Participatory design approach in transforming urban poor areas: The Operation Salam project, Salé
Kentsel yoksulluk alanlarının dönüşümünde katılımcı tasarım yaklaşımı: Operation Salam projesi, Sale
- Tez No: 510073
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EFSUN EKENYAZICI GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Katılımcı Tasarım Süreci, Kentsel yoksulluk alanı, Kullanıcı katılımı, Kullanıcı memnuniyeti, Yeniden canlandırma, Participatory Design Process, Urban poor area, User participation, User satisfaction, Revitalization
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Mimarlar kentsel yoksulluk alanlarının canlandırılması konusunda, bu alanda yaşayanların ihtiyaç ve isteklerine uygun bir çevre tasarlamak ve bireylerin ve toplumların yaşam tarzını iyileştirmeyi amaçlamak bağlamında önemli bir sosyal role sahiptirler. Mimarların kentsel yoksul alanların iyileştirilmesi ve yeniden canlandırılması konusundaki çalışmaları, bu toplulukların üyelerini Katılımcı Tasarım Süreci aracılığıyla tasarım yaklaşımı üzerine dahil ederek gerçekleştirilebilir. Katılımcı Tasarım Süreci, mimarlar tarafından tasarımın kalitesini artırmaya yardımcı olabilmek adına kullanıcının tasarım sürecine önerilerini, yorumlarını, fikirlerini çeşitli şekillerde paylaşarak entegre edilerek kullanılan güçlü bir anahtar çözümdür. Bu süreç, kullanıcının ihtiyaçlarını ve tercihlerini açıklığa kavuşturacak ve tasarımın sonuçlarının çevrede bir iyileşmeye ve kullanıcıların memnuniyetine yönlendiren anlaşmaya göre olacağını garanti edecektir.Bu çalışma, mimarların, Katılımcı Tasarım Sürecinin kullanımı ile kentsel yoksulluk alanlarının canlılığını yeniden tesis edilmesit konusundaki rolünü vurgular. Buna ek olarak, bu yaklaşımın kentsel yoksulluk bölgelerinde kullanımının önemi ve gerekliliğinin altını Katılımcı Tasarım Sürecinin kuramsal çerçevesi, iki önemli örnek proje ve ardından Fas'ın Salé kentindeki' Salam Projesi'ni inceleyen alan araştırması üzerinden çizer. Fas'taki bir kentsel yoksulluk alanının yeniden yapılandırılması üzerine olan bu proje ülkedeki Katılımcı Tasarım Yaklaşımı'na ilişkin özgün bir örnek teşkil eder. Bu nedenle, bu tez özellikle Fas bağlamında kentsel yoksulluk alanlarında yaşam kalitesinin canlandırılması ve kullanıcı memnunniyetinin artırılması amacıyla Katılımcı Tasarım Süreci'nin kullanımının gelişmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARTICIPATORY DESIGN APPROACH IN TRANSFORMING URBAN POOR AREAS: THE OPERATION SALAM PROJECT, SALÉ Asmae BENSLIMANE Master of Architecture Thesis Supervisor: Assist. Prof. Dr. Efsun EKENYAZICI GÜNEY May 2018, 114 pages Architects have an important social role in terms of revitalizing the Urban Poor areas by designing an environment that suits the needs and desires of these areas 'inhabitants and intending to improve the lifestyle of the individuals and the communities. The architects' work on the improvement and revitalization of urban poor areas can be achieved by involving the members of these communities in the design approach by means of a Participatory Design Process. The Participatory Design Process is a powerful key solution used by the architects that helps to increase the design quality by the integration of the users into the design process by sharing their suggestions, comments, ideas in various ways. This process will clarify the user's needs and preferences and assures that the outcome of the design will be according to their agreement which leads to an improvement in the environment, and satisfaction of the users. This study emphasizes the role of the architects in terms of restoring the vitality of the urban poor areas by the use of Participatory Design Process. Furthermore, the importance and necessity of the use of such approach in urban poor areas is highlighted through the theoretical framework of Participatory Design Process, benchmark examples and a case study about Operation Salam Project in Salé. This project, which works on restructuring an urban poor area, presents a unique example of Participatory Design Approach in Morocco. Therefore, this study might help to enhance the use of Participatory Design Process in the urban poor areas that aims to revitalize the quality of life of these areas and improve the satisfaction of the inhabitants especially in Morocco.