Seri uyartımlı senkron motorun dinamik davranış modellemesi
  1. Tez No: 50944
  2. Yazar: MEHMET İLYAS BAYINDIR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seri uyartımlı senkron motor, PSPICE benzetimi, Series excited synchronous motor, PSPICE simulation
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi SERİ UYARTIMLI SENKRON MOTORUN DİNAMİK DAVRANIŞ MODELLEMESİ Mehmet İlyas BAYINDIR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 87 Sabit ve değişken frekanslı a.a. tahrikleri için bir senkron motor genel olarak tercih edilir. Fakat çoğu durumlarda düşük maliyeti ve daha sade olması sebebiyle indüksiyon motorları kullanılır. Bu durum özellikle, ayrı bir uyartım düzeneğinin pahalı olacağı küçük tahrikler için geçerlidir. Senkronlanan asenkron motor ise bilezikli asenkron motor ile senkron motorun bir bileşimidir. Böylelikle, bilezikli asenkron motorun üstün kalkış özellikleriyle senkron motorun yüksek verim ve güç katsayısının düzeltilmesi gibi sürekli çalışma özellikleri bir araya getirilir (İmeryüz ve Çetin, 1991). Motorun senkron çalışma için gereken uyartım düzeneğinin daha ucuz ve sade hale getirilmesi amacıyla bazı çalışmalar yapılmıştır. Seri uyartımlı senkronlanan asenkron motor, yuvarlak kutuplu senkron motor olarak çakşır fakat sabit uyartımlı senkron motordan farklı bir davranış gösterir. Rotor devresi bağlantıları motorun genel performansını oldukça etkiler. Bu çalışmada uyartım akımının stator akımına bağımlı değişimini doymayı da hesaba katarak çözen bir sürekli durum modeli açıklanmıştır. Rotor bağlantılarının etkisi, oluşacak katsayılara göre genel ifadelerle açıklanmıştır. Sürekli durumda, seri uyartımlı senkron motorun verim, güç faktörü, aşın yüklenebilme gibi üstünlükleri teorik ve deneysel sonuçlar yardımıyla isbatlanmıştır.IV Seri uyartımlı senkron motorda, bağlantı değişikliklerini, güç elektroniği ve kontrol tekniklerini incelemek amacıyla PSPICE 5.4 devre tasarım programıyla dinamik durum benzetimi başarılmıştır. Alman teorik sonuçlar sayısal osiloskop kayıtlarıyla doğrulanarak sunulmuştur. Benzetimde kullanılan devre şekilleri ve denklemler verilerek benzetim sonuçlarının diğer çalışmalara göre değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DYNAMIC BEHAVIOUR MODELLING OF SERIES EXITED SYNCHRONOUS MOTOR Mehmet İlyas BAYINDIR Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 1996, Page: 87 For fixed and variable frquency a.c. drives, a synchronous motor is usually preferable, but in many cases induction motors are used because of their relatively low cost and simplicity. This is especially true for smaller drives, where the cost of a seperate excitation system would be prohibitive. Synchronous induction motor is a combination of slip ring induction motor and synchronous motor. Thus, good starting characteristic of slip ring induction motor and more efficency and improving power factor properties of synchronous in steady state have been combined. The purpose of some investigations is to obtain excitation system having low cost and simplicity. Series excited synchronous induction motor operates as a round rotor synchronous motor but it differs from a well known fixed excitation synchronous motor in that way it operates in series excitation. The rdtor circuit connections affects the general performance characteristics of the motor. In this study, a steady state model taking into account dependency of field current to stator current and saturation has been explained. The effects of rotor connections has been given by the general expressions in terms of defined cofficients. In steady state case, the series excited synchronous induction motor advantages such asVI efficency, power factor and overloading capacity has been verified by using theoretical and experimental results. The dynamic behaviour simulation of series excited synchronous induction motor was carried out using of PSPICE circuit design program. The aim of this simulation is to investigate the interconnections, power electronics and control techniques of the motor. The results, has been verified using digital osciloscope records. The command and circuits used in PSPICE simulation was presented and simulation method was compared to other investigations.