1. karbonatlama çamurunun süzülmesi ve optimum koşulların araştırılması
Filtration of first carbonatation sludge and investigation of optimum conditions
- Tez No: 50932
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURHAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süzme, 1. Karbonatlama Çamuru, Kizelgur, Perlit, Ortalama Spesifik Kek Direnci, Filtration, 1st Carbonatation Sludge, Diatomaceous Earth, Perlite, Average Specific Cake Resistance
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yüksek Lisans Tezi i. Karbonatlama Çamurunun Sûzüîmesi Ve Optimum Koşulların Araştırılması Hasan TOöRUL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabil im Dalı 1 996, Sayfa 9 1 }. karbonatlama çamurlu şerbetinin sabit basınçta süzül mesi ile elde edilen çamurun spesifik kek direncini belirlemek amacıyla çeşitli sıcaklık (70 °C, 80 °C, 85 öC) ve süzme basınçlarında (200 mmHg, 300 rnrnHg, 400 mmHg) vakum filtrasyonu uygulanmış, süzme işlemi sırasında kek direncinin basınçla çok değiştiği ve kekin sıkıştınlabilir bir kek olduğu anlaşılmıştır. Sıkıştırılabilirlik faktörleri 70 °C, 80 °C, 85 °C için sırasıyla 0.45, 0.45., 0.50 olarak hesaplanmıştır. 1. karbonatlama çamurunun süzülrnesi sırasında süzme hızı sıcaklığın artmasıyla artmıştır. Süzme işlemini kolaylaştırmak amacıyla süzme yardımcı maddesi olarak kizelgur ve perlit kullanılmıştır. Ortalama spesifik kek direncine önkoplama miktarının ve beslemeye katkı konsantrasyonunun etkilen de incelenmiştir. Önksplama ve beslemeye katkı tekniğinin birlikte uygulandığı deneylerde daha düşük ortalama spesifik kek dirençleri elde edilmiştir. Ayrıca deneylerde kullanılan filtrasyon düzeneği de ayrıntılı olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Master Thesis- Filtration of First Carbonatation Sludge and investigation of Optimum Conditions Hasan TOSRUL University of Fırat Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemical Engineering 1 995, Page 9 1 Vacum filtration was applied at different temparatures ( 70 °C, 80 °C, 85 °C) and filtration pressures such as 200 mmHg, 300 mmHg, 400 mmHg to determine the average spesifik cake resistance of mud obtained from the constant pressure filtration of 1st carbonatation sludge. Average spesific cake resistance was highly dependent on the filtration pressure, which indicates that 1st carbonatation sludge form compressible cakes. The cake compressibility coefficients at 70 °C, 80 °C, 85 °C were calculated as 0.45, 0.45, 0.50, respectively. During the filtration of 1st carbonatation sludge, filtration rate increases with increasing filtration temperature. Diatornaceous earth and perlite were used as filter aid to increase filtration efficiency.The effects of the amount of precoating and body feed concentration on average spesific cake resistance were also studied. The lowest average specific cake resistance 'was obtained with precoating-body feed technique. The equipment used to measure average specific cake resistance was also discussed.