Pediatrik hidrosefalili olgulardan ventriküloperitoneal şant takılmış olanlarda şant obstrüksiyonu ve şant enfeksiyonu arasındaki ilişki
The relationship between shunt obstruction and shunt infection in the pediatrics hydrocephalic cases which have inserted ventriculoperitoneal shunt
- Tez No: 510022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULFETTAH TÜMTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: VPŞ, enfeksiyon, obstrüksiyon, VPS, infection, obstruction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
EDİATRİK HİDROSEFALİLİ OLGULARDAN VENTRİKÜLOPERİTONEAL ŞANT TAKILMIŞ OLANLARDA ŞANT OBSTRÜKSİYONU VE ŞANT ENFEKSİYONU ARASINDAKİ İLİŞKİ ÖZET Amaç: VPŞ operasyonlarından sonra gelişen şant komplikasyonları, günümüzde ciddi bir problem olarak devam etmektedir. Pediatrik dönemde en sık karşılaşılan VPŞ komplikasyonları şant enfeksiyonları ve şant obstrüksiyonlarıdır. Bu çalışmada kliniğimizde hidrosefali nedeniyle VPŞ takılan pediatrik olgularda gelişen şant enfeksiyonları ve şant obstrüksiyonları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesini amaçladık. Yöntem ve Gereç: Bu çalışma da Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalında Ocak 2012- Haziran 2017 tarihleri arasında hidrosefali tanısı ile aynı cerrah tarafından ventriküloperitoneal şant uygulanan 16 yaş ve altındaki 210 olgu retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bu veriler Pearson Ki-Kare ve Fisher Freeman Halton testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: VPŞ uygulanan 210 olgunun 113'ü(%53.8) erkek; 97'si(%46.2) kız idi. En sık etiyolojik sebep ohkd(%30.9) ; en sık komplikasyon enfeksiyon(%19.5) idi. 1 yaş altında şant enfeksiyonu sık izlendi. Şant enfeksiyonu ile ilişkili en sık etiyolojik sebep intraventriküler kanama idi. Şant enfeksiyonu görülen 41 olgunun 27'sinde etken üretilebilirken; en sık etken s.epidermidis(%41.5) olarak bulundu. Frontalden VPŞ uygulanan olgularda enfeksiyon görülme oranı oksipitoparyetalden VPŞ uygulanan olgulara oranla daha düşük olarak saptandı(F: %16.6—OP: %43.5). Şant enfeksiyonu görülen 41 olgunun 22'sinde(%53.6) şant obstrüksiyonu görülürken; Staf. Epidermidis ile enfekte 17 olgunun 11'inde(%64.7) şant obstrüksiyonu gelişmediği saptandı. Sonuç: Enfekte olan şantların hepsinde obstrüksiyon olmayabileceği için(Staf. Epidermidis enfeksiyonunda obstrüksiyon yarıdan az) tüm enfekte VPŞ'lı hastaların akut şant disfonksiyonu olarak değerlendirilmemesi kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN SHUNT OBSTRUCTION AND SHUNT INFECTION IN THE PEDIATRICS HYDROCEPHALIC CASES WHICH HAVE INSERTED VENTRICULOPERITONEAL SHUNT ABSTRACT Objective: Shunt complications following VPS operations continue to be a serious problem today. The most common complications of VPS in pediatric period are shunt infections and shunt obstructions. In this study, we aimed to obtain information about the evaluation of the relationship between shunt infections and shunt obstruction during pediatric admission due to hydrocephalus in our clinic. Material And Method: In this study, 210 patients under 16 years of age who underwent ventriculoperitoneal shunt by the same surgeon with diagnosis of hydrocephalus between January 2012 and June 2017 at Erciyes University School of Medicine Neurosurgery Department were evaluated retrospectively. These data were evaluated using pearson chi-square and fisher freeman halton tests. Results: Of 210 patients who underwent VPS, 113 (53.8%) were men; 97 (46.2%) were girls. The most frequent etiologic cause was ohkd (30.9%); The most common complication was infection (19.5%). Shunt infection under 1 year of age was frequently observed. The most common etiologic cause of shunt infection was intraventricular hemorrhage. While 41 cases with shunt infection can produce 27 cases; The most common causative agent was s.epidermidis (41.5%). The incidence of infection was found to be lower in cases with frontal pterygium (Pterygium) than in occipitoparietal pterygia (F (16.6%) -OP (43.5%)). Shunt obstruction was seen in 22 (53.6%) of 41 patients with shunt infection; Seventeen infections with Staf. Epidermidis were found to have no shunt occlusion of 11 inde (64.7%). Conclusion: We believe that patients with all infected VPS can not be considered as acute shunt dysfunction because there may not be obstruction in all of the infected shunts (obstruction in S. Epidermidis infection is less than half)