Contractor's monitoring system of subcontractors' quality performance
Alt yüklenici kalite performansının ana yüklenici tarafından izlenme sistemi
- Tez No: 509859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MURAT ÇIRACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Alt yüklenici, İzleme, Kalite Performansı, Altı Sigma, Süreç İyileştirme, Subcontracting, Monitoring, Quality Performance, Six Sigma, Process Improvement
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
İnşaat sektörü, ekonomilerde önemli bir rol oynayan bir sektördür. Bununla birlikte, bu sektördeki kalite problemleri uzun yıllar boyunca sorun olmuştur. Böylece müşteri memnuniyeti ve kalite kontrolü, projenin temel başarı hedeflerinden biri olarak proje kalitesinin sağlanmasında önem kazanmaktadır. Müşteri memnuniyetinin önemi nedeniyle, sektördeki uygulayıcılar inşaat projelerinin kalite kontrolü ve güvencesini izlemek için en iyi yöntemi bulmaya çalışmaktadırlar. Buna ek olarak, istatistikler ana yüklenicilerin geçmişe kıyasla daha fazla işi alt yüklenicilere verdiğini (taşere ettiğini) göstermektedir. Böyle bir durumda, yüklenicinin performansı, alt yüklenicilerin performansına bağlı olmaktadır. Yükleniciler ve alt yükleniciler arasındaki tipik anlaşmazlıklarından biri de, alt yüklenicilerin iş kapsamlarında titizlikle ilerlememelerinin göstergesi olan düşük kalitedir. Bu nedenle, yüklenicilere bütçesinde ve zamanında daha kaliteli hizmet ve ürünler sağlayacak kalite odaklı alt yüklenicileri seçmede yardımcı olmak için kalite performansının izlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araştırmada, büyük ölçekli bir havalimanı projesinde yüklenicinin alt yüklenici kalite performansını izleme sürecine yönelik vaka çalışması, inşaat yönetimi akademisyenleri ve profesyonellerinin dikkatine sunulmaktadır. Bu araştırmanın amacı, konu olan uluslararası projedeki alt yüklenicilerin kalite performansını değerlendirmek, yüklenicinın izleme sisteminin etkin olmamasının temel nedenlerini araştırmak, ve süreçleri tanımlamak, ölçmek, analiz etmek, iyileştirmek ve kontrol etmek için istatistiksel araçların kullanıldığı sistematik bir veriye dayalı yaklaşım olan Altı Sigma metodolojisini kullanarak yükleniciler için etkin bir alt yüklenici kalite izleme sistemi geliştirmektir. Bu bağlamda, ikinci bölümde, tez araştırmasıyla ilgili anahtar kavramlar; tasarım yapım proje teslim sistemi, işi alt yükleniciye verme, kalite ve kalite izleme sistemleri, ve Altı Sigma metodolojisi için literatür taraması sunulmaktadır. Vaka çalışmasında kullanılan tasarım yapım proje teslim sistemi, işbu teslim sisteminin ana özellikleri, faydaları ve sınırlamaları da dahil olmak üzere bu bölümde anlatılmaktadır. Tasarım yapım teslim sisteminde ana yüklenicinin proje kalitesinden sorumlu olan tek birim olması sebebiyle, projenin başından sonuna kadar alt yüklenicilerin kalitesinden de sorumlu olduğu vurgulanmıştır. Ayrıca, işi alt yükleniciye yaptırmanın esasları, avantajları, riskleri, ve ana sözleşme ile alt yüklenici sözleşmesi arasındaki ilişki de açıklanmaktadır. Ana yüklenici ve alt yüklenicinin işveren gerekliliklerine uygun olarak birlikte çalıştığı göz önüne alındığında, ana sözleşme ve alt yüklenici sözleşmeleri arasındaki yakın ilişki daha ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Sonraki kısımda, kalite kavramı ve inşaat sektöründe kalite izleme sistemlerinin kullanımı hakkında bilgi verilmektedir. Bu bağlamda, ''düşük kalite maliyeti'' ile birlikte ''kalite'' kavramı ve inşaat sektöründeki mevcut kalite izleme durumunu değerlendirmek için var olan kalite izleme sistemleri gözden geçirilmektedir. Genel olarak, literatürde ana yüklenicinin hem süreç hem ürün kalitesi dahil olmak üzere alt yüklenicinin kalite performansını izlenmesine odaklı bir çalışma bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu araştırmanın amacı, uluslararası büyük ölçekli bir projede alt yüklenicilerin süreç kalitesi ve ürün kalitesi konusunda yüklenicinin izleme sistemi incelenerek bu boşluğu doldurmaktır. Vaka çalışmasındaki alt yükleniciler için mevcut kalite izleme sistemini incelemek ve geliştirmek amacıyla Altı Sigma metodolojisi uygulanmaktadır. Bu nedenle, Altı Sigma kavramı, metodolojinin prensipleri, araçları ve teknikleri de açıklanmaktadır. Üçüncü bölüm, vaka çalışmasında ele alınan projenin özellikleri ve organizasyonu ile birlikte ana yüklenicinin vizyonu ve misyonunu tanıtmaktadır. Bu havaalanı projesi, aşağıdaki nedenlerden dolayı vaka çalışması olarak seçilmiştir: Tasarım yapım projesi olarak, alt yüklenicilerin