - green areas should be given to the city. It is crucial that the distribution of the open - green spaces as well as their availability in terms of size, systematic planning of their functional and aesthetic qualities. In this study; The current situation assessment of the open - green areas in Beylikdüzü district of Istanbul province was made. In the scope of the research, literature studies related to the study area and open - green areas were made, the change of the green areas in the historical process was examined and the existing open - green areas were determined in place and notes were taken. As a result, the amount of green space per capita was calculated in the Beylikduzu district. This calculation was made according to the Regulation on the Principles of Plan Construction of the Construction Law 3194. Amount of green space in the relevant regulation; children's playgrounds, neighborhood and neighborhood parks, urban parks and sports fields. In the district, children's playgrounds are calculated as a whole because they are located in the neighborhood parks. In this context, the amount of open-green area per capita in Beylikdüzü was calculated as 3.41 m2 and found to be inadequate according to the standard. Suggested solutions for deficiencies and problems identified in the direction of all data obtained.