40 numaralı H. 1327-1329/ M. 1909-1911 tarihli Sivrihisar Şer'iyye sicilinin transkripsiyon ve tahlili
Transcription and analysis of Sivrihisar kadi registers No 40
  1. Tez No: 510123
  2. Yazar: GÜLAY TAŞOLUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN ELİBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Sivrihisar, Tereke, Muhallefât, Aile Hukuku, Court Registers, Sivrihisar, Heredity, Islamic Civil Code, Effects
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Osmanlı mahkemelerinde verilen kararların ve devlet merkezinden gelen ferman, emir ve tebliğlerin tutulduğu defterlere şer'iyye sicili denir. Bu çalışmada H. 1327-1329 / M. 1909-1911 yıllarına ait 40 Numaralı Sivrihisar Şer'iyye Sicili incelenmiştir. Şehir tarihi araştırmalarında önemli bir konuma sahip olan ve üzerinde çalışmış olduğumuz Sivrihisar Şer'iyye Sicili'nde bulunan 14 adet kayıt transkripsiyona tabi tutularak günümüz Türkçesine çevrilmiş ve belli bir plan dahilinde değerlendirilmiştir. Sicilin çeviri ve değerlendirme işlemi tamamlandıktan sonra defterde yer alan tereke ve muhallefât kayıtları hakkında değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirme sonunda tereke kayıtlarına yansıyan malların taksiminde İslâm fıkıhının aile hukuku ile ilgili kurallarına riayet edildiği; mal taksimatının gerçekleştirilmesinde ihtilâf yaşanmadığı; tereke bedellerinin yüksek meblağlara ulaşıldığı; mal çeşitliliğinin sosyo-ekonomik hayatı yansıtacak kadar zengin olduğu; mal çeşitleri içerisinde şehir hayatı ve ticaret faaliyetleri ile ilgili malların baskın olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The books containing the copies of the verdicts of Ottoman Shari'a courts and those of imperial decrees, edicts and declarations are called Court Registers (şer'iyye sicili). This study conducts a survey of the Court Register of the town of Sivrihisar, numbered 40 and dated 1327-1328 A.H. / 1909-1911 A.D. This register, an important source for urban history researches, consists of 14 records, which all have been transcribed first and subjected to a systematic evaluation thereafter. Following the completion of the transcription and evaluation of the register, the records of heredity were analyzed. After the analysis, it was seen that, in dividing the heredity among the heirs, rules of the Islamic civil code were observed; disputes over the distribution of effects were absent; the capital value of the heredity amounted to high levels; the diversity of composition of goods within the heredity was rich enough so as to reflect the socio-economical status; and the goods pertaining to urban life and commercialartisanal activities were predominant with the good composition.