kalite performansının izlenmesi ana yüklenici tarafından, işverene karşı sorumlu tek birim olması sebebiyle, dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Proje, toplam 1,8 milyar dolarlık ana sözleşme bedeli ile nispeten büyük ölçekli uluslararası bir projedir. İşin büyük bir kısmı alt yükleniciye verilmiştir, böylece ana yüklenici tarafından sistematik bir yaklaşım gerektiren, izlenecek ve değerlendirilecek çok sayıda alt yüklenici bulunmaktadır. Proje, işveren gereksinimlerine bağlı olarak yüksek kalite standardında inşa edilecektir. Projede ana yüklenici tarafından mevcut bir izleme sistemi bulunmasına rağmen, tezin veri toplanma aşamasında bir kısmı araştırmacının da katılımıyla geliştirilen bazı iyileştirme alanları bulunmaktadır. Proje kalite dokümantasyonunun incelenmesi, gözlem ve müzakere yoluyla hem nitel hem de nicel veriler içeren çok sayıda kaynak ile birlikte veri toplamaya olanak sağlamaktadır. Projenin ve yüklenicinin tanıtılmasının ardından, projedeki kalite yönetim sistemi dökümantasyon yapısı aşağıdaki gibi hiyerarşik bir ilişki içerisinde açıklanmaktadır: • Sözleşme kalite şartları, • ISO 9001: 2008 şartları, • Proje yürütme Planı; kalite şartları, • Proje kalite planı, • Kaliteye ilişkin proje prosedürleri, • Standartlar, kontrol ve test planları, yapım yöntemleri vb. Yukarıda listelenen dökümanlar, ana yüklenici ile işveren arasında imzalanan tasarım yapım sözleşmesinin bir parçasıdır. Projedeki alt yüklenicilere bu gereklilikler ve yükümlülükler sözleşmesel olarak aktarıldığı için, projenin kalite yönetim yapısını anlamak amacıyla bu dökümanlar üzerinde çalışılmaktadır. Ana sözleşme şartlarına ek olarak, alt yüklenicilerin yükümlülükleri ve teslim etmesi gereken kalite dökümanları için alt yüklenici sözleşmesindeki kalite gereksinimleri de araştırılmaktadır. Kalite yönetim sistemi dokümantasyonu ve alt yüklenicilerin kalite açısından yükümlülükleri incelendikten sonra alt yüklenicilerin mevcut kalite performansını izleme süreci; süreç ve ürün izleme olmak üzere iki ana bölümde sunulmaktadır. Dördüncü bölüm, vaka çalışmasında mevcut izleme sisteminin kısıtlamalarını kapsamakta olup, süreç iyileştirme yoluyla ana yüklenicinin kalite izleme sistemindeki verimliliğini nasıl arttırabileceğini inceleyerek gelişmenin sağlanabileceğini göstermektedir. Geliştirilmiş model, alt yüklenicileri tanımlanmış temel performans göstergelerine göre değerlendirilmesi ve puanlanması ve önerilen ''Alt Yüklenici Kalite Ligi''ne göre aylık bazda düşük performans gösteren alt yüklenicilerin saptanması için kullanılabilmektedir. Ayrıca, süreçte iyileştirme eylemlerinin uygulandığından emin olmak için sorumlularıyla birlikte bu eylemlerin listesini gösteren bir uygulama ve kontrol planı oluşturulmaktadır. Bu araştırmada alt yüklenicilerin kalite performansının izlenmesi ve ölçülmesi yöntemi, gerçek zamanlı geri bildirim sunmaktadır. Ayrıca, ana yüklenicinin alt yüklenicilerin projenin kalite gerekliliklerine uygun olarak tam performans gösterip göstermediğini tespit etmesine ve ana yüklenicinin gelecekteki projeleri için kalite odaklı alt yüklenicileri seçmesine olanak sağlamaktadır. Son olarak, son bölümde bu araştırmanın sonuçlarından elde edilebilecek bulgular, öneriler ve bu çalışmanın kaynak olarak kullanılabileceği gelecek çalışmalar sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Construction industry plays an important role in economies, and the quality problems in this industry has been an issue for many years. Thus, customer satisfaction and quality control gain importance to achieve project quality as one of the success targets for the project. Due to the importance of customer satisfaction, practitioners are interested in finding the best way of monitoring to control and assure the quality of construction projects. In addition, statistics demonstrate that main contractors are subcontracting out more work than in the past. In such case, the contractor's performance strongly depends on the subcontractors'. One of the typical project disputes between contractors and subcontractors is poor quality which also shows a general failure for subcontractors to proceed diligently with the scope of works. Therefore, there is a need for monitoring of quality performance to assist contractors in selecting their quality-oriented subcontractors who provide higher quality works within budget and on time. In this research, the field study of a large-scale airport project for the contractor's monitoring process of subcontractor's quality performance is presented to the attention of