F. Chopin 24 Prelüd Op.28
F. Chopin 24 Preludes Op.28
  1. Tez No: 231720
  2. Yazar: AYÇA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. HÜLYA TARCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Prelüd, Chopin, Eş düzenlenmiş klavye, Romantizm, Piyano, Prelude, Chopin, Keyboard, Romanticism, Piano
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Piyano Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bestecinin iç aleminde kopan fırtınaları, bazen rüyalara dalıp gidişini, nostaljiyle kahramanlık, isyan, coşku, hüzün gibi genelde tüm Chopin yapıtlarında karşılaştığımız olguları içeren, adeta Chopin'in oto portresi diyebileceğimiz ?24 Prelüd? daha sonraki dönemlerde de büyük piyano bestecilerine esin kaynağı olmuştur. Kendi çıkış noktası aslında Bach'ın eş düzenlenmiş klavye için Prelüd-Fügler'indeki prelüd anlayışına yeni bir bakış açısı getirmektir. Bunda eş düzenlenmiş klavyenin birinci defterindeki prelüdlerde gördüğümüz lirik, dramatik ya da mistik yönelişlerin şüphesiz çok payı vardır.Chopin, Bach gibi kromatik sıralamayla hareket etmedi. (Kromatik gamın her basamağında bir majör, bir minör.) Tercih ettiği yöntemde do majörden - fa diyez majöre, mi bemol minörden - re minöre, majör ve minör gamların olağan sıralanmasını takip etmekte. Chopin'in 24 Prelüd'ü Debussy, Rachmaninov, Skriabin hatta Şostakoviç'e kadar (ve benzeri) pek çok besteciye örnek olmuştur. Bunda bestecinin olağanüstü ezgi yaratma yetkinliği ve armonizasyon ustalığının çok büyük payı vardır.
Özet (Çeviri)
?24 Preludes? which can be considered as Chopin?s self portrait contains the aspects representing the thunders taking place in his inner world, his long engagement in dreams, nostalgia, heroism, rebel, excitement, misery, which are the very concepts encountered in all Works by Chopin. ?24 Preludes? has also been the inspiration for major piano composers in the later times. As a matter of fact, his own starting point brings a brand new perspective about Bach?s understanding of prelude in Preludes-Fugas for keyboard. Without any doubt, lyrical, dramatical or mystical tendencies seen in the preludes within the first section of keyboard played a big role in this respect.Unlike Bach, Chopin did not move with the chromatic sequence (One major and one minor on each step of chromatic scale). In his method, he follows the ordinary sequence of major and minor scales from C major to F sharp major, from E flat minor to D minor. Chopin?s 24 Preludes have set an example and source of inspiration for many composers such as Debussy, Rachmaninov, Skriabin and even Shostakowitsch etc, which is largely because of the composer?s great ability in creating melodies and his mastery in harmonization.