Halkla ilişkiler kampanyalarının değerlendirilmesinde halkla ilişkiler ajansları tarafından kullanılan ölçüm yöntemlerine yönelik ajans çalışanlarının yaklaşımları
The approach of the agency workers towards the measurement methods used by public relations agents ın the assesment of public relations campaigns
- Tez No: 509488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASRET AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler Ajansları, Halkla İlişkiler, Ölçme Değerlendirme, Public Relations Agencies, Public Relations, Measurement and Evaluation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Gümünüzde birçok alanda olduğu gibi halkla ilişkiler alanında da ölçme ve değerlendirme kavramları önemli hale gelmiştir. Gün geçtikçe artan rekabet koşulları halkla ilişkiler uygulayıcılarının rakiplerinden farklılaşma ve uygulamalarında başarı sağlama gereğini ortaya çıkarmaktadır. Bu noktada ise ölçme ve değerlendirme kavramlarının önemi ortaya çıkmaktadır. Çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleriyle etkinliklerinin başarısını ölçen uygulayıcılar müşterilerine somut veriler sunabilmekte ve iş potansiyellerini arttırabilmektedirler. Bu çalışmada ise halkla ilişkiler mesleğinin uygulayıcıları olan halkla ilişkiler ajansları üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda halkla ilişkiler ajanslarının kullanmış oldukları halkla ilişkiler performans ölçüm yöntemleri, ölçüm yöntemlerinin kullanılmasında motive eden faktörler ve uygulanan ölçüm yöntemlerinin etkileri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son bölümünde anket tekniğiyle elde edilen veriler istatistiki olarak yorumlanmıştır. Bu bağlamda halkla ilişkiler ajanslarının halkla ilişkiler performans ölçüm aracı olarak en çok dijital medyayı kullandıkları belirlenmiştir. Dijital medyayı takip eden diğer ölçüm aracı ise geleneksel medya olarak belirlenmiştir. Ölçüm yöntemleri belirlenirken en çok etki faktörünün dikkate alındığı, bu faktörü de müşteri memnuniyeti gereksinimlerinin takip ettiği belirlenmiştir. Halkla ilişkiler uygulamalarının etkilerinde ise markalara dikkat çekmek için oluşturulan etkinliklere güven oluşmasını sağladı yargısının en yüksek ortalamaya sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Just as there are many areas in the vineyard, the concepts of measurement and evaluation have become important in the field of public relations. The increasingly competitive conditions of the day reveal the need for public relations to differentiate from its competitors and achieve success in their implementation. At this point, the importance of measurement and evaluation concepts emerges. Practitioners measuring the success of their activities with various measurement and evaluation methods can present concrete data to their customers and increase their business potential. In this study, the public relations agencies, which are practitioners of the public relations profession, are emphasized. In this context, the public relations agencies used by the public relations agencies have focused on the performance measurement methods, the motivating factors in using the measurement methods and the effects of the applied measurement methods. In the last part of the study, the data obtained by the questionnaire were interpreted as statistical data. In this context, it has been determined that public relations agencies use the digital media as the means of measuring the performance of the public. The other measurement tool that follows digital media is the traditional media. When the measurement methods were determined, it was determined that the most effect factor was taken into account and this factor was followed by customer satisfaction requirements. In the effects of public relations practices, it was seen that the judiciary, which provided the trust to the events created to draw attention to the brand, had the highest average.