Acil durumlarda çalışanların öz yeterliliği: Bir ölçek geliştirme çalışması
Emergency self-sufficiency: A scale development work
- Tez No: 509668
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY MANAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: acil durum ekipleri, öz yeterlilik, emergency teams, self-sufficiency
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Ülkemizde ve dünyada Acil Durumların yarattığı kayıplar, işletmelerin oluşturdukları maddi ve manevi katkıların etkilerinin önemli ölçüde önüne geçmeye başlamıştır. Üretimi gelişmiş ve/veya geliştirmeye çalışan ülkeler için Acil Durumlar önemli bir parametre haline gelmiştir. Bu anlamda İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmaları içinde Acil Durumlar özellikle üzerinde durulması gereken konuların biri haline gelmiştir. Acil durumların tespiti, harekât planlarının hazırlanması ve oluşmuş tüm planların uygulayıcılarının seçilip eğitilmesi, işletmeleri ve dolaylı da olsa devleti maddi ve manevi anlamda pek çok yükümlülükten kurtarması, çalışanların uygun olmadıkları halde acil durum ekiplerinde görev almalarının başka bir değişle acil durum ekiplerinin uygun çalışanlardan seçilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Aralık 2017 – Mart 2018 tarihleri arasında özel bir şirkette toplam 250 aktif çalışandan veriler toplanmıştır. DFA ve AFA istatistikleri uygulanmıştır. Bulgular: Çalışanların % 32,3'ü kadın, %67,7'si erkek çalışanlardan oluşmuştur. Ölçek uygulanan çalışanların %58,2'si, 31 – 40 yaş aralığında, eğitim durumu %25,1'i lisans derecesinde, gelir durumları, %52,6'sı gideriyle eşit, % 32,7 ile 15 yıl üzeri toplam çalışma süreleri ağırlıklı olarak görülmektedir. Ölçeğin son hali 19 maddeden ve üç faktörden oluşmaktadır. Sırası ile faktörlere ait Cronbach's Alpha katsayıları 0.90, 0.76 ve 0.63 olarak bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: Geliştirilen ölçeğin Acil durumlarda çalışanların öz yeterliliğini ölçmek için uygun bir araç olduğunu söylenebilir.“Acil Durumlarda Çalışanların Öz yeterliği ölçeğinin ”Geliştirilen“Acil Durumlarda Çalışanların Öz yeterliği”ölçeğinin ileri dönemlerde yapılacak araştırmalarda kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The losses created by the Emergency States in our country and in the world have begun to significantly prevent the effects of the material and moral contributions of the enterprises. Emergencies have become an important parameter for countries that have developed and / or improved their production. In this sense Emergency Situations have become one of the topics that should be particularly emphasized in the Occupational Health and Safety studies. It is intended that the Emergency cases are prepared and the practitioners of all the plans are selected and trained, the enterprises and indirectly the burdens of many obligations of the State in material and moral sense and the employees are chosen from the appropriate employees of the Emergency teams if they are not eligible. Material and Method: From December 2017 to March 2018, a total of 250 active employees were gathered in a private company. DFA and AFA stats are applied Findings: 32,3% of the employees were female and 67,7% were male employees. 58.2% of the employees are in the age range of 31-40 years, 25,1% of the education level is in the license degree, income status is 52,6%, and the total working hours is over 32 years. The final version of the scale consists of 19 items and three factors. Cronbach's Alpha coefficients of the order and the factors were found to be 0.90, 0.76 and 0.63 Conclusions and Recommendations: It can be argued that your developed scale is a suitable tool for measuring the self-sufficiency of employees in emergencies.“It is recommended to use the”Self-Sufficiency of Employment in Emergency "scale of the Self-Sufficiency Scale for Emergency Workers in future studies