construction management academicians and professionals. The aim of this research is to evaluate the quality performance of the subcontractors in this international project, to investigate the underlying causes of an ineffective monitoring by the contractor, and to develop an effective subcontractors' quality monitoring system for contractors by using Six Sigma methodology which provides a systematic data-driven approach of using statistical tools to identify, measure, analyze, improve and control processes. Within this context, the second chapter provides the key concepts in relation to thesis such as; design build delivery system, subcontracting, quality and quality monitoring systems, and Six Sigma methodology. Since the case study has a design build project delivery system, a review of this system is presented, and it has been highlighted that the contractor is the single entity who is responsible for the overall project quality; hence, the subcontractors' quality throughout the project. The following section has expanded the overview of quality, and the existing monitoring systems to give an impression of the current situation of monitoring in construction. In general, it has been found out that there is no specific study focused on the contractor's monitoring of subcontractor's quality performance including both process and product quality. The aim of this research is to fill this gap by studying the contractor's monitoring system on both process and product quality of subcontractors in a large-scale international project. To study and improve the existing quality monitoring system for subcontractors in the case study, Six Sigma methodology has been taken into practice. Therefore, the concept of Six Sigma, the principles, tools and techniques of the methodology have also been explained under the literature review. The third chapter presents the case study project in terms of its characteristics and organization together with the contractor's vision and mission. This airport project has been chosen as a case study due to several reasons: Being a design and build project, the monitoring of subcontractors' quality performance shall be done cautiously by the main contractor as he is the single entity who is responsible to the employer. The project is an international project which is a relatively large-scale with total contract value of $1,8 billion. A large portion of the work has been subcontracted so that there are many subcontractors involved to be monitored and evaluated by the contractor which requires a systematic approach thereof. This project is to be built in a high standard of quality, through strict compliance with the Employer requirements. Although there is an existing monitoring system by the contractor, there are several improvement areas some of which are improved on the project with the researcher's participation during data collection for the thesis. The project enables data collection which involves multiple sources including both qualitative and quantitative data via project quality documentation review, observation, and consultation. Following the examination of quality management system documentation and subcontractor obligations in terms of quality, the existing monitoring process for subcontractors' quality performance on the project is presented in two main sections namely; process monitoring and product monitoring. The fourth chapter covers the limitations of the existing monitoring system in the case study and suggests that the improvement can be achieved by studying the ways to increase efficiency in contractor's monitoring through process improvement. The improved model can be used to evaluate and score subcontractors based on defined key performance indicators and proposed ''Subcontractors Quality League'' with the identification of underperforming subcontractors. In addition, an implementation and control plan is generated for the list of actions to ensure that improvement actions have been implemented on the process. The method of monitoring and measuring of subcontractors' quality performance in this research provides real-time feedback of the quality performance and allows the contractor to determine if subcontractors are fully performing in accordance with quality requirements of the project, and allows the contractor to select quality-oriented subcontractors for future projects. Finally, the last chapter provides a brief outline and conclusion of this study together with findings, recommendations and future studies which can be derived from this research.