Sigara bağımlılığı olan çalışan yetişkinlerin iş doyumu ile öfke ifade tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study on the relationship between job satisfaction and anger expression styles of adults with smoking addiction
  1. Tez No: 509441
  2. Yazar: TUĞÇE SEÇKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİB ERENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara bağımlılığı, iş doyumu, öfke, öfke ifade tarzı, Smoking addiction, job satisfaction, anger, anger expression style
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırmanın amacı sigara bağımlılığı olan çalışan yetişkinlerin iş doyumu ile öfke ifade tarzları arasındaki ilişkinin incelenip, belirlenen sonuçlara göre literatüre katkıda bulunulmasını kapsamaktadır. Araştırmanın evrenini Ankara ilinde yaşayan, sigara bağımlısı olan ve çalışan yetişkinler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Ankara ili Çankaya ve Keçiören ilçelerinde sigara bağımlısı olan 158 çalışan yetişkin oluşturmaktadır. Araştırmamızda çalışanlara“Sosyodemografik Form, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarz Ölçeği”uygulanmıştır. Bu bölümde veri toplama araçları ile ilgili bilgi verilecektir. Demografik değişkenlere göre iş doyum, öfke içe ve dışa vurum düzeylerinde farklılık yoktur. Cinsiyet değişkenine göre öfke kontrol düzeyi farklılaşmaktadır. Diğer demografik değişkenlere göre ise öfke kontrol düzeyleri farklılık göstermemektedir. MİDÖ'den aldıkları puanlar doğrultusunda 31 kişi düşük düzeyde, 3 kişi nötr, 124 kişi ise yüksek düzeyde iş doyumuna sahiptir. MİDÖ'den aldıkları ortalama puanın 3,71 olduğu tespit edilmiştir. Bu durum katılımcıların, ortalama olarak yüksek düzeyde iş doyumuna sahip olduğunu göstermektedir. İş doyumu ile öfke ifade tarzları arasında anlamsız ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose or the study is exploring the relationship between job satisfaction and anger expression styles of employed adults with smoking addiction, and making contribution into the literature based on the results achieved herein. The population for the research is employed adults with smoking addiction, living in Ankara. The sample selected in the research consists of 158 employed adults with smoking addiction, living in Çankaya and Keçiören districts of Ankara Province.“Sociodemographic Form, Minnesota Job Satisfaction Scale and Continuous Anger and Anger Expression Scale”were applied to employees in the study. This section provides information on data collection instruments. According to demographic variables there is no difference in job satisfaction, anger, and expression levels. According to the gender variable, the level of anger control is different. According to other demographic variables, the levels of anger control do not differ. In line with the scores from the MJSS, 31 subjects have low, 3 have neutral and 124 have high job satisfaction levels. The mean score they received from the MJSS is 3.71. This indicates that participants have a high average level of job satisfaction. It has been determined that there is a non-significant relationship between job satisfaction and anger expression styles.