Örgütsel koşul-bağımlılık faktörlerinin genel rekabet stratejisi üzerindeki etkileri şekerleme ihracat endüstrisinde görgül bir araştırma
The impact of organizational contingency factors on generic competitive stratagy-an empirical research in Turkish confectionery export industry
  1. Tez No: 509405
  2. Yazar: FYSEL SHAJAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel koşul-bağımlılık, genel rekabet stratejileri, uluslararası ticaret, Organizational contingency, generic competitive strategies, international trade
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin şekerleme endüstrisinde faaliyet gösteren ihracatçı işletmelerin rekabet stratejileri ile örgütsel koşul-bağımlılık faktörleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Hipotezler, yüz yüze anket yoluyla edinilen 52 işletme verisiyle görgül olarak test edilmiştir. Tek Yönlü Varyans Analiz sonuçları, işletme stratejisinin işletme yaşı ve büyüklüğüne göre farklılaştığı hipotezlerini kısmen desteklemektedir. Analiz sonuçları, büyük ve yaşlı işletmelerin hem maliyet liderliği hem de farklılaştırmayı benimsemede genç işletmelerin önünde olduğu sonucunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
I have investigated the relationship between the competitive strategies and the organizational contingency factors of the exporters in the confectionary industry in this study. I have tested the hypotheses through the survey-data gathered from 52 companies empirically. The results of One Way ANOVA partially supports the hypotheses that the competitive strategy of business differentiate on the size and age of companies. Moreover, the results indicate that the older and larger companies are ahead of their counterparts on adopting both cost leadership and differentiation strategies.