Konya ili, yeryüzü şekillerinin ekoturizm potansiyeli açısından değerlendirilmesi
Konya province, evaluation of earth shapes in terms of ecotourism potential
  1. Tez No: 509449
  2. Yazar: OKTAY ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP BOZYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Turizm, Konya, Ekoturist, Ekoturizm Alanları, Ecotourism, Tourism, Konya, Ecotourist, Ecotourism Fields
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Konya ilini kuzeyde Ankara; doğuda Aksaray ve Niğde; güneyde Karaman; güneydoğuda İçel; güneybatıda Antalya; batıda Isparta, kuzeybatıda Afyon ve Eskişehir illeri çevrelemektedir. Konya ili ve çevresini oluşturan arazide plato kesimleri Orta Miosen-Pliosen yaşlı "kumtaşı, çakıltaşı, kiltaşı, killi kalker, kalker, tüf, aglomera ve genellikle andezitik-dasitik lavlardan oluşur. Plio-Kuaterner dönemde oluşmuş alüvyonlar, Konya ova tabanı ve çevredeki vadi tabanlarında yüzeylemektedir. İklim, yaz mevsimi sıcak ve kurak, kış mevsimi ise soğuk ve kar yağışlı özellik göstermektedir. Konya ilinde step bitki örtüsü hakimdir. Konya il geneli nüfusu 2016 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 2.161.303 kişidir. İlin merkez nüfusu ise 1.278. 195 kişidir. Yıllık nüfus artış hızı %o14,3 olurken kilometrekareye düşen kişi sayısı 56'dır. Konya'da 2016 yılı verilerine göre ekonomik faaliyetlerinin sektörel dağılımında hizmet (% 55), sanayi (% 23) ve tarım (% 22) dikkati çeker. Konya ilinin ekoturizm potansiyeli içerisinde yeryüzü şekilleri önemli bir paya sahiptir. Yeryüzü şekilleri arasında da dağlık-kayalık sahalar, vadiler, obruklar, mağaralar ve göller gelmektedir. Konya il sınırlarında yer alan Anamas, Gidengelmez ve Karacadağ, Aladağ (Derbent), Gevele, Loras ve Bozdağlar ekoturizm potansiyeli sunmaktadır. Vadiler arasında Çarşamba Vadisi-Mavi Boğaz'ın bulunduğu çevre özellikle macera severler açısından çok uygun potansiyel arz etmektedir. Konya-Karapınar sınırlarında yoğunluk kazanan sulu obruklar ve Karapınar erozyon sahasındaki kumul örtüleri, volkanik göller de ekoturizm potansiyeli yüksek unsurlardır. Seydişehir-Beyşehir ilçeleri ve çevresi başta mağara ve karstik oluşumlar; Seydişehir, Beyşehir, Bozkır, Hadim ve Karapınar ilçe sınırları içerisinde yaylacılık; Tuz Gölü, Beyşehir Gölü, Meke, Akşehir, Acıgöl doğal görünümleri ile ekoturizm potansiyeline sahip göllerin, flora-fauna özellikleri yanında ayrıca organik tarım, çiftlik turizmi açısından da Beyşehir, Seydişehir, Derebucak, Derbent, Meram ilçeleri yüksek potansiyele sahiptir. Konya ilinin yeryüzü şekillerine bağlı ekoturizm potansiyeli bulunan sahalar doğal ve kültürel doku korunarak kullanıma açılmalıdır. Bu konuda haftanın belli günleri tanıtım veya ziyaret amaçlı turlar düzenlenip bu amaç doğrultusunda farklı kültürel etkinlikler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Konya province is surrounded by Ankara to the north, Aksaray and Niğde to the east; Karaman to the south; İçel to the southeast; Antalya to the southwest; Isparta to the west; Afyon ve Eskişehir provinces to the northwest. Konya province and the area that formed the outskirts shapes comprised of“sandstone, mudstone, argillaceous limestone, limestone, tuff, agglomerate, and generally andesitic-dacitic lavas”tracing back to the Middle Miocene-Piocene Age. Alluvial deposits that formed in the Playa-Quaternary period cover the Konya plain base and the valley bottoms in the surrounding areas. The climate is hot and dry in summer; cold and snowy in winter. Konya province is largely dominated by steppe. The population of Konya, according to the register system based on the address census in 2016, is 2.161.303. The population in the center is 1.278.195. Population growth rate is % 14,3 and the density is 56 people per square kilometer. According to the data in 2016, the sectoral distribution of economic activities draws attention with % 55 in service industry, % 23 in industry sector and % 22 in agricultural sector. Land forms are important for the potential of ecotourism. These forms are mountainous-rocky fields, valleys, potholes, caves and lakes. Within the boundaries of Konya, Anamas, Gidengelmez, Karacadağ, Aladağ (Derbent), Gevele, Loras and Bozdağlar serve up for ecotourism potential. Among the valleys, The Valley of Çarşamba-Blue Defile with its surroundings is a favorable potential for adventurous people. The aqueous potholes at the borders of Konya-Karapınar and the sand dune pools in Karapınar erosion field and volcanic lakes have also gained importance in ecotourism. Mainly with caves and carstic formations in Seydişehir and Beyşehir and their surroundings; pastoral activities in Seydişehir, Beyşehir, Bozkır, Hadim and Karapınar counties; with their intact natures and ecotourism potential, the lakes such as Lake Beyşehir, Meke, Akşehir, Acıgöl; and not only for its flora-fauna features, but also for organic farming and agro-tourism, Beyşehir, Seydişehir, Derebucak, Derbent and Meram counties have great potentials. The fields that have the potential for ecotourism, depending on the land forms in Konya Province, should be brought into use protecting natural and cultural texture. In this respect, tours with the aim of orientation or visit should be organized at certain days of the week.