Removal of pesticides from aqueous solution by electrochemical methods
Sulu çözeltide pestisitlerin elektrokimyasal yöntemlerle giderilmesi
- Tez No: 509984
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF YAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıksu pestisist modeli, Elektrokimyasal metodlar, Ara bileşenlerin, giderim verimliliği, Pesticides model wastewater, Electrochemical methods, Intermediate compound, Removal efficiency
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Elektrokoagülasyon, elektrokimyasal-Fenton ve elektro-oksidasyon prosesleri kullanarak üç pestisitin (bromokonazl, bentazon ve abamektin) model atık suda giderim verimliliği araştırılmıştır, Akım yoğunluğu, destek elektrolit derişimi, elektrot tipleri ve H2O2 derişimi gibi operasyonel parametrelerin pestisit ve KOI giderimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Pestisitin başlangıçtaki konsantrasyonu sırasıyla bromokonazol, bentazone ve abamectin için 300, 300, 4.5 mg/L olmuştur. Sonuç olarak, bromokonazolün en yüksek KOI giderim verimliliği elektro-oksidasyon yönetmi kullanılarak, 20 mA/cm2'de, 40.91 kWh/m3 enerji tüketimi ile % 92.22 olarak kaydedilmiştir. Bromokonazolün giderimi, 0.0009 mg-1 L.dak-1 hız sabiti ile ikinci dereceden tepkime sergilemiştir. Bentazonun maksimum KOI giderim verimliliği, elektro-oksidasyon işlemi kullanılarak 20 mA/cm2'de, 57.63 kWh/m3 enerji tüketimi ile % 91.18 olarak belirlenmiştir. Bentazonun giderilmesi, 0.0462 dak-1 hız sabitiyle birinci dereceden tepkime sergilemiştir. Abamektin en yüksek giderim verimliliği, elektro-oksidasyon işlemi kullanılarak 20 mA/cm2'de, 65.37 kWh /m3 enerji tüketimi ile % 90.69 olarak belirtilmiştir. Abamektin uzaklaştırılması, 0.0379 dak-1 hız sabitiyle birinci dereceden tepkime sergilemiştir. Pestisitlerin elektrokimyasal yöntemlerle bozunması, ara türlerin oluşumuna yol açmıştır. Bu türlerin bazıları İyon kromatografisi ile tespit edilmiştir. Pestisitlerin mineralizasyonu ve toksisitelerinin azaltılması da Microtox testi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The removal efficiency of three pesticides: Bromuconazole, bentazone, and abamectin from model solution using electrocoagulation, electrochemical-Fenton and electro-oxidation processes have been investigated. The effects of operational parameters such as current density, support electrolyte concentration, electrode types and H2O2 concentration on the pesticide and COD removal efficiency have been studied. The initial concentration of pesticide was 300, 300, 4.5 mg/L for bromuconazole, bentazone and abamectin respectively. The result showed that the highest removal efficiency of bromuconazole was 92.22% recorded at 20 mA/cm2 by using electro-oxidation process with energy consumption of 40.91 kWh/m3. The removal of bromuconazole exhibited a pseudo-second-order reaction with rate constant 0.0009 mg-1Lmin-1. The maximum removal efficiency of bentazone was 91.18% indicated at 20 mA/cm2 by using electro-oxidation process with energy consumption of 57.63 kWh/m3. The removal of bentazone exhibited a pseudo-first order reaction with rate constant 0.0462 min-1. The highest removal efficiency of Abamectin was 90.69 % indicated at 20 mA/cm2 by using electro-oxidation process with energy consumption of 65.37 kWh/m3. The removal of Abamectin exhibited a pseudo-first order reaction with rate constant 0.0379 min-1. degradation of pesticides with electrochemical methods led to the formation of intermediate species Some of these species were detected by Ion chromatography (IC). The mineralization of pesticides and reduction of their toxicity were also investigated with the Microtox test.