1931 numaralı Trabzon şer'iyye sicili'nin özet transkripsiyonu ve analizi
Consecutive transcription and analyse of Trabzon court record no 1931
- Tez No: 509722
- Danışmanlar: PROF. DR. TEMEL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Kadı, Trabzon, Court Records, Kadi, Trabzon
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 382
Özet
Bu tez çalışmasının amacı 1931 Numaralı Trabzon Şer'iyye Sicili'nin özet transkripsiyon ve analizi ile yapılacak olan Osmanlı ve Trabzon konulu araştırmalara katkı sağlamaktır. Osmanlı Devletini araştırmada birinci dereceden kaynaklar olması kayda alındıkları dönem hakkında genelde Osmanlı, özelde ise Trabzon hakkında güvenilir ve somut bilgiler sunmaları şeriyye sicillerini araştırmacılar için vazgeçilmez kılmaktadır. Bu yönüyle bu çalışma dönemin tarihi panoromasını çıkarmada mevcut çalışmalara çok büyük katkılar sağlayacaktır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sicilde adı geçen yerlerin dökümü, önemli şahıslar ve görevleri kayıt numaraları ile belirtilmiştir. Konular türlerine göre başlıklar altında toplanarak istatistikleri çıkarılmış, içeriklerine dair kısa tahliller yapılarak önemli görülen kısımlar belirtilmiştir. İkinci bölümde ise sicilde yer alan kayıtlar konularına göre tasnif edilerek tablolar eşliğinde yorumlanmıştır. Çalışmanın sonunda sicilin özet transkripsiyonu varak ve kayıt numarası belirtilerek konu başlıkları ile verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to make consecutive transcription and analyse of Trabzon Court Record No 1931. The additional aim is to contribute future works on Trabzon and the Ottomans. Courts Records are essential sources for researchers because they bear first hand safe information about Ottomans and Trabzon. Court Records also bear basic data about the era they have written. In this aspect, this work will contribute to existing studies to unearth the era's historical developments. The work, consists of two chapters. The first chapter focus on the explanation and analyse of places, persons and court officers explained in the studied Court Record. The subjects have been divided into sub-divisions and statistical data and analyse are collected by this method. In the second chapter, the subjects of the Court Record have been classified in accordance with their fields and they have been commented. Consecutive transcription, file number and headings of the Record were also added to the conclusion chapter.