Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesi ziraat odasına üye çiftçilerin tarım sigortasına olan eğilimleri üzerine bir araştırma
Süleymanpaşa district of Tekirdag province agriculture farmer member of the rooms with the agricultural insurance a study on trends
- Tez No: 509895
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Ziraat, Insurance, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım Sigortası, Tekirdağ, TARSİM, Tarım Sigortaları Havuzu, Agricultural İnsurance, Tekirdağ, TARSİM, Agricultural Insurance Pool
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, Tekirdağ İli Süleymanpaşa İlçesi'ndeki üreticilerin tarım sigortalarına olan yaklaşımları açısından mevcut durumu, beklentilerini, üreticileri en çok endişelendiren riskleri, ekonomik ve sosyal yararları, karşılaşılan sorunları saptamak açısından görüş ve öneriler geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamında Süleymanpaşa İlçesinin 10 mahallesinde yaşayan 65 üretici ile anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, tarım sigortası yaptıran üreticilerin % 91'i erkek, % 9 u kadınlardan, yaptırmayan üreticilerin ise % 71'ini erkekler oluşmaktadır. Tarım sigortası yaptıran üreticilerin % 33'ü 45-53 yaş aralığında olan üreticilerden, yaptırmayanlar ise % 37'lik bir dilimde 36-44 yaş aralığında üreticiler tarafından oluşmaktadır. Tarım sigortasına eğilim eğitim seviyesi ortaokul seviyesinde olan % 32'lik dilimde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Tarım sigortası yaptırmayan üreticilerin ise % 37'si ilkokul mezunu olarak saptanmıştır. Araştırmada gözlem ve mülakatlar sonucunda tarım sigortalarını benimseme konusunda, yenilikleri benimseme davranışı ile eğitim düzeyi arasında olumlu bir ilişki olduğu görülmüştür. Üreticilerin iletişim durumu (internet kullanımı, sms alıp okuma-gönderme) incelendiğinde ise, üreticilerin % 65'i internet kullanırken, % 72'side sms alıp-gönderim yapabilmektedir. Tarım sigortası yaptıran üreticilerin % 85'inin sosyal güvencesi mevcuttur. Sosyal güvenceye sahip olmayan üreticiler yeterli gelire sahip olmadıkları saptanmıştır. Bunlar genelde sigorta primlerini ödeyemeyenlerden oluşmaktadır. Tarım sigortasına olan eğilimleri bitkisel üretimle uğraşan üreticilerin oranı hayvansal üretim yapanlara göre daha yüksektir. Tarım sigortası yaptıran üreticilerin % 50'si bitkisel üretimle uğraşırken, % 11'i hayvansal üretimle uğraşmaktadır. İşletme büyüklükleri tarım sigortası yaptırıp yaptırmama arasından doğru ilişkide olduğunu söylemek mümkündür. Tarım sigortası yaptırmayan üreticilerin % 47'si 1-50 dekar arasında olup, tarım sigortası yaptıran üreticilerin % 27'si 251-+ dekar arazi varlığına sahip işletmelerden oluşmaktadır. Gelir durumuna bağlı olarak görülen eğilim ise 41.000- 80.000 TL yıllık gelir arasında olan üreticilerde % 37'lik bir oranla görülmektedir. Gelir seviyesi orta düzeyde ve üst düzeyde olan üreticilerin tarım sigortası yaptırma oranıda doğru orantılı olarak artış göstermektedir. Tarım sigortası yaptırmayanların % 63'ü 40.000 TL ve altında geliri olanlardır. Kredi kullanırken tarım sigortası yaptırma zorunlu olduğundan, üreticilerin %87'si kredi kullanıp tarım sigortası yaptırmıştır. Kredi kullanım sayısı arttıkça tarım sigortası yaptırma oranında artış olduğu gözlemlenmiştir. Üreticilerin tarım sigortaları hakkında yararlandıkları bilgi kaynakları olarak, Ziraat Odası (%38) kanalıyla sıklıkla bilgi sahibi olduğu ve tarım sigortaları konusunda sahip oldukları bilgilere bu kaynaktan ulaştıkları görülmektedir. Sigortalarla ilgili tutumları incelediğinde ise devlet desteğinin etkili olduğunu belirtenlerin oranı % 65'i bulurken, % 35'i ise desteğin etkili olmadığı görüşündedir. Üreticilerin % 93'ü daha önce tarım sigortası yaptırmadığı izlenmiştir. Tarım sigortası yaptıran üreticilerin sürekliliği olduğu pek söylenemez. Üreticilerin % 65'i 1-4 yıldır, % 22'si 5-7 yıldır, % 13'ü ise 8-10 yıldır sigorta yaptırdığını belirtmiştir. Gözlem ve mülakat sonucunda sürekli sigorta yaptıran üreticiler, sigorta kapsamında zararları karşılananlardan oluştuğunu söylemek mümkündür. Sigorta yaptıran üreticilerin % 54'ü tarım sigortalarıyla ilgili olası bir eğitime katılmak istediklerini (eğilimli) belirtmişlerdir. Bilgilendirme toplantılarıyla, intensif eğitim ile daha bilinçlendirileceklerini ifade eden üreticiler bu sayede tarım sigortasına olan eğilimin daha da artacağını bildirmektedirler. Sigorta primlerinin yüksek olmasının da sigorta yaptırmayla doğru orantılı olduğu saptanmıştır. Üreticilerin % 54'ü prim fiyatlarının daha düşük olması durumunda sigorta yaptırmaya daha eğilimli olacağını belirtenlerden oluşmaktadır. Gelir seviye düşüklüğünden dolayı primlerin desteklenmesi ve düşürülmesi durumunda tarım sigortası yaptırma oranında büyük bir artış olacağı izlenmiştir. Çalışmada sigorta hizmetlerinin teknik bilgisinden tarım sigortası yaptıranların %11'i hiç memnun olmadığı, % 33'ü memnun olmadığı, % 43 ü ise memnun olduğu, % 2 sinin ise çok memnun olduğunu belirlenmiştir. Üreticiler sigorta hizmeti aldıkları kuruluştan talepleri karşılama konusunda % 15'i hiç memnun değil, % 64'ü memnun değil, % 15'i memnun oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of developing the views and suggestions in terms of the current situation, expectations, producers' worries, economical and social benefits, problems in terms of their approaches to agricultural insurances in Suleymanpasa District of Tekirdag. Surveys were conducted with 65 producers in 10 locations. According to the findings, 91% of the producers having agricultural insurance are male, 9% of them are women and 71% of non-producers are men. 33% of the producers having agriculture insurance are produced by producers who are between 45-53 years old and those who are not aged by producers are 36-44 years old by 37%. Tendency to agricultural insurance was found to be higher in the education level at the middle school level of 32%. 37% of the producers who did not receive agricultural insurance were determined as primary school graduates. As a result of observations and interviews in the study, it was seen that there was a positive relationship between the adoption of innovations and the level of education in adopting agricultural insurance. When the communication status of the producers (internet use, reading and sending SMS) is examined, 65% of the producers use internet while 72% can send and receive sms. 85% of producers who have agricultural insurance have social security. It has been determined that producers who do not have social insurance do not have sufficient income. These are usually those who cannot pay insurance premiums. The tendency towards agricultural insurance is higher for producers dealing with crop production than those for animal producers. While 50% of the producers who have agricultural insurance are engaged in vegetal production, 11% are engaged in animal production. It is possible to say that the magnitudes of business are in relation to whether or not to have insurance for agriculture. 47% of the producers who do not have agricultural insurance are between 1-50 decares and 27% of the producers who have agricultural insurance are composed of enterprises with 251- + decare land. The tendency depending on the income situation is seen as 37% in the producers between 41.000- 80.000 TL annual income. The level of income is increasing in proportion to the rate of the producers having medium level and high level taking out agricultural insurance. 63% of those who do not have agricultural insurance have income of 40.000 TL or less. Since it is compulsory to have agricultural insurance when using credit, 87% of the producers use credit and have insurance for agriculture. As the number of credit usage increases, it is observed that the rate of getting insurance for agriculture increases. As sources of information on producers benefiting from agricultural insurances, it is seen that the Chamber of Agriculture (38%) has frequent information on the channel and that they have information on agricultural insurance from this source. When examining the attitudes towards insurance, 65% of those who state that government support is effective and 35% think that support is not effective. It has been observed that 93% of producers have not had previous agricultural insurance. It can hardly be said that the producers having agricultural insurance have continuity. 65% of the producers stated that they have insurance for 1-4 years, 22% for 5-7 years and 13% for 8-10 years. It is possible to say that the producers who have continuous insurance as a result of the observation and the interview are made from the ones covered by the insurance losses. 54% of the insured producers indicated that they would like to participate in a possible training on agricultural insurance (prone). By informative meetings, producers, who expressed that they will be made more conscious by intensive education, are reporting that the tendency towards agricultural insurance will increase even more. It has been determined that the high premiums of the insurance premiums are also directly proportional to the insurance premiums. 54% of the producers are predicting that they will be more likely to take out insurance if premium rates are lower. There was a large increase in the rate of supplementing the premiums due to the low level of income and having the insurance of agricultural insurance in case of lowering the premiums. In the study, it was determined that 11% of the insured persons of the insurance services were not satisfied at all, 33% were dissatisfied, 43% were satisfied and 2% were very satisfied. The producers were not satisfied at all with 15% of the respondents who had received insurance services, 64% were not satisfied and 15% were satisfied.