Fatih Projesi kapsamında coğrafya öğretiminde coğrafi bilgi sistemi kullanımı
The usage of geographical information system in teaching geography within the Fatih Project
  1. Tez No: 509663
  2. Yazar: FATMA ZEHRA POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ÇABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretimi, FATİH Projesi, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Geography Teaching, FATİH Project, Geographic Information Systems (GIS)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde eğitim alanında bilişim teknolojilerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Dünyada yaşanan bu gelişmeler doğrultusunda ülkemizde FATİH Projesi uygulamaya konulmuştur. Coğrafya öğretiminde Amerika, Kanada, Finlandiya, İngiltere gibi gelişmiş ülkeler tarafından kullanılan CBS, ülkemizde de FATİH projesi kapsamında kullanılabilecek özelliktedir. Çalışmada FATİH Projesinin amacı doğrultusunda coğrafya öğretiminde CBS kullanımının öğrencilerin coğrafi kazanımları ve ders başarısı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Demetevler Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde yapılan çalışmada 9/A uygulama, 9/B kontrol sınıfı olarak belirlenmiştir. 9/A sınıfında bir öğretim dönemi süresince coğrafya derslerinde CBS kullanılmıştır. Sonuç olarak Dönem içerisinde yapılan sınavlar değerlendirildiğinde elde edilen verilerden coğrafya derslerinde CBS uygulamasının öğrencilerin coğrafi kazanımlarını, harita kullanma becerilerini ve coğrafya ders başarısını artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the importance of information technology has been improving day by day in the field of education. In accordance with these developments in the world, FATİH Project was conducted in our country. GIS which is used by America, Canada, Finland, England which are developed countries in the field of geography teaching, has an available feature in the scope of FATİH Project. In accordance with the purpose of FATİH Project, it was searched that the effect of using GIS on geographical achivements and success of students in that study. In the study which was carried out in Ankara Demetevler Kız Anadolu İmam Hatip high school 9/A as a practise, 9/B as a control class were determined. During the one education period, GIS was used in 9/A. As a result, if the exams were evaluated, it was determined that practice of GIS increases the geographical gain, the ability of using map, and the success in geography lesson of students from obtained data.