Astana uluslararası finans merkezi ve ülke ekonomisine muhtemel etkileri
Astana international financial centre and its possible effects on country's economy
- Tez No: 509407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZIM ÇATALBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finans merkezi, Uluslararası finans merkezleri, Astana, Kazakistan, SWOT analizi, Financial center, International financial centers, Astana, Kazakhstan, SWOT analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Çalışmada, Astana Uluslararası Finans Merkezi'nin Kazakistan ekonomisine olası etkileri ele alınmıştır. İlk olarak finans merkezi kavramı detaylı olarak incelenmiş, başarılı bir finans merkezinin oluşumu ve gelişimini etkileyen temel faktörler belirlenmiştir. Bu kapsamda köklü bir geçmişe ve başarıya sahip olan Londra ve New York küresel finans merkezleri ile kısa sürede ciddi başarı ve gelişme gösteren Singapur ve Dubai uluslararası finans merkezlerinin ortaya çıkışı, tarihsel gelişimi, bulunduğu ülke ekonomisine katkıları incelenmiştir. Son aşamada ise, Kazakistan'ın bir uluslararası finans merkezi olma potansiyeli SWOT analizi ile değerlendirilmiştir. SWOT analizi ile Astana Uluslararası Finans Merkezinin başarısını etkileyebilecek iç ve dış faktörler belirlenerek analiz yapılmış, elde sonuçlarla mevcut ve gelecek durumlarla ilgili değerlendirmelerde bulunulmuştur. Analiz sonucunda, Kazakistan'ın başarılı bir uluslararası finans merkezi olabilmesi için bazı güçlü yönlerinin ve fırsatların bulunmasına rağmen, ülkenin hedefe ulaşmasında güçlendirilmesi gereken bazı zayıf yönlerin ve önlenmesi gereken tehditlerin bulunduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The possible effects of the Astana International Financial Center on the Kazakh economy were discussed in the study. Firstly, the concept of financial center was examined in detail and the main factors which affect the formation and development of a successful financial center were determined. In this context, London and New York global financial centers which have a long history and success, and Singapore and Dubai international financial centers which have achieved significant success and development in a short period of time were examined in perspective of contribution to their countries' economy. In the last stage, Kazakhstan's potential to be an international financial center was evaluated by SWOT analysis. Internal and external factors that could affect the success of the Astana International Financial Center were analyzed with SWOT analysis and evaluations were made about current and future situations with the results obtained. As a result of the analysis, Kazakhstan has some strengths and opportunities to become a successful international financial center, but there are also some weaknesses to be strengthened and threats to be avoided in achieving its goal.