Skryabin'in evreninde teozofi ve sembolizm
Theosophy and symbolism in skryabin's universe
  1. Tez No: 510197
  2. Yazar: YİĞİT SALİH KOY
  3. Danışmanlar: PROF. MELİK ERTUĞRUL BAYRAKTARKATAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Skryabin, Teozofi, Sembolizm, Mistik Akor, Skryabin, Theosophy, Symbolism, Mystic Chord
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
20. yy'ın ilk çeyreği Rusya'da sanat hayatı için çok verimli bir dönem olmuştur. Rus şiiri“Gümüş Çağı”nı yaşamaktayken diğer sanat dalları da bu dönemin etkileriyle değişmektedir. Bu döneme damgasını vuran en önemli akım ise sembolizm olmuştur. Rus şiiri sembolizm akımı etrafında şekillenirken Rus müziğinde de bu etkinin yansımaları hissedilmiştir. Aleksandr Skryabin Rus müziğinde sembolizm akımının en önemli temsilcilerinden biridir. Müziğinde kullandığı sembolist ögeler üslubunun ayrılmaz bir parçası olmuştur. Teozofi doktrinine duyduğu ilgi düşünce dünyasını şekillendirmiştir. Teozofik fikirleri müziğinde kullandığı simgelerin de kaynağı olmuştur. Bu tezin amacı, Skryabin'in teozofik ve sembolist hareket etrafında şekillenmiş olan düşünce dünyasının eserlerine nasıl yansıdığını araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
First quarter of the 20th century has been quite prolific period for art life in Russia. While Russian poetry was living its“Silver Age”, other constituents of arts were changing under the influence of this period. The most important current that marked this period was symbolism. As Russian poetry was being shaped around the symbolism movement, the reflection of this effect was also felt in Russian music. Alexander Skryabin is one of the most important figures of the symbolism movement in Russian music. The symbolist elements he used in his music have become an integral part of his style. His interest in the theosophy doctrine has shaped his thought-world. Skryabin's theosophical ideas are also the source of the symbols he used in his music. The purpose of this dissertation is to investigate how Skryabin's thought-world, which was shaped around theosophical and symbolist movement, reflects on his works.