Kadın çalışanların ev içi sorumluluklarının örgütsel stres üzerine etkileri: Karabük örneği
The effect of domestic responsibilities of women on organizational stress: The case of Karabük province
  1. Tez No: 510124
  2. Yazar: EŞE ÖNER ŞEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, kadın çalışanlar, ev içi sorumluluklar, iş yaşamı, Stress, women employees, domestic responsibilities, Professional life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Çalışma yaşamında var olmaya çalışan günümüz kadınının hem iş yaşamındaki sorumlulukları hem de ev içindekisorumlulukları kadınlara ağır görevler yüklemektedir. Kadının hem çalışan hem de ev kadını olarak iki farklı rolü üstlenmek durumunda kalması, hem ev içi hem de iş yaşamından kaynaklanan sorumluluklarının fazla olması kadın işgörenlerde strese neden olmaktadır. Bu çalışmada, kadın çalışanların ev yaşamı ile ilgili sorumlulukları detaylı bir şekilde incelenmiş, iş yaşamında strese neden olan ev içi sorumluluklar ile bu sorumluluklar arasında çatışmalara neden olan stres faktörleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümde kadınların çalışma hayatına girişi tarihsel olarak incelenmiş olup kadınların çalışma hayatındaki yeri ve önemi, kadınların çalışma hayatında yer almasının sonuçları ile kadın çalışanların ev içi sorumlulukları ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, örgütsel stres, stres kaynakları, stresin sonuçları, stres yönetimi konularına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Karabük ili ve ilçelerinde kamu sektöründe çalışan kadınlara uygulanan yapısal bir anketin sonuçları paylaşılmıştır. Çalışmada kadınların annelik sorumluluklarının en çok stres yaratan faktör olduğu ve ev içi sorumlulukların örgütsel stresi arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Örgütsel stresi arttıran en önemli ev içi sorumlulukların başında ev işleri sonrasında ise eşle ilgili sorumluluklar gelmektedir. Çalışmada ayrıca, stres yaratan bu faktörlerin oradan kaldırılması için çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The responsibilities of today's women, who are trying to exist in working life, both in business life and in the house lay burden heavy tasks on women. The fact that women have to take on two different roles both as employees and housewives, and that their responsibilities arising from both domestic and work life are high, cause stress on women. In this study, the domestic responsibilities of women were examined extensively and the domestic responsibilities which cause stress and the stress factors causing the conflicts between these responsibilities aimed to reveal. This study consists of three parts. In the first part of the study, the historical development, the position, the importance, and the results of women workforce in working life, and their domestic responsibilities were examined. In the second part, organizational stress, the sources and the results of stress and stress management were studied. In the third part, the results of a structured survey on women working in the public sector in Karabük Province and its districts were presented. In the study, it was concluded that women's maternity responsibilities were the most stressful factor. The study also reached the conclusion that women's domestic responsibilities increase the organizational stress. Besides, both domestic and marital responsibilities increase organizational stress. Reccommendations were made for the elimination of stress factors in working life.