Hollanda'da yaşayan Türklerin ev sahibi toplumla sosyo-kültürel temaslarının kültürel aktarım sürecine etkileri
The effects of socio-cultural contacts of Turks with their host-society in the Netherlands on cultural transmission process
- Tez No: 509829
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT GELEKÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, ulus-ötesi göç, sosyo-kültürel temas, kültürleşme, kültürel aktarım, sosyal entegrasyon, Türk kültürü, Hollanda kültürü, Hollanda'da yaşayan Türkler, Avrupa'daki Türkler, Migration, transnational migration, socio-cultural contact, acculturation, cultural transmission, social integration, Turkish culture, Dutch culture, Turks living in the Netherlands, Turks in Europe
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
II. Dünya Savaşından sonra Batı Avrupa ekonomilerinde oluşan iş gücü açığı 1960'lardan itibaren göçmen işçilerle kapatılmaya başlanmıştı. Kitlesel işçi göçüyle birlikte 1961-1974 yılları arasında Türkiye'den Avrupa'ya yoğun bir şekilde göç eden işçilerin gittikleri ülkelerde yerleşmesi, aile birleşimi ve aile kurma kanalıyla devam eden göç süreci, Avrupa'da kalıcı bir Türk nüfusunun ortaya çıkmasına yol açmıştır. İşgücü göçüne bağlı olarak, Avrupa'da kalıcı Türk nüfusunun oluştuğu ülkelerden biri de Hollanda'dır. Bu çalışmada; Hollanda'da yaşayan Türklerin Hollanda toplumuyla sosyo-kültürel temaslarının Türk dili ve kültürünün sürdürülmesi ve gelecek kuşaklara aktarımını ne yönde etkilediği araştırılmıştır. Ayrıca Hollanda toplumuyla kurulan sosyo-kültürel temasların Hollanda kültürünü benimseme düzeyine etkileri incelenmiştir. Nicel ve nitel veri toplama yöntemlerinin birlikte kullanıldığı bu çalışmanın alan araştırması Hollanda'da gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel kısmında, Hollanda'da yaşayan Türkler içerisinden cinsiyet, yaş, doğum yeri, yaşanılan bölge gibi değişkenlerin dengeli dağılımı göz önünde bulundurularak olasılıklı olmayan basit tesadüfi örneklem kapsamında 532 katılımcıdan anket tekniği ile; araştırmanın nitel kısmında ise kartopu örnekleme tekniği kapsamında Hollanda'da yaşayan Türk toplumunun çeşitli kesimlerini temsil eden 21 kanaat önderinden yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği ile veri toplanmıştır. Elde edilen nicel veriler SPSS 22 programına aktarılarak analiz edilmiş, nitel veriler ise teori temelli oluşturulan temalar ve alt temalar bağlamında değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; Hollanda'da yaşayan Türkler arasında Türk kültürünü devam ettirme ortalaması, Hollanda kültürünü benimseme ortalamasından daha yüksektir. Bununla birlikte, Hollanda'da yaşayan Türklerin Hollanda toplumuyla sosyo-kültürel temasları kuşak sayısı yükseldikçe sıklaşmakta ve Hollanda kültürünü benimseme durumu da bu temaslara bağlı olarak artış göstermektedir. Sonuç olarak Hollanda'da yaşayan Türklerde, milli kültürün sürdürülmesi ve aktarımı ile Hollanda kültürünün benimsenme düzeyinin kuşaklar arasında anlamlı oranda farklılaştığı; bununla birlikte birinci kuşaktan üçüncü kuşağa doğru geçtikçe, hem milli kültürlerini muhafaza ederek hem de ev sahibi toplumun kültürünü benimseyerek entegre olma düzeylerinin yükseldiğini ifade etmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Labour deficit which had been happened in West European economies after World War II, was started to be recovered by migrant labour since 1960s. By mass labour migration from Turkey to Europe within 1961-1974, it caused to emerge a permenant Turkish population in Europe through settling into the countries they went to work, continuing migration process through family reunification and marriage. One of the countries that has permanent Turkish population depending labour migration is Netherlands. In this study it is examined that at which level socio-cultural contacts of Turks living in the Netherlands with Dutch society is and how these contacts affect maintaining Turkish language and culture and transmission to next generations. Moreover, it is studied the effects of socio-cultural contacts setting with Dutch society on the level of adoption of Dutch culture. Field research of this study which both quantitative and qualitative methods were used, was conducted in the Netherlands. In the quantitative part of research, among Turks living in the Netherlands regarding variables such as generation, sex, birth place it was determined 532 attendants through non-probability simple random sampling and data was gathered by survey technique. In the qualitative part of research, within snowball sampling, data was gathered by semi-structured interview technique among 21 opinion leaders who represent various groups of Turkish community living in the Netherlands. While gathered quantitative data were analyzed through SPSS 22 program, qualitative data were evaluated in the context of theory-based themes and sub-themes. According to results, the average of the level of maintaining Turkish culture among Turks living in the Netherlands, is higher than the average of adopting Dutch culture. However, the socio-cultural contacts of Turks living in the Netherlands with Dutch society become much frequent from generation to generation and in a relation to this contacts, adopting Dutch culture increases. In a conclusion, it is possible to state that maintenance and transmission of national culture and the level of adopting Dutch culture have a significant difference among generations in Turks living in the Netherlands. However, it is also possible to state that the level of integration by both sustaining their national culture and adopting host society's culture, increase toward first generation to third generation.