Stabil olmayan radius distal uç kırıklarında perkütan çivileme + dinamik el bileği eksternal fiksatörü ile tedavi yöntemi ve sonuçlarımız
The treatment method and results of percutaneous pinning and dynamic external fixator application for unstable distal radius fractures
  1. Tez No: 509448
  2. Yazar: ADNAN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Distal radius kırığı, instabil kırık, dinamik fiksatör, Distal radius fracture, dynamic fixator, unstable fracture
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Stabil olmayan radius distal uç kırıklarında perkütan çivileme + dinamik el bileği eksternal fiksatörü ile tedavi yöntemi ve sonuçlarımız Amaç: Çalışmamızda instabil radius distal uç kırığı nedeniyle kapalı redüksiyon ve K teli ile tespit sonrası erken el bileği hareketine izin veren Pennig tipi dinamik eksternal fiksatör (Orthofix, Srl, Italya) uygulanan hastaların sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kapalı redüksiyon ve perkütan K teli ile tespiti takiben dinamik el bileği eksternal fiksatörü uygulanan instabil radius distal uç kırıklı 25 olgu (15 erkek [%60], 10 kadın [%40], yaş ortalaması 47.32 [20-76yaş]) değerlendirildi. Travma sonrası ortalama 8.52 (1-23) günde ameliyat edilen hastalara, ilk gün aktif omuz, dirsek ve parmak egzersizleri başlanarak normal günlük aktivitelerine geri dönmeleri sağlandı. Bulgular: Radyolojik-anatomik sonuçlar Lidström'ün geliştirdiği Sarmiento tarafından modifiye edilen radyolojik kriterlerlere göre yapıldı. Oniki olguda (%46.15) mükemmel, onbir olguda (%42.30) iyi, üç olguda (%11.55) ise orta sonuç elde edildi. Kötü sonuç alınan hasta bulunmamaktaydı. Fonksiyonel sonuçlar Sarmiento tarafından modifiye edilen Gartland-Werley'in geliştirdiği skorlama sistemi ile değerlendirildi. Hastaların ondördünde (%56) mükemmel, sekizinde (%32) iyi, üçünde de (%12) orta sonuç alındığı saptandı. Sonuç: Stabil olmayan radius distal uç kırıklarının tedavisinde Pennig tipi dinamik el bileği eksternal fiksatörü; kolay uygulanması, minimal cerrahi travma yaratması, erken dönemde rehabilitasyona izin vererek hastaların normal günlük aktivitelerine kısa sürede geri dönmelerini sağlaması ile birlikte başarılı anatomik ve fonksiyonel sonuçlara ulaşılması açılarından tercih edilebilir bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
The Treatment Method and Results of Percutaneous Pinning and Dynamic External Fixator Application for Unstable Distal Radius Fractures Objective: The aim of the present study was to present the results of patients with unstable distal radius fracture treated with closed reduction and percutaneous fixation followed by application of the Pennig dynamic wrist fixator to allow early wrist motion. Methods: Twenty-five patients diagnosed with distal radius fracture and treated with closed reduction and percutaneous fixation followed by application of a dynamic wrist fixator were included in the study. There were 15 (60%) male and 10 (40%) female patients. The mean age of the patients was 47.32 (20–76) years. The mean period between initial trauma and operation was 8.52 (1–23) days. All patients were allowed active shoulder, elbow, and finger exercises immediately after surgery. Results: Radiological evaluation was performed according to the criteria described by Sarmiento and modified by Lidström. Results were excellent in 12 (46.15%), good in 11 (42.30%), and fair in 3 (11.55%) patients. No patient had poor result. Functional scores were assessed according to the Gartland–Werley classification and modified by Sarmiento. Results were excellent in 14 (56%), good in 8 (32%), and moderate in 3 (12%) patients. Conclusion: Use of the Pennig dynamic wrist fixator in the treatment of unstable distal radius fractures has advantages, such as ease of use, minimal surgical trauma, allowing early rehabilitation, and early return to daily activities as well as increased anatomical and functional